Activerende didactiek online

De toolkit Actiekaarten heb ik samen met Lia Bijkerk ontwikkeld. Ook maken en geven we al jaren allerlei soorten workshops en opleidingen. Lia heeft een mooi artikel geschreven, dat ik met je mag delen. In dit artikel laat ze zien hoe je jouw deelnemers digitaal kunt boeien, binden en activeren in 7 stappen.

Met deze handige infographic ontwerp je snel een online les of training

Hieronder volgt de samenvatting, maar je kunt ook het hele artikel downloaden. Het is zeer de moeite waard, want je vindt allerlei praktische tips en links naar downloadbare actiekaarten voor digitale werkvormen.

Stap 1: Synchrone, asynchrone of gemixte leeractiviteiten?

Wat werkt voor jou? Kies of de leeractiviteiten voor iedereen tegelijk (synchroon) plaatsvinden of dat de deelnemers op hun eigen tijdstip kunnen meedoen (asynchroon).

Stap 2: Webinar? Kies een platform

Het is handig om een platform te gebruiken om jouw online les te geven, waar de deelnemers toegang tot en ervaring mee hebben.

Stap 3: E-learning? Kies een digitale leeromgeving

Voor e-learning heb je een digitale leeromgeving nodig zodat je de verschillende leeractiviteiten gezamenlijk kunt klaarzetten in een leerpad.

Stap 4: Leertijd verlengen? “Flip the classroom”

Bij ‘flipping the classroom’ wordt de klassikale uitleg omgewisseld met het huiswerk. De uitleg wordt via e-learning aangeboden. De toepassing van de uitleg wordt tijdens de les gedaan. Hierdoor wordt de lestijd efficiënter gebruikt.

Stap 5: Aan de slag met de inhoud? Digitale leeractiviteiten

Gebruik een digitale tool en de inhoud uit je gewone les en maak een digitaal leermiddel. Houd hierbij wel het doel van de leeractiviteit in het oog.

Stap 6: Gebruik kennisclips om de uitlegtijd te beperken

Om deelnemers actief te houden is het belangrijk om jouw uitlegtijd tijdens een webinar te beperken. Verdeel de lesinhoud in compacte onderwerpen en zoek of maak daarbij kennisclips die de deelnemers vooraf kunnen bekijken.

Stap 7: Communiceer opdrachten en verwachtingen

Deel het leerpad met de deelnemers en maak duidelijk wat je van hen verwacht. Bij online lesgeven staat of valt alles met een goede communicatie.

Wil je een les, training of meeting ombouwen naar een digitale variant, zoek je een tweede trainer voor tijdens de uitvoering? Ik denk graag met je mee!