Werkvorm ‘Toekomstvoorspelling’

Zo aan het begin van het nieuwe jaar zijn we vaak druk in de weer om vooruit te kijken. Als fan van goede voornemens ben ik aan de slag gegaan met een actielijst, habit tracker en noem maar op.
Maar toen realiseerde ik me dat elke training, cursus, les of faciliteersessie bedoeld is om doelen om te zetten in de werkelijkheid.

Met de werkvorm Toekomstvoorspelling kun je deelnemers laten focussen op hun persoonlijke eindresultaat. Het is een dubbele werkvorm, namelijk om mee te starten en te eindigen. Vind je ‘Waarzegger’ een betere titel? Prima, dan neem je die toch?

Hier komt ie:

Laat een waarzegger het trainingsresultaat voorspellen

Instructie werkvorm: Toekomstvoorspelling

Bij de start van je bijeenkomst

Geef je deelnemers de volgende opdracht:

 • Pak een wit vel en een stift om mee te tekenen.
 • Teken een kristallen bol.
 • Beeld je nu in dat je op bezoek bent geweest in de tent bij een waarzegster. Zij heeft je voorspeld dat je gaat deelnemen aan deze training (of andere sessie).
 • Wat is de voorspelling over deze training en wat zou je ‘mee naar huis’ nemen na afloop? Schrijf dit op in je kristallen bol.

Je hebt nu de leerwensen op een rij. Afhankelijk van de tijd en de situatie kun je de deelnemers dit met elkaar laten delen in de chat, in duo’s in break-outrooms of je laat de verschillende tekeningen zien als ieder zijn of haar camera aan heeft staan. Let op: het is een introductie, dus bedenk goed wat de toegevoegde waarde is van het delen van alle doelen. Ofwel, zorg dat deze activiteit niet te lang duurt. Het is de bedoeling dat het energie geeft namelijk. Duurt het te lang, dan haken mensen weer af.

Vervolg je training/bijeenkomst met jouw trainingsdoelen, programma en inhoud. Dit kan op de traditionele manier door het uit te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om snel door te gaan naar de volgende activiteit. Net als bij de offline trainingen is het belangrijk iedereen er bij te houden, en dat gaat vooral goed als je deelnemers zelf actief aan de slag zijn. Houd er bij het ontwerpen van jouw les of training rekening mee dat de deelnemers 70 – 80 % van de tijd actief zijn, dus jij maar heel even.

Aan het slot van je bijeenkomst

De bijeenkomst is bijna voorbij. Alleen tijd voor ‘huiswerk’, afspraken voor implementatie en vervolg, en oogsten van de resultaten. Daar zijn veel verschillende werkvormen voor te bedenken, maar de Waarzegger of Toekomstvoorspelling is uitermate geschikt om nu nog eens terug te laten komen.

Instructie voor de evaluatie

 • Vraag je deelnemers: Hoe accuraat was je voorspelling?
 • Zeg: Geef het weer in procenten in de chat
 • Reageer op de percentages
 • Is er nog tijd? Laat je deelnemers dan benoemen wat ze hebben geleerd en wat ze gaan toepassen. Hun beste inzicht, het meest praktische..

Los van het feit dat je zult merken dat je actief en met een goede sfeer eindigt, ben je op deze manier ook weer de inhoud van je bijeenkomst aan het herhalen. En ook dat helpt om je bijeenkomst effect te geven op langere termijn.

Veel plezier met het uitvoeren van deze werkvorm, ik voorspel dat je training of bijeenkomst er nog sprankelender van zal worden!

PS voel je vrij deze werkvorm te delen. En als je reageert in het commentaarveld hieronder, onthul ik je persoonlijk hoe ik in een waarzegster veranderde zonder me om te kleden!

2 reacties

 1. Titia op 4 februari 2021 om 10:51

  Leuk om te lezen Henri! 2. Henri op 27 januari 2021 om 18:48

  Hoi Titia,
  Dank je wel.
  Het is inderdaad een heel krachtige werkvorm. Ik heb hem in het verleden wel eens toegepast. Zei het in een iets andere vorm. De toevoeging van de kristallen bol maakt de werkvorm door de metafoor nog sterker.
  Ik kan iedereen aanraden de werkvorm te gebruiken.
  Henri