Toolkit Actiekaarten

64 activerende werkvormen die het leereffect vergroten

Niet eerder maakte een tool het jou als trainer, docent of facilitator zo makkelijk om deelnemers tegelijk aan het werk te zetten met verschillende opdrachten! Met deze Actiekaarten bespaar je veel voorbereidingstijd, terwijl de kwaliteit van je training/onderwijs toeneemt.

Actiekaarten zijn werkvormenkaarten die je kunt inzetten om kennis of vaardigheden van je deelnemers of studenten te toetsen en/of op een creatieve manier te verwerken. De instructie is eenvoudig en toegeschreven op je deelnemers, met een praktijkvoorbeeld bij elke opdracht. Ze leren meer en met meer plezier en genieten van wat anderen hebben gedaan en geven daar vaak  zelfs applaus voor. Maar bovenal: ze onthouden de inhoud van de les of training veel en veel beter.

Deze prachtig vormgegeven set bevat 64 uitnodigende werkvormenkaarten voor deelnemers. Deze kaarten en de bonuskaarten maken je werk als trainer niet alleen makkelijker maar ook leuker, omdat je veel input krijgt van je deelnemers. Maar ook in vergaderingen of individuele coachingssessies zijn de kaarten prima bruikbaar.

In de tweede herziene druk vind je ook allerlei digitale werkvormen en we hebben een snelgids toegevoegd, zodat je direct aan de slag kunt.

Inhoud: ‘Aan het werk met actiekaarten’:

 • 64 losse actiekaarten met werkvormen
 • snelgids zodat je direct aan de slag kunt.
 • 2 job-aids: handige overzichtskaarten met alle werkvormen en opdrachtsoorten
 • 5 bonuskaarten en een kortingsvoucher
 • handleiding met achtergronden en tips voor nog meer effect

Geef je trainingen in het buitenland? Probeer gratis 10 kaarten en lees de folder in het Engels.

Workshop Actiekaarten

 • ervaar zelf en direct wat Actiekaarten opleveren: hogere kwaliteit en een geweldige sfeer
 • leer Actiekaarten in te zetten om te differentiëren
 • leer om te gaan met eventuele schroom van je deelnemers
 • ontdek hoe je Actiekaarten in een circuit of als spelvorm toepast
 • maak een plan om Actiekaarten toe te passen in ten minste twee van 
je trainingen of lessen.

In deze workshop ervaar je alle mogelijkheden aan den lijve en zul je daarna de Actiekaarten moeiteloos inzetten in je vakgebied. Er is ruimte voor je eigen leerinhoud.

Recensie vernieuwde Actiekaarten

Henri Haarmans, oprichter Facilitation Academy: Al jarenlang ben ik grote fan van de actiekaarten van Lia en Titia. Ik vond het dan ook jammer dat de kaarten uitverkocht begonnen te raken. Gelukkig is er een nieuwe druk verschenen. De set heeft nog steeds de mooie en handige vormgeving. Er is één kaart aan toegevoegd: de snelgids. Handig als je niet bekend met de actiekaarten.

In zijn recensie beschrijft Henri waarom hij de actiekaarten zo handig vindt aan de hand van:

 • Meervoudige Intelligenties
 • De actiekaarten hebben een verschillend doel
 • Stappenplan
 • Schitterende vormgeving
 • Twisten van werkvormen
 • Handleiding

Hij eindigt met een voorbeeld hoe hij de actiekaarten gebruikt bij zijn training ‘Faciliteren van Professionals’.

Lees de hele recensie

Testimonial over Actiekaarten

De Actiekaarten zijn een geweldige tool om in te zetten bij een training of workshop. De kaarten zijn in te zetten voor verwerking van opgedane kennis en reflectie.
Ik heb de kaarten gebruikt om de kennis en ervaring die de deelnemers hebben opgedaan in een eerdere training weer op te halen. Er is ruime keuze in de kaarten met diverse werkvormen. Ik heb van te voren kaarten geselecteerd die aan mijn doelstelling voldoen en gezorgd dat er een variatie is in werkvormen die aansluiten bij de talenten van de deelnemers. Fantastisch om te zien hoe de deelnemers hiermee aan de slag gaan: zij kunnen kiezen voor een individuele opdracht of werken met meerdere mensen. Het werken aan de opdracht van de kaart is plezierig. Het presenteren van het resultaat aan de anderen is helemaal een feestje! Als trainer word ik steeds weer verrast door de onverwachte en creatieve manier waarop de deelnemers de opgedane kennis weten te verwoorden en of te verbeelden. Bijkomend voordeel is dat de anderen de theorie op een andere manier gepresenteerd krijgen en op een prettige manier herhaling krijgen.
Ik ben zeer enthousiast over de kaarten en wil ze van harte aanbevelen. Korte duidelijke instructie, snel uit te voeren, vele mogelijkheden, niet veel voorbereiding en een prachtig resultaat.  

Anke Biesmans
Meerscholendirecteur bij St Prodas
Facilitator Human Dynamics