Ervaringen van deelnemers

De interne trainers van Middin kwamen bij elkaar in Haags Hoog.

Op de zevende etage, met prachtig uitzicht over Den Haag, werden we ondergedompeld in het thema “Meebewegen in tijden van verandering”.

 

Het programma, begeleid door Titia van der Ploeg, gaf een boost om ons trainersvak te versterken. De ochtend stond in het teken van de invloed die je zelf kunt uitoefenen op de groep als trainer.
Titia liet dat ervaren aan de hand van praktijkvoorbeelden, diverse korte groepsopdrachten en het stellen van prikkelende vragen. In haar houding en gedrag heeft ze ons die ochtend laten zien en ervaren wat ‘meebewegen’ betekent in het trainersvak.

De opgedane inspiratie werd verwerkt in vrolijke presentaties, een persoonlijk actieplan en een ABC met allerlei praktische handvatten om toe te passen in de eigen training. 

Willy Harkink
Opleidingsadviseur Middin

HBO-docenten
Over: Leergang Activerend Opleiden

Schermafbeelding 2016-07-16 om 01.56.12‘De Leergang Activerend Opleiden is voor mij op het juiste moment gekomen. Ik heb een uitstekende vertaalslag naar mijn docentschap kunnen maken, waarbij ik mijn manier van doceren op een actieve manier en actieve uitvoering heb aangepast.’

Koos Reitsma, docent Hanzehogeschool Groningen

 

Schermafbeelding 2016-07-16 om 02.03.35

‘Ik dacht dat mijn lessen al heel gevarieerd en actief waren. Gedurende de LAO bleek echter dat er nog veel te leren viel. Leuke en zeer nuttige opleidingen, vanaf les 1 handvatten aangereikt gekregen om meteen in je lessen te gebruiken. Veel geleerd op een leuke manier. Top! En de complimenten voor Titia!’

 

Reina de Raad, docent Hanzehogeschool Groningen

Schermafbeelding 2016-07-16 om 02.08.59

‘Met enige reserve begon ik aan de cursus, zou het wel echt leuk, relevant en leerzaam zijn? Dat was het zeker, ik heb me geen moment verveeld en heb al doende veel geleerd. De cursus en coaching van Titia zorgen dat ik niet alleen zelfverzekerder voor de klas sta, maar dat ik mijn lessen op veel gebieden heb kunnen verrijken, met andere werkvormen, organisatievormen en verdere digitalisering. Een echte aanrader!’

Sijbren Hogewerf, docent AVANS Breda

Schermafbeelding 2016-07-16 om 02.15.17‘De Leergang Activerend Opleiden is een inspirerende opleiding, met een gefundeerde didactische visie en praktisch toepasbaar. Dankzij het model van ervaringsleren kan ik op een eenvoudige manier verschillende leerstijlen bedienen en meer variatie aanbrengen in mijn werkvormen. Deze opleiding heeft mij echt geholpen in mij professionele ontwikkeling als docent!’

Johan Heijink, docent Hanzehogeschool Groningen

Schermafbeelding 2016-07-16 om 02.25.49

‘Titia van der Ploeg heeft mij op een inspirerende wijze laten nadenken over activerend opleiden. Titia creëert snel een veilige leeromgeving. Dat doet zij met humor en oprechte interesse voor de ander. Tijdens de cursusdagen word je uitgedaagd om in beweging te komen. De mooi ingerichte cursus zorgt voor een directe koppeling met jouw eigen praktijk. Dat maakt leren leuk en effectief. Ik maak actief gebruik van de waardevolle technieken en handvatten die zijn aangereikt om een ander te helpen in diens leerproces.’

Remco van den Berg, docent Hogeschool Inholland

Maria Jansen, APO-OnzeZorg
Over: Trainen met IMPACT

 

Sylvia Ras, Vitalitas
Over: De Activerende trainer


Jolanda Winters, To Results
Over: De Activerende trainer

Testimonials over de training Mindmappen


Willem-Jan

Bevlogen, deskundige en vrolijke trainer. Haar betrokkenheid met het onderwerp mindmappen inspireert enorm!

Willem-JanKuiper trainer en communicatiespecialist

De workshop was heel afwisselend. In korte tijd heb ik een totaaloverzicht gekregen over wat mindmappen is en hoe ik het kan gebruiken. Tijdens de workshop werd op verschillende momenten muziek gebruikt en dat vond ik een aangename verrassing.

