#atd2015 Blog 3 c: Affordable video's

Een camera van 30.000 dollar was vroeger heel gewoon. Maar onze computers waren relatief ook onbetaalbaar. Weet je nog de 286, 386 en 486? Dat ging over megabites op je pc. Onvoorstelbaar. Nu kun je al een usb-stick kopen voor een paar tientjes met 64 gig.

Dit alles is natuurlijk goed nieuws voor wie tegenwoordig aan de slag wil met video: zonder een peperdure camera kun je al heel behoorlijke filmpjes maken. Dus stel dat je de blits wilt maken en je hebt slechts je smartphone -och erm- ter beschikking, let dan op het volgende:

  • Zorg voor een ‘wide lens’
  • Ga niet inzoomen, daar krijg je korrelig en wiebelig beeld van
  • Zit er geluid bij? Ga dan heel dicht op de geluidsbron staan. Is je bron van geluid een pratend persoon? Dan ben je goed bezig als je ongemakkelijk dichtbij staat.
  • Let op de verlichting/belichting van je onderwerp. Anders gezegd: heeft de persoon die je filmt van die horrorschaduwen op zijn gezicht of staat ie lekker in het zonnetje. Ik bedoel, is hij gelijkmatig verlicht. Want een overbelicht filmpje met iemand die met zijn ogen zit te knijpen is natuurlijk ook een beetje sneu,
  • Tel tot 10 voordat je echt gaat filmen. Zo mis je niet de eerste paar seconden (de ander is al lekker aan het praten en jouw opnameknop is nog niet klaar) en kan de gefilmde persoon zich mentaal voorbereiden.

Na afloop hebben we de les gelijk in praktijk gebracht: Adelka greep twee collegadeelnemers bij de kladden en ik filmde hun takeaways van deze sessie.

Terwijl ik bezig was, kreeg ik nog een paar goede tips: camera niet te hoog houden en zorgen dat de geïnterviewde niet tegen de muur geplakt stond. Wat bleek? De geïnterviewde die de tips gaf was een professionele filmmaker, en stond zelf altijd achter de camera. Beetje gênant dat ik hem daar vrijmoedig stond te filmen met nul kennis. Het leuke was dat hij ook nerveus was: zelf gefilmd werden was niet zijn ding. Uiteindelijk werd het best wat, vonden we zelf. Nu nog een beetje monteren en dan plakken we het filmpje in deze blog.

Durf jij al naar de telefoon te grijpen?