Jouw must-read voor 2015? Vliegvissen!

Wat wil je bereiken in 2015?

Wat wil jij graag bereiken in 2015?

Vliegvissen is vissen met een vlieg, een lokvlieg. Een van mijn deelnemers is een gepassioneerd vliegvisser. Heb je goede voornemens voor het komend jaar of zijn er doelen die je wilt bereiken? Dan is dit artikel een must-read voor jou.

Sander Bosman zette zijn ervaringen op papier, ik heb er een ‘vertaling’ bij gezet. Onderaan dit artikel lees je 5 lessen die we kunnen gebruiken bij het realiseren van onze dromen.

De ochtendzon kwam achter de bergrug tevoorschijn, net toen ik een idyllisch stukje van de rivier naderde. Ik ging vissen in een riviertje in het Sauerland (les 1). Er een ‘hatch’ gaande: kleine meivliegjes kwamen massaal uit. Midden in de rivier stegen tientallen forellen om zich tegoed te doen aan de net uitgekomen insecten. Ik genoot van het spektakel dat soms slechts enkele minuten duurt. Vol opwinding ging ik voorzichtig het water in om, op gepaste afstand, de vis goed aan te kunnen werpen. Ik wist precies welke vlieg ik moest gebruiken en in mijn doos vol met zelf gebonden vliegjes (les 2) vond ik al snel de vlieg met de juiste maat en kleur. Met trillende handen bond ik de vlieg aan de onderlijn. Al zwiepend bracht ik de vliegenlijn op de juiste lengte. Niets staat succes nog in de weg! Nog even een klein beetje meer lijn.. En.. ja hoor. Ik zit vast in een grote elzenboom achter mij. Vlieg weg en onderlijn kapot! (les 3) Een gevoel van frustratie voel ik opborrelen. Heel even, want dan komt er geheel onverwacht een moment van bezinning of misschien wel verlichting? Ik ga even zitten op een grote steen naast mij in de rivier. En ik bedenk mij het volgende: wat nou als het allemaal anders was, geen bomen of struiken. Geen moeilijke rivier waar je moet zoeken naar de beste plekken waar een vis kan staan. Stel nou dat ik in een weiland zou staan met kleine vijver vol vis, niets kom mis gaan en elke worp zorgde voor vis. Zou ik dat nog leuk vinden? (les 4) Ik denk dat ik er na tien minuten al genoeg van zou hebben.

Ik keek nog eens rustig naar de stijgende forellen in de rivier en toen weer naar de bewuste elzenboom. Deze boom met zijn hakerige takken heeft een belangrijke rol: zonder boom geen lol! Ik ben diegene die zich moet aanpassen (les 5). Ik knoopte een nieuwe onderlijn en vlieg aan de vliegenlijn en ging verder met vissen. Na het vangen van enkele mooie bruine forellen, liet ik de overige vissen met rust, genietend van al die stijgende vis. En bij het uit het water gaan, heb ik de elzenboom een stevige knuffel gegeven en bedankt voor zijn inbreng.

Ook in de ban geraakt van vliegvissen? Bekijk dan deze documentaire.

 Les 1: Ik ging vissen in een riviertje in het Sauerland

Waar wil je zijn? Hoe ziet het eruit als je je doel bereikt? Is dit een aantrekkelijk beeld?

Les 2: Ik wist precies welke vlieg ik moest gebruiken en in mijn doos vol met zelf gebonden vliegjes

Als je je doel wilt bereiken, is het belangrijk jezelf te scholen of in het onderwerp te verdiepen

Als je je doel wilt bereiken, is het belangrijk jezelf te scholen of in het onderwerp te verdiepen

Ben je voorbereid, heb je:

 • Boeken gelezen over het onderwerp
 • Cursussen gevolgd
 • Onderzoek gedaan naar je doelgroep
 • Geinvesteerd in tijd

Kortom: heb je moeite gedaan?

Sander heeft heel veel uren besteed aan het doorgronden van ‘zijn’ vis en heeft een koffer vol zelfgemaakte vliegjes

Heb geduld en doe moeite: zo krijg je op termijn een topresultaat

Heb geduld en doe moeite: zo krijg je op termijn een topresultaat

 

Weet je hoe je kunt aansluiten bij de ander (klant, deelnemer)?

Om met Sander te spreken: een karper is geen snoek. Niet iedereen heeft dezelfde smaak, behoeften.

Les 3: Vlieg weg en onderlijn kapot!

Ben je bereid tegenslagen te incasseren, en dan toch door te gaan?

Doorzettingsvermogen is zo belangrijk voor succes. Tegenslagen horen er gewoon bij, het gaat niet altijd vanzelf. Mensen met een hoge frustratietolerantie komen verder :).

