Geld, macht en..

Buiten bloeien de bloemen. Ik was laatst in het Arboretum in Wageningen en onderging daar de pracht van uitbundig bloeiende struiken. Maar hoe zit het met onszelf? Arianna Huffington was keynote speaker bij het ASTD-congres in Washington. Met 9000 andere trainers en opleiders nam ze ons mee naar een vergeten component van succes. Naast geld en macht is het belangrijk ook te bloeien. Haar nieuwste boek heet Thrive en dat betekent zoiets als welig tieren. Want alsmaar werken, geld verdienen en macht hebben is mooi, maar het

arianna-huffington
Arianna Huffington

het leidt uiteindelijk tot minder gewenste nevenverschijnselen zoals burn-out, depressie en allerlei lichamelijke kwalen. Omdat we niet in bloei staan, maar onszelf hebben uitgeput.

Herkenbaar? We willen veel, moeten veel van onszelf en liggen vervolgens met een malend hoofd in bed. Dan gaan we mindfulnessoefeningen doen en raken gefrustreerd als dat niet leidt tot ontspanning. Hoe word je het eind van je eigen sprookje? Ofwel: zij leefden nog lang en gelukkig (en gezond en welvarend..).

Vier pijlers om te bloeien van een van de invloedrijkste dames in de Verenigde Staten, die in stijl, met vaart en verve en een dosis humor ons allemaal wist te boeien en tot nadenken stemde.

Pijler 1: Well being

Slaap is het toverwoord. Niet vier of vijf uurtjes, zoals zij en veel zakenlui plegen te doen. Want hoe minder je slaapt, hoe meer je kunt werken, toch? Niet dus. De concentratie holt achteruit, je gewicht neemt toe.
lack_of_sleep2
gevolgen van slaaptekort

Zorg verder goed voor je lichaam door op voeding te letten en veel te bewegen. Verzorg jezelf als een topsporter zou doen (dus roken mag niet, drinken en snoepen met mate).

Voordat je denkt dat alle lol nu uit het leven verdwijnt: middagdutjes zijn oke, bij haar op kantoor staan zelfs nappingrooms.
Hoewel ik zelf hier ook wat te leren heb, ondersteunt de kennis over het brein haar verhaal. Een uitgeruste trainer is een betere trainer.

Pijler 2: Wisdom

Gooi de tv uit de slaapkamer, bereid je voor op de nacht en je hebt de grootste winst te pakken. Wijsheid betekent ook disconnecten. Geen mobieltje bij het nachtkastje met de smoes dat het je wekker is. Want je zult merken dat je de mail aan het checken bent nog voordat je ogen de tekst aankunnen. Twee leesbrillen op elkaar ziet er ook niet zo charmant uit.

Wat is wijsheid dan wel? Volgens Arianna begint het met de intentie van de dag. Een bewuste keuze over hoe je de dag wil leven. Visualiseer bijvoorbeeld dat je heel productief zult zijn, of dat je je niet laat afleiden vandaag. Dat je gefocust bent dus. Maar ook vriendelijkheid, open staan, de leiding nemen (of anderen ruimte geven) zijn woorden die prima geschikt zijn voor je intentie van de dag.

Daarnaast gaf ze als voorbeeld dat je vrijheid hebt om te kiezen met wat je tegenkomt op de dag. Is iets een tegenslag of een ‘blessing in disguise’. Ieder mens komt obstakels tegen, lijdt pijn vanwege verdriet of lichamelijke pijn. Maar hoe ga je er mee om?

Pijler 3: Wonder

Mijn eigen moeder van 81, al jaren krakkemikkig van de reuma, heeft meer meegemaakt dan goed is voor een mens en toch: ze is gelukkig, ondernemend en flirt met iedereen die ze tegenkomt. Doordat zij de zon in het water ziet schijnen, wordt opeens alles mogelijk. Ze kan tevreden zijn en genieten van kleine dingen. En ondanks dat ze de 100 nadert, kan ze zich nog interesseren in en verbazen over van alles en nog wat.

‘Live life if everything is in your favour’
is een van de uitspraken van Arianna Huffington. Ik doe dat altijd als ik een parkeerplaats zoek (er is altijd een plekje voor mij), maar dat kun je ook breder maken. Leef met een doel, maar wees ook niet te beroerd om af en toe een doel te laten varen. Zo kun je ook weer iets van je actielijst afstrepen is dat niet fijn ☺?

Dankbaarheid draagt bij aan geluk zoals slaap aan gezondheid. Hoe dankbaarder, hoe gelukkiger. Koop een boekje, en schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn, zoals een lekker stuk taart, de zon die schijnt of een training die geweldig verlopen is. Wees niet te kritisch, alles telt mee.

makeitperfect-300x225
En tot slot: vergeef anderen voor wat ze je (mogelijk onbewust) hebben aangedaan. Iedereen maakt fouten, ja jij ook. Vergeet dus vooral niet om ook jezelf te vergeven.

Pijler 4: Giving

Geld maakt gelukkig, maar dan moet je er wel wat mee doen. Leef prettig en comfortabel, zorg voor ervaringen die je leven lang bijblijven (mooie reis bijvoorbeeld) en geef aan anderen. Wetenschappers en alles religies zijn het in dit opzicht met elkaar eens: geven is goed en maakt gelukkig. Geef geld aan mensen in nood, geef aandacht aan de dame achter de kassa, geef je tijd en kunde aan wie dat nodig heeft, een behoeftige buurman, een student die meer wil weten.
giving_smiles_by_erinbird-d6qaaqc-300x188
Ook een glimlach kun je schenken

Hoe royaler je bent hoe meer plezier je eraan zult beleven. Maar pas op: geven met idee dat je er iets voor terug wilt hebben is geen geven. Dat heet handel. Niets mis mee, maar die hoort niet thuis in pijler 4.

De speech eindigde met een doemzin: als we onszelf niet opladen, vallen we om, storten we neer, krijgen we akelige zaken als hoge bloeddruk, hartaanvallen en noem maar op.. Ik ken een aantal jonge en bevlogen trainers die de afgelopen tijd zijn uitgevallen, juist omdat ze deze derde factor hadden veronachtzaamd. Het kan echt iedereen overkomen, maar je kunt het ook voorkomen. Dus, hou jezelf niet langer voor de gek en maak werk van jezelf. In juni kun je deelnemen aan de opleiding ‘Persoonlijk succes’. Tijdens drie geheel verzorgde dagen in een fijn hotel in Beekbergen krijg je alle ingrediënten om prettig en in balans te leven en te werken. En dat is in deze tijd beslist geen overbodige luxe.

Welke van deze pijlers spreekt je aan? Waar ben je al goed in en heb je tips om te delen met vakgenoten? En hoe kun je dit in je training toepassen? Graag zie ik je reactie tegemoet.