Aan de slag met Actiekaarten

Tijdens de boekpresentatie met masterclass gingen deelnemers uiteraard ook zelf aan de slag met hun nieuwe toolkit.

Trots op onze tweede herziene druk, dat vierden wij, Lia Bijkerk en Titia van der Ploeg, met een masterclass bij de uitgever.

Bied deelnemers of studenten zelf de keuze het hoe ze de behandelde theorie of vaardigheden willen verwerken. Op hetzelfde moment verschillende werkvormen aanbieden op een ander niveau en/of met het benutten van andere talenten. Voor een van de deelnemers van de Masterclass ‘Aan het werk met Actiekaarten‘ was dat dé eye-opener van de middag. Deze masterclass was op 6 februari georganiseerd vanwege van het verschijnen van de 2e druk van onze ‘Actiekaarten’ bij Uitgeverij Thema. Tijdens deze middag konden de deelnemers zelf ervaren hoe fijn het is om te te kunnen kiezen. In ons geval uit een fotobijschrift, een E.d.i.t. (een soort gedicht), een sportieve metafoor of examen.

En natuurlijk gingen alle aanwezigen zelf aan de slag met de toolkit Actiekaarten, zodat iedereen na afloop een praktische uitwerking had voor zijn of haar eerstkomende training. Zelf konden we even relaxen toen onze deelnemers druk bezig waren, tijd voor een selfie :).

De deelnemers aan het werk met actiekaarten, de trainers relaxen
We sloten af met een borreltje en ‘meet & greet’. En dan vinden de nieuwe toolkits hun weg naar deelnemers van trainingen, cursussen en andere bijeenkomsten.

Na afloop kreeg ik een mail van een van de deelnemers. Het leek even mis te gaan met het gebruik van de actiekaarten in de praktijk:

Vorige week liet ik cursisten ieder een deel van de theorie van de testfasen (7 fasen met elk behoorlijk wat activiteiten) verwerken met de actiekaarten. Het ging niet vanzelf: er waren er twee die ik echt op weg moest helpen. De een deed de sportkaart, de ander de landkaart. Uiteindelijk hebben ze er wel wat van gemaakt, maar echt overtuigd waren ze niet. Tot aan de Kahootquiz aan het einde van de middag. Toen de vragen kwamen over ‘hun’ onderwerp, waren zij degenen die de vragen direct goed hadden. Waarop de meest kritische van de cursisten, met grote verbaasde ogen, zei: ‘Hè, die actiekaarten helpen echt!’
Leuk he;-)

Eveline Moolenaars
Training consultant | Sogeti Academy