Ben jij aan het flippen?

Dit jaar ben ik mijn digitale vaardigheden als trainer aan het vergroten via een opleiding van 7 dagen en met minstens 21 dagen huiswerk. De ene digitale tool na de andere vliegt voorbij en ik balanceer tussen enthousiasme en wanhoop. Enthousiasme omdat er zoveel geweldige tools zijn om in je training toe te passen, of voorafgaand hieraan. In dit overzicht van digitale tools gemaakt op Thinglink zie je een aantal mogelijkheden die elk een studie waard zijn.

Digitale educatieve tools, aanklikbaar via Thinglink

Digitale educatieve tools, aanklikbaar via Thinglink

Een van de vragen aan ons was of we al aan het flippen zijn. Want flipping the classroom is hot. Met alle digitale mogelijkheden om deelnemers te laten leren, zou je je kunnen afvragen of het nog zin heeft om zelf voor de klas te staan. Flipping the classroom komt er op neer dat er een omwenteling is ten opzichte van de traditionele kennisoverdracht. Alle docent- of trainergecentreerde activiteiten vinden plaats op een elektronische leeromgeving. Lezingen worden vastgelegd op video, studenten maken opdrachten en het leslokaal wordt gebruikt voor vraag en antwoord, of om te oefenen. Ben jij enthousiast over dit idee of heb je je twijfels over deze aanpak? Lees hier 3 voordelen en 3 nadelen van flippen.

3 redenen om te flippen

1) Studenten/deelnemers hebben meer controle

Deelnemers krijgen opdrachten die ze in hun eigen tijd en tempo kunnen uitvoeren. Als ze een filmpje of instructie bekijken, kunnen ze pauzeren, terugspoelen, het nog een keer bekijken. Heb je een bijeenkomst of college gemist? Niets aan de hand, je kijkt gewoon terug op je scherm.

2) Het is efficiënter dan traditionele training

Het geven van informatie, instructies en het vertellen van theorie: het is allemaal kostbare tijd die je liever aan andere dingen wilt besteden. Bovendien kan het voor jou als trainer saai zijn om steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Neem een keer een film op en je kunt deze keer op keer beschikbaar stellen.

Opdrachten voor de verwerking doe je er ook bij, multiple choice vragen zijn geen probleem en zo zorgen de deelnemers zelf dat ze bij de les zijn. Je kunt ze hier voor belonen door groene vinkjes te laten zetten bij ingeleverde opdrachten.

3) Er is interactie mogelijk en het leren kan door blijven gaan

Deelnemers kunnen zelf praktijkvoorbeelden aandragen, filmpjes uploaden, elkaar helpen en feedback geven, discussiëren via een forum: kortom, er is veel interactie mogelijk. Ook als je fysieke training maar uit enkele dagen bestaat, kun je er op deze manier een heel leertraject van maken. Zo kunnen je deelnemers blijven leren, ook als jij er niet bij bent.

Zo werkt flipping the classroom

Zo werkt flipping the classroom

Maar wat is de keerzijde?

1) Het is veel werk vooraf voor de trainer

Een leeromgeving flans je niet zomaar in elkaar. Niet iedereen komt goed over op video en als je de studio in gaat is dat een flinke investering in geld en tijd. Je moet ook op een andere manier je lessen of trainingen ontwerpen en kleine foutjes zijn pijnlijk zichtbaar. Je moet er bovendien voor zorgen dat alles goed werkt. Een linkje naar een verwijderd Youtube filmpje is bijvoorbeeld heel vervelend.

2) Het vraagt discipline van de deelnemer

In de klas ben je er ‘gewoon’ bij. Natuurlijk is er afleiding als je op je smartphone toegang hebt tot de hele wereld, maar je bent in elk geval fysiek aanwezig. Als alle trainingsinhoud buiten de training wordt aangeboden, is er wel discipline nodig om alles voor te bereiden om mee te kunnen doen.

3) We zitten al zo lang achter het scherm..

Er was een tijd dat men zich zorgen maakte dat er te veel tv werd gekeken. Nu hebben we honderd zenders ter beschikking, maar we zitten vooral achter de pc of tablet. Want daar kunnen we mailen, surfen, gamen en tv-kijken. Zo komen we met zijn allen steeds vaster te zitten op onze stoel met alle gezondheidsrisico’s van dien. Stilzitten is het nieuwe roken..

Mijn vraag aan jou: ben jij geflipt of lekker aan het flippen? Ofwel, hoe kijk jij aan tegen het fenomeen Flipping the classroom. Deel je mening, ervaring of stel je vraag in het commentaarveld hieronder.

3 reacties

 1. Titia op 24 maart 2015 om 13:34

  @ beiden: dank voor jullie reactie. Flippen is ook geweldig, mits goed uitