150 stuivers en een rondedansje

Deelnemers motiveren door competitie

Zijn er prijzen te verdienen? Dan gaan sommige deelnemers veel harder lopen. Willen winnen kan een krachtige motivatie zijn. De beloning hoeft niet groot te zijn, liever niet zelfs. Want dan is het net als met de verkopers, die teleurgesteld zijn als ze geen gratificatie krijgen, het wordt al snel gewoon. Maar hoe kan je jezelf blij maken met en handvol stuivers of.. een aardappel?!

Aardappels opblazen

Een van mijn deelnemers vertelde dat ze in Amerika een training volgde en met goede antwoorden aardappels kon sparen. Ze had geen idee waarom en was ook niet bijster dol op aardappels, maar het idee dat er wat te winnen viel, was onweerstaanbaar. Ze bofte, want was een van de 10 deelnemers die op het podium mocht komen om de volgende truc te leren: hoe je aardappels kunt opblazen met een rietje. De spanning werd bijna ondraaglijk, maar ze slaagde en kreeg een gesigneerd boek van de trainer als beloning voor al haar harde werken. En tot op de dag van vandaag kijkt ze anders naar aardappels :).

Iets dergelijks maakte ik mee op een congres: deelnemers moesten inzichten verzamelen over wat ze leerden van de betreffende sessie. Wie het eerst 25 inzichten had verzameld, kreeg wederom een boek. Het leuke was natuurlijk dat iedereen enorm zijn best deed om de waarde uit de training te halen. En dat was de werkelijke beloning.

Competitie kun je als trainer stimuleren door deelnemers te laten strijden tegen elkaar, tegen de tijd of ‘gewoon’ tegen zichzelf.

Nog drie stuivertjes

Als deelnemers bepaald gedrag willen vertonen maar zich er maar niet toe kunnen zetten, kun je de stuivertruc gebruiken. Ik heb met stuivers mezelf gemotiveerd om tot schrijven te komen. Hoe werkt het? Mijn komende boek over IMPACT in trainingen heb ik ingedeeld in een paar honderd paragrafen. Elke keer als ik een paragraaf heb geschreven, doe ik een stuiver in een bakje. Terwijl ik normaal tegen al het schrijfwerk aan loop te hikken, denk ik nu: ach nog 3 stuivertjes. En voor ik het weet ben ik weer een stuk verder. Zo heb ik al 150 stuivers ‘verzameld’ en daarna een rondedansje gemaakt voor en met mezelf.

P1050991-300x200
Voor elk artikel beloonde ik mezelf met een stuiver.

Mijn vraag aan jou: hoe zet jij competitie en/of beloning in om het leerrendement te verhogen? Geef je reactie hieronder.