Congres ‘Motivatieproblematiek in het VO’

Als workshopleider en panellid heb ik bijgedragen aan het onderwijscongres Motivatieproblematiek in het Voortgezet onderwijs.

Nergens ter wereld zijn leerlingen zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd als in Nederland. Dat stelt OESO (2016), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Er zijn veel aanwijzingen dat scholieren minder gemotiveerd raken zodra zij op de middelbare school zitten. Dit speelt vooral op het vmbo.

Wat motiveert een leerling? Wat zet jongeren in beweging? Waaruit putten zij de nodige energie om doelen te bereiken? Hoe wakker je als docent de intrinsieke motivatie van je leerlingen aan? Hoe bewaak je het groepsproces in een klas waar motivatieproblematiek speelt?

De M van de IMPACT-methode gaat over motiverende maatregelen en ik gebruikte er zelf een werkvorm die door deelnemers als motiverend werd ervaren: Adviesraad of het Duizend Euro advies.

Testimonial

“Afgelopen woensdag op het congres ‘motivatieproblematiek in het VO’ een inspirerende workshop ‘ hoe blijf je als docent gemotiveerd’ gevolgd.
Onze workshopleider was de motivatie om actief deel te nemen; haar positieve bevlogenheid werkte aanstekelijk en zorgde ervoor dat de drempel om iets van jezelf te laten zien in een van de werkvormen volkomen weggenomen werd!
Met name de werkvorm ‘de adviesraad’ is er eentje die me bijgebleven is en welke ik in de praktijk ga toepassen binnen onze onderwijsinstelling!”

Frank Gebhardt
Teamondersteuner gedrag
OPENBAAR VMBO EN MAVO ZEIST