Nathalie van de Dobbelsteen, beleidsadviseur primair onderwijs bij de gemeente Nijmegen

In drie woorden: duidelijk, positief en nuttig. Het is goed om het belang van mindmappen bij leidinggevenden aan de orde te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat het heel veel voordelen biedt als meer mensen deze techniek gaan toepassen.

Carla Veltman-Leander, secretaresse bij de gemeente Nijmegen

 

Anneke van der WurffSinds vorige week hebben we de beschikking over  iMindmap en dat is erg leuk. Het is maar goed dat we eerst hebben geleerd wat de basisprincipes zijn van het mindmappen en hoe we dit handmatig kunnen doen, anders zou ik niet zo snel met dit programma kunnen werken. Ik moet nog veel leren hoor, maar de basis werkt.

Anneke van der Wurff
Beleidsadviseur/centrale risicocoördinator Dimence zorggroep

 


Helma Stravers, Stravers Speech Coaching
Over: De Activerende trainer


Ellen Steffens, Nieuw Elan
Over: De Ondernemende Trainer

Liesbeth Neven, Hogeschool Utrecht
Over: De Activerende trainer

 

Eric Bolwerk, Hogeschool Avans en eigenaar Stimulans Training en advies
Over: Actiekaarten

eric bolwerkIk ben er een groot voorstander van om theorie tot leven te brengen in de groep, omdat ik merk hoe goed het werkt. Zo zet ik bij een blok als financieel management Actiekaarten in. Het rendement is sterk verhoogd (in plezier én slagingspercentage voor het tentamen).Inge Ville, Hogeschool Rotterdam
Over: Actiekaarten

inge villeDeze actiekaarten zien er prachtig uit en ze zijn op heel veel verschillende manieren te gebruiken in de les of daarbuiten. Alles klopt ook aan de kaarten. Ze zijn weloverwogen gemaakt, zonder fouten, met veel creativiteit en overzichtelijk in gebruik. Het leuke is dat ik er ook bij was, toen  één van de auteurs, Titia van der Ploeg, aan het werk was met de actiekaarten. Zij hield schijnbaar moeiteloos een groep van ruim 90 hogeschooldocenten aan het werk. Ze bood hen de activerende interactieve werkvormen aan die ook uitgebreid en handig beschreven staan op de actiekaarten. Als je eenmaal in bezit bent van deze kaarten, hoef je je nooit meer druk te maken of je deelnemers het ook goed vinden wat je doet. Dat is dan vanzelfsprekend. Ik kan ze iedereen van harte aanbevelen.

Anke Biesmans, Meerscholendirecteur bij St Prodas,Facilitator Human Dynamics
Over: Actiekaarten

Anke BIesmansDe Actiekaarten zijn een geweldige tool om in te zetten bij een training of workshop. De kaarten zijn in te zetten voor verwerking van opgedane kennis en reflectie.
Ik heb de kaarten gebruikt om de kennis en ervaring die de deelnemers hebben opgedaan in een eerdere training weer op te halen. Er is ruime keuze in de kaarten met diverse werkvormen. Ik heb van te voren kaarten geselecteerd die aan mijn doelstelling voldoen en gezorgd dat er een variatie is in werkvormen die aansluiten bij de talenten van de deelnemers. Fantastisch om te zien hoe de deelnemers hiermee aan de slag gaan: zij kunnen kiezen voor een individuele opdracht of werken met meerdere mensen. Het werken aan de opdracht van de kaart is plezierig. Het presenteren van het resultaat aan de anderen is helemaal een feestje! Als trainer word ik steeds weer verrast door de onverwachte en creatieve manier waarop de deelnemers de opgedane kennis weten te verwoorden en of te verbeelden. Bijkomend voordeel is dat de anderen de theorie op een andere manier gepresenteerd krijgen en op een prettige manier herhaling krijgen.
Ik ben zeer enthousiast over de kaarten en wil ze van harte aanbevelen. Korte duidelijke instructie, snel uit te voeren, vele mogelijkheden, niet veel voorbereiding en een prachtig resultaat.  


Judith de Bruijn
Over: Persoonlijk succes

Eveline Labots
Over: De trainer als ondernemer

Henri Haarmans
Over: Workshop Actiekaarten


Laura Zschuschen, Nationale Nederlanden
Over: Workshop Actiekaarten

Als facilitator van workshops gebruik ik graag de actiekaarten, met name om deelnemers actief aan het werk te zetten met informatie die zij ontvangen hebben. In plaats van het traditionele zenden met een powerpointpresentatie laat ik de groep zelf met informatie aan de slag gaan op een manier die het beste bij hun past. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken van een strategie, het concept voor een nieuw product, IT- requirements, een organisatieverandering. Eigenlijk zijn alle onderwerpen geschikt.

