Gebruik die webcam!

Vijf manieren die deelnemers aanmoedigen om hun webcam te gebruiken

Eind augustus ging ik onder het mes, een nieuwe heup heeft me weer letterlijk op de been geholpen. Naar verwachting zou ik eind september weer voor het eerst live trainingen gaan geven. De werkelijkheid is anders gelopen, en ik heb diverse trainingen weer omgebouwd voor online gebruik. Maar hoe moedig je deelnemers nou aan om hun webcams te gebruiken? En waarom zou je dat doen?

Webcam helpt, want

Wanneer jij als trainer en je deelnemers hun webcam gebruiken tijdens live virtuele training, helpt dit, want:

 • Je kunt beter de training personaliseren. En als je je gezien (of zelfs betrapt) voelt, is het vanzelfsprekend om mee te blijven doen.
 • Je contact is beter, ook wel ‘report’ genoemd, want je kunt beter aansluiten omdat je gezichtsuitdrukkingen kunt zien
 • Het stimuleert interactie
 • En je krijgt toch een beetje het ‘trainingsruimte gevoel’, het is gezelliger en er kan een goede sfeer ontstaan.

Zwart gat

Toch gaat het aanzetten van de camera’s niet vanzelf. Met drie studerende kinderen weet ik dat er soms lessen zijn waarbij in een hele klas maar twee studenten de camera aan hebben staan.  De docent geeft les in een zwart gat, ook niet bijster aantrekkelijk. Maar, hoe zorg je ervoor dat studenten/deelnemers hun webcams aan laten staan ​​of ze zelfs aanzetten om mee te beginnen?

Voor ik mijn tips met je deel een disclaimer: sommige deelnemers zijn hyperbewust van zichzelf tijdens de training. En de hele tijd naar jezelf kijken of je er goed bij zit is natuurlijk ook vermoeiend.

Wissel daarom werkvormen af. Geef ruime pauzes, de gelegenheid om enige tijd alleen aan het werk te gaan, kortom, geef lucht. Zodat op de momenten dat we echt elkaar willen zien, dat ook meerwaarde heeft en op te brengen is.

En dan nu 5 suggesties om deelnemers aan te moedigen de webcam te gebruiken tijdens live virtuele trainingen.

1 Een goed begin..

 • Maak verwachtingen vooraf duidelijk, door aan te geven dat de webcam belangrijk is. Dat kan al in de uitnodiging vooraf, maar ook tijdens de introductie. En als je toch aan het kennismaken bent, waarom niet met een voorwerp dat de deelnemers aan elkaar laten zien.
 • Geef zelf het goede voorbeeld door de camera al iets van tevoren aan te zetten en iedereen persoonlijk welkom te heten. In het ‘technisch kwartiertje’ kun je gelijk zorgen dat geluid en licht goed zijn, mogelijk vraag je iemand even te verplaatsen vanwege de zichtbaarheid.
 • Zorg dat ieders naam ook zichtbaar is. Heeft iemand de naam S136 of P. Gerritsen? Vraag dan die veranderen in de eigen naam, bijvoorbeeld Sanne of Pieter. Dat maakt het veel makkelijker elkaar aan te spreken en op elkaar te reageren.
 • Gebruik de namen van je deelnemers en vermeld wat je ziet gebeuren tijdens de training, bijvoorbeeld: “Daan, het lijkt erop dat je nog aantekeningen maakt, ben je bijna klaar om verder te gaan?”

2 Stemmen met post-its

 • Laat je deelnemers eens stemmen via de webcam in plaats van een ‘poll’ te gebruiken.
 • Vraag iedereen om een ​​post-it te maken (of een stuk papier of hun vinger te gebruiken) en hun webcam te bedekken met hun post-it.
 • Stel je vraag door deze als volgt te formuleren: “Verwijder je post-it als je het eens bent met deze stelling”. Dit geeft een geweldige visuele weergave van wie wat stemt, waarna je kunt doorvragen, groepen verdelen etc.

3 Duim omhoog – Duim omlaag

Duim omhoog: goed idee!
 • Lijkt sterk op het bovenstaande, maar laat iedereen een duim omhoog of een duim omlaag geven met behulp van hun webcam.
 • Je kunt ook nuance aan laten brengen, bijvoorbeeld:
  Geef je huidige ervaring met xxx aan. Als je geen ervaring hebt, wijs dan met de duim naar beneden, als je een expert bent, wijs je duim omhoog en ergens tussenin als je enige ervaring hebt.”
 • Variant: Stemmen met de vingers: “Geef een cijfer van 1-10 voor..”
Stemmen met de vingers: ik vind dit een heel goed idee. Of: Ik weet veel over dit onderwerp

4 Deel werk

Scherm delen werkt heel goed om presentaties of andere documenten te delen. Maar waarom niet tussendoor pen en papier/stift gebruiken? En dan de tekening, schema of mindmap delen via de webcam. Afgelopen week heb ik dat gedaan bij een virtuele mindmaptraining en dat werkte heel goed.

Laat je deelnemers een (aan)tekening delen, of een schema, mindmap of..
 • Praktische tip: Laat de deelnemers het scherm instellen op speakerview en laat degene die aan de beurt is een paar woorden zeggen, zodat hij of zij groot in beeld komt. Vervolgens kun je deze spreker ‘vastpinnen’, waardoor de betreffende deelnemer groot in beeld blijf. Hiermee voorkom je dat het scherm steeds naar een andere persoon verspringt als die reageert of geluid maakt zoals een kuchje.

5 Glimlach in de camera

Je kunt de smiley-emoticon gebruiken om aan te geven wanneer mensen een activiteit hebben afgerond en klaar zijn om verder te gaan. Of een emoticon als reactie op een stelling.

Het scherm staat op galleryview zodat iedereen zichtbaar is. En dan zeg je bijvoorbeeld: “Als je je aantekeningen hebt, zoals je wilt, lach dan in je webcam” of  “ Laat via je gezichtsuitdrukking zien hoe je denkt over de volgende stelling”.

Lach in de camera als je…

Tot slot

Zorg er bij al het bovenstaande voor dat je erkent wat mensen doen.
Maar vooral: zorg ervoor dat het zin heeft de webcam aan te zetten. De webcam daadwerkelijk gebruiken als werkvorm tijdens je les of training is de overtuigendste en makkelijkste manier om deelnemers aan te moedigen hun webcams aan te houden en zo de betrokkenheid te vergroten.

Graag lees ik je reactie in het commentaarveld.
Vond je het interessant? Dan zie ik ook graag je duim ;). Maar delen van het artikel is natuurlijk ook prima!

10 reacties

 1. Titia op 1 november 2020 om 08:44

  Dankjewel Caroline, ben weer lekker aan de wandel. En aan het trainen met camera 🙂 2. Caroline op 31 oktober 2020 om 08:58

  Hoi Titia, ik lees dat je een nieuwe heup hebt! Beterschap en dank voor je heldere blog. Groetjes, Caroline 3. Titia op 23 oktober 2020 om 16:42

  Dat vind ik een leuk idee Therese. Door de korte afleiding (voorwerp in de juiste kleur zoeken), krijgt het brein even rust en maakt het weer fris voor de volgende activiteit 4. Titia op 23 oktober 2020 om 16:40

  Bedankt Anne-Loes! 5. Anne-Loes op 23 oktober 2020 om 13:14

  Hoi Titia,
  Dank weer voor je tips, leuk!
  Fijn dat je weer met een nieuwe heup jouw activiteiten kunt voortzetten.

  Hartelijke groet, 6. Thérèse Frankenhuis op 23 oktober 2020 om 12:26

  Jouw tip om visueel te stemmen vind ik een heel goed idee voor specifieke gevallen (in mijn training waar mensen wel eens smokkelen met het goede antwoord).

  Een leuk effect geeft het ook wanneer mensen geen rood en groen blaadje gebruiken maar een voorwerp van die kleur nemen en dan stemmen met bijvoorbeeld een komkommer en een rode paprika. 7. Anja van Engelenburg op 21 oktober 2020 om 23:51

  Leuke tips! Ik ga ze uitproberen ? 8. Jerome op 21 oktober 2020 om 16:43

  Leuk artikel 9. Titia op 21 oktober 2020 om 15:02

  Graag gedaan Heleen! 10. Heleen op 21 oktober 2020 om 14:56

  Heel fijn artikel, waar ik zeker wat mee kan in mijn digitale trainingen. Bedankt daarvoor!