Lange mannen zingen

Praten met een kurk in je mond, dat komt niet vaak voor. Zeker niet in de tijd waarin de kurk van de kurkeik is vervangen door een schroefdop. En toch zouden we dit vaker moeten doen, aldus Anke Boereboom. En zij kan het weten, want zij geeft trainingen aan mensen die spreken voor hun beroep. Door met een kurk in je mond te praten leer je namelijk articuleren, waardoor je helder en duidelijk te verstaan bent. En dat is nodig, want we broddelen met z’n allen wat af. Ook voor onze deelnemers is een spraakles zeker handig. Want wie helder spreekt, heeft meer invloed.

Do’s om lang  van je stem te genieten:

 1. Maak je stem wakker door te zoemen. De mmm is hiervoor uitermate geschikt.
 2. Wil je een vollere, ontspannen stem: dan moet je resoneren. Spreek een rollende rrr uit, een blaas op je lippen alsof je een brommer nadoet
 3. Wil je een pittige articulatie? Ga dan eens oefenen met nasale klanken: leg de nadruk op de n, m en ng. Laat lange mannen zingen! Of: mama nam bananen mee.
 4. Oefen met klanken, woordjes en zinnetjes.
 5. Indien gewenst: even je gezicht masseren/gekke bekken trekken.

mr bean

Spaar je stem (en je publiek) door:

 1. Zoveel mogelijk door je neus te ademen. De lucht wordt gezuiverd en kans op infecties neemt af. En je ruikt frisser.
 2. Laag  te ademen, leg desnoods een hand op je buik
 3. Adempauze te nemen. Zo voorkom je dat je buiten adem raakt.
 4. Water te drinken.
 5. Niet te kuchen of je keel te schrapen.

Water-Glas-en-Fles

Katja Schuurman en zangeres Anouk danken hun mooie hese stem aan een gebrek in de stemplooien: knobbels. Wel aantrekkelijk, maar niet zonder zorgen.

Tot slot kun je het ook veel leuker maken voor je publiek.

Overdrijven voor je eigen gevoel is vaak precies waar je toehoorders blij van worden. Ga uit je comfortzone en oefen flink. Bijvoorbeeld door:

 1. Denkbeeldige kaarsen krachtig uit te blazen
 2. Oefenen met Tongbrekers (als kaartspel verkrijgbaar bij Bruna, leuk trainingstooltje)
 3. Je in te beelden dat je voor een groep staat van 10, 25, 50 of 100 man en daar je houding en stemvolume op aan te passen (dit kun je mooi in het bos oefenen).
 4. Sprookjes voor te lezen (Toon Tellegen doet het ook goed bij volwassenen)
 5. Zinnen te lezen en de klemtoon steeds te veranderen, bijvoorbeeld:
 • Moet ik dit nu doen? –> verleg de klemtoon en geniet van het effect
 • De secretaresse vroeg, mij nog eens te bellen –> door de komma te verplaatsen krijg je steeds een andere betekenis

tongbrekers

Gebruik jij je stem optimaal? `dat wil zeggen: kun je probleemloos langere tijd spreken voor je beroep? En weet je te boeien, te overtuigen, tot leren te verleiden met je stem? Je reactie of persoonlijke tips lees ik graag. Je kunt hieronder reageren. En natuurlijk vind ik het leuk als je dit artikel deelt met  anderen via facebook, linked of twitter bijvoorbeeld.

Ben je toe aan een groter bereik? Dan zul je veel kunnen hebben aan de driedaagse Trainer als ondernemer. Deze training is bedoeld om je bedrijf of je positie te versterken. Met als resultaat meer omzet, trainingen mogen geven waar je hart ligt en veel meer mensen bereiken. Deze training bied ik slechts een keer per jaar aan. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de training eind maart.