De opdrachten op de actiekaarten dagen de deelnemers uit om op een speelse manier met de materie aan de slag te gaan. De instructies zijn helder en er is volop keuzemogelijkheid. Dit voorkomt dat deelnemers weerstand hebben op de vorm en levert een heel dynamisch proces op in het delen van de resultaten. Vaak komen er ook verrassende presentaties uit, als mensen hun talenten kunnen gebruiken. Ook is het vanuit een coachende hoek interessant om deelnemers die in groepen aan de slag gaan met de actiekaarten, te observeren. Hoe komen zij tot hun keuze, welke obstakels kwamen ze tegen, hoe zijn ze daar mee omgegaan, wat deed de tijdsdruk met het gedrag van de groep, etc.. Kortom mijn ervaringen met het inzetten van deze kaarten is heel positief en het is zeer laagdrempelig. Er zit een handig boekje bij maar zelfs zonder het te lezen kan je ermee aan de slag. Een mooi en handig stuk gereedschap voor trainers en facilitators.


Ilse Roelofsen
Over: Workshop Actiekaarten


Martine Vecht, Bien-etre
Over:  Actiekaarten

Martine vegtIk gebruik de actiekaarten op allerlei manieren: in circuits, individueel als keuzekaart, plenair of ter inspiratie om een eigen werkvorm mee te ontwikkelen. De werkvormen zijn heel gevarieerd en de resultaten vaak verrassend: ook voor de deelnemers. Actiekaarten zijn gemakkelijk in het gebruik, tijdbesparend en breed inzetbaar.

Erg krachtig vind ik dat je door het gebruik van actiekaarten het geleerde op speelse wijze herhaalt – zelf ben ik geneigd om te veel stof aan te bieden en te weinig te herhalen.
Het materiaal ziet er aantrekkelijk uit en het inzetten van actiekaarten scheelt veel tijd in de voorbereiding. Een aanrader vond ik de bijbehorende workshop: daarna zag ik pas echt hoeveel mogelijkheden dit materiaal te bieden heeft. Niet alleen voor beginnende trainers, maar zeker ook een aanrader voor ervaren trainers die werk willen maken van activerend opleiden.


Chantal van Arensbergen, Eigen regie in zorg en welzijn
Over: Actiekaarten

chantalvanarensbergenIk heb de Actiekaarten! o.a. ingezet in een “eigen regie” training voor een welzijnsinstelling. Juist doordat het niveau en de functies van de deelnemers erg verschilden, was de inzet van de kaarten heel effectief.
Ieder koos zijn eigen opdracht waarin hij/zij iets te leren had. Deelnemers waar zelf verbaasd over de opbrengst! Even buiten de gebaande paden treden en even uit het hoofd was erg verfrissend en bracht nieuw perspectief. Ook voor de ervaren medewerkers. Bovendien was het heel plezierig om te doen. Een aantal gaat de kaarten ook gebruiken bij hun eigen cliënten in situaties waar ze tot nu toe waren vastgelopen.
Ik kan het iedere trainer/procesbegeleider aanbevelen. Het verrijkt het proces en het resultaat.


heleenbrinkmanHeleen Brinkman, eigenaar Woman what’s up?
Over: Praktijksessie

"Titia, ik waardeer het zeer dat je deze bijeenkomst mogelijk hebt gemaakt. Ik heb je leren kennen als een warm, humorvol, genereus en vakkundig trainer, moderator, learning delivery manager :). Wellicht tot ziens!”

 


Gea Naaijkens-Jansen, Manager publiekszaken Gemeente Wijchen
Over: workshop Mindfulness

Een prima kennismaking met mindfulness. Een basis met toepasbare oefeningen die ik goed in de praktijk kan brengen. En dat ga ik nu doen!


Jolanda Buter, Trainer- consultant bij MDF-T&C
Over: workshop Mindfulness

Titia is in balans met de boodschap. Geeft duidelijke voorbeelden, oefeningen die ze gebruikt zijn coherent met mijn leren en de doelstelling van de dag. Een tien voor deze workshop.


John van der Ster, Black belt facilitator bij Nationale Nederlanden
Over: workshop Mindfulness

Bijzonder hoe je in een halve dag de kennis kan krijgen, toetsen en toepassen. Door de goede aanpak leer je snel en blijft het direct hangen. Ik kan hiermee aan de slag!


 

Voor meer informatie, neem contact op met Titia.