Handige hulpmiddelen voor je thuiskantoor

Hoera, ik ben sinds kort in het bezit van een oprolbaar green screen! Geen ongewenste inkijk meer en ook geen gedoe met groene lappen die ik kreukelend en wel probeer te draperen.

Super makkelijk en superfijn! In deze blog wil ik mijn ervaring delen met vier handige hulpmiddelen om van je online werkplek snel een professioneel kantoor te maken.

Ik wilde deze blog starten met de zin ‘om maar met de deur in huis te vallen’, toen ik bedacht: dat is nou net wat ik niet altijd meer wil. We werken thuis, in ieder geval veel van ons een groot deel van de tijd. En ik verwacht dat online varianten zullen blijven.

Vier handige hulpmiddelen:

 • Ring light
 • Goede oortjes/microfoon
 • Green screen
 • Muziekstandaard, papier, post-its en stiften

1) Ring light

In een eerdere blog ‘Hoe zit je erbij tijdens online meetings’ ben ik ingegaan op de positie van jezelf ten opzichte van de camera en lichtinval. Maar de lichtinval heb je niet altijd onder controle. Met een ring light hoef je je geen zorgen meer te maken hierover. Je krijgt mooi verspreid licht wit of gelig licht op je gezicht, geen last meer van nare schaduwen. En het kost bijna niets. De mijne komt bij de Action vandaan en was nog geen 15 euro. Met standaard, verschillende standen en de mogelijkheid om mijn mobieltje en zelfs een microfoon te klemmen.

Het enige probleem was de uitbundige lentezon in mijn werkkamer. Ook al had ik de gordijnen dicht, de webcam van mijn desktop registreerde mij zo nu en dan als een wit spook. Iets om de volgende keer op te letten.

2) Goede oortjes/microfoon

Een grote afleider is geluidsoverlast. Als deelnemer kun je jezelf even muten als iemand anders wat tegen je zegt, als er verkeerslawaai is of de hulp met de stofzuiger langskomt. Ben je zelf spreker of trainer, dan is het handig om vooraf na te denken over een rustige plek en anderen te instrueren. Met een headset en goede microfoon gaat dat net wat makkelijker. Vooralsnog weet ik me nog goed te redden, maar als je een suggestie voor me hebt, hou ik me aanbevolen.

3) Green screen

De naam zegt het al: green screen is een groen scherm. Een groene achtergrond die je achter je plaatst. De kleur (chroma)groen komt niet voor in het menselijk uiterlijk. Doordat dit zo is, kan een computer alle kleur groen uit een afbeelding of video verwijderen, zonder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden verwijderd. Alles wat groen is wordt weggefilterd. Trek dus vooral geen groene kleding aan, tenzij je de invisible man of woman wilt spelen.

Waarom een green screen?

 • Omdat niet iedereen hoeft te weten hoe jouw keuken/zolder of andere ruimte waar je je bevindt er uitziet. Je hebt een privéleven en dat mag je voor jezelf houden. Met spullen, wasgoed, huisgenoten etc. Bovendien kan jouw achtergrond voor afleiding zorgen wat het leerrendement of de effectiviteit van je bijeenkomst nadelig kan beïnvloeden.
 • Omdat je zelf een passende achtergrond kan kiezen. Bijvoorbeeld een kantoorsetting, je logo, een natuurbeeld, noem maar op. Je kunt dus een ongewenste indruk weghalen en een gewenste indruk achterlaten. Met een zakelijke uitstraling, mindful, vriendelijk of grappig. Net wat je wilt.

Ook voor kennisclips en webinars is het superhandig om een aantrekkelijke en passende achtergrond te kiezen. Je kunt uiteraard van achtergrond wisselen of zelfs een video er achter zetten. Hoe dat laatste precies werkt, moet ik nog uitzoeken.

Mijn green screen is van Reclameland, een drukwerkleverancier waar ik al jaren fan van ben. Al jaren werk ik met banners (helemaal niet duur!) die ik daar heb laten maken en ze doen het nog steeds prima. En nu kwamen ze met groene banners in 8 verschillende maten, die je dus heel makkelijk kunt neerzetten en weer meenemen naar de volgende locatie. Ik heb voor een brede en hoge gekozen, zodat ik ook kan staan en zelfs een beetje lopen tijdens een presentatie.

Heb jij al je eigen virtuele studio of foto’s en video’s die jouw boodschap ondersteunen? Ik denk dat elke trainer, facilitator of hogeschooldocent standaard zo’n green screen banner zou moeten hebben. Ook deze zijn heel betaalbaar, voor nog geen 80 euro heb je er al eentje.

4) Muziekstandaard, papier, post-its en stiften

Afgekeken van Karin de Galan, mijn gewaardeerde collega die dit jaar is uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Met een muziekstandaard creeert ze een kleine flip-over voor het uitleggen en bespreken van trainingsonderwerpen. Het ziet er levendig uit aan de andere kant van het scherm. Om tijd te winnen heeft zij de basispagina’s al uitgetekend, en plakt ze hier en daar post-its erbij.

Natuurlijk zijn er legio digitale tools, maar het is verfrissend om de flap erbij te hebben. Heb je een grotere ruimte en groter green screen, dan kun je in plaats van een muziekstandaard ook een gewone flip-over gebruiken.

Zelf heb ik ook papier en stiften bij de hand voor een snelle schets (ja, ik weet het daar zijn ook apparaten voor) en om zelf overzicht te houden.

Voor mij is het thuiswerken hierdoor niet alleen professioneler, maar ook prettiger, makkelijker en leuker geworden. Wat zijn jouw ervaringen?

Graag lees ik je reactie. Delen van dit artikel? Prima!

5 reacties

 1. Titia op 30 maart 2023 om 13:39

  Het greenscreen heeft ook bijwerkingen, zo kreeg ik onlangs groen haar.. 2. Titia op 17 maart 2021 om 11:45

  Marjolein te Kolsté schreef:
  2) Goede oortjes/microfoon

  Aftershokz van Aeroplex (o.a. Cool Blue). GEWELDIG
  Geluid gaat via bot van oor ipv dingen IN je oren. En super natuurlijk geluid.

  Re: Zelf heb ik ook papier en stiften bij de hand voor een snelle schets (ja, ik weet het daar zijn ook apparaten voor) en om zelf overzicht te houden
  En ik heb net MS Whiteboard ontdekt. Ik heb het gedownload hier link en het is echt supermakkelijk; binnen 1 minuut kon ik ermee aan de slag. 3. Titia op 8 maart 2021 om 17:06

  Dank voor je reactie Francois. Heb de link gecorrigeerd. Voor de zekerheid hier ook: https://www.reclameland.nl/drukken/green-screen 4. Francois op 4 maart 2021 om 10:49

  Titia,

  1) Je reclameland link werkt niet, wil je die corrigeren?

  2) Qua oortjes gebruik ik meestal een usb headset van Sennheiser, hele goede kwaliteit, ziet er alleen niet zo aantrekkelijk uit. Als backup heb ik apple oortjes, ook bedraad, werkt altijd.

  3) Ik snap nog niet helemaal hoe dat met die muziekstandaard werkt, leg je daar dan een blok op waarop je kunt tekenen en blijft dat allemaal stabiel staan? 5. Titia op 3 maart 2021 om 11:13

  Dominique van Dam reageerde op linked in:
  Mooi overzicht! Ik heb als oortjes/mic Galaxy Buds en dat werkt echt geweldig. Wat een verademing. Die koppelen zowel aan m’n mobiel als aan mijn Mac zonder problemen en het geluid bij mij is rustig, helder en goed en ik ben ook erg duidelijk verstaanbaar voor anderen zonder tikken, ruis of andere stoorzenders.Laat een reactie achter