De slimmere (en dus) grotere vissen ‘staan’ vaak verscholen onder overhangende takken in de rivier om te ontkomen aan de reiger of aalscholver.  Zwiepen’ van de vliegenlijn is niet echt makkelijk is in een omgeving vol met bomen en struiken. Vast zitten in de takken, waar bij je de onderlijn en de vlieg verspilt, komt dan ook geregeld voor.

Les 4: Stel nou dat ik in een weiland zou staan met kleine vijver vol vis, niets kom mis gaan en elke worp zorgde voor vis. Zou ik dat nog leuk vinden?

Is je doel uitdagend genoeg? Is het echt moeilijk, begeerlijk en groots?

Een onbereikbaar doel is niet leuk. Wat je ook doet, je weet bij voorbaat al dat je gaat falen. Maar een doel dat niet spannend is, werkt ook ontmoedigend. Kies dus voor een groot(s) doel, dat nu nog onbereikbaar lijkt, maar wat wel haalbaar is. Hak vervolgens je doel in stukjes en werk stap voor stap naar het beoogde resultaat. En dan heb je ‘opeens’ een boek geschreven of ben je 10 kilo lichter!

Les 5: Zonder boom geen lol! Ik ben diegene die zich moet aanpassen

Heb je je vijanden lief? Ofwel: leer je van je fouten, ben je dankbaar voor wat je onderweg leert?

Fouten maken vinden we bijna allemaal vervelend, en kritiek of klachten krijgen ook. Ook al weten we uit het boekje ‘een klacht is een cadeautje’, we maken het niet graag open. Toch helpt het om je fouten te koesteren en er van te leren (dat wel natuurlijk). Elke fout brengt je een stap dichter bij succes namelijk. Wees streng voor jezelf: leer van wat mislukt. En wees mild voor jezelf: gun jezelf je fouten.

-> Kun je deze vragen met ja beantwoorden? Dan kun je een fantastisch jaar tegemoet zien!

Heb je ook een hobby of passie waar je alles voor over hebt? En waar je een echte uitblinker in bent geworden? Gebruik deze dan als jouw metafoor om doelen – ook op andere vlakken te bereiken. In het trainingsprogramma voor komend jaar help ik je je didactische en ondernemersdoelen te bereiken. Meer info vind je hier: https://5voor9.com/aanbod/trainers/

Tot slot: deel dit artikel met anderen. Want wie heeft er nou geen baat bij vliegvissen?  Hieronder vind je knoppen die je alleen maar hoeft aan te klikken (hint!). Ook je reactie wordt zeer gewaardeerd!

4 reacties

 1. Jim op 10 februari 2015 om 16:49

  Beste Titia.
  O.K ben toch blij dat ik gereageerd heb. Misschien zijn er lezers van jouw artikel die niet op de hoogte zijn van wat eraan de hand is met de visstand in Maas en Juliana kanaal. Er wordt beweerd dat alles weer goed komt mat de visstand en dat het aantal Aalscholvers zal afnemen. Ik wacht al 10 jaar op verbetering! Het vreemde is, dat ik in Frankrijk op diverse plaatsen, nog steeds deze sport met suc6 heb kunnen uitoefenen. Misschien een taalbarière. Haha 2. Titia op 9 februari 2015 om 08:05

  Beste Jim,

  dat klinkt niet goed. Niet voor jou en ook niet voor de vissen. Ik had vliegvissen als metafoor gekozen voor het behalen van doelen. En dat blijkt ook niet altijd vanzelf te gaan hè?
  Dank voor je reactie. 3. Jim Buys op 8 februari 2015 om 19:20

  Mooi initiatief, maarrrr. Waar ga je dat doen? Waarop ga je vliegvissen? Ik heb jaren de vliegstok gehanteerd, maar nu is er in Limburg in o.a de Maas zelfs met dobber geen vis meer te vangen. Waarom? Deze week kwam ik langs de sluis bij Maastricht. Op de kadewal zaten 10 of meer Aalscholvers en in de bomen in de buurt nog zo’ n 10 stuks. Geen vis passeert de sluis, daar zorgen zij wel voor. Ik heb nog een tijdje op de vijver gevist, maar de karpers met gescheurde lippen of helemaal zonder deden me besluiten te stoppen met vissen in Nederland. Er is geen lol meer aan. Kan zijn dat in de noordelijke provincies wel nog wat met de vlieg te vangen is, maar moet ik een paar uur voor reizen. Trouwens je vindt geen visser meer aan Maas en Juliana kanaal. Desalniettemin suc6 met je site. 4. […] metafoor van onderzoek naar en behalen van je doelen, omgaan met tegenslagen enzovoorts (zie het artikel over vliegvissen), eigenlijk als metafoor voor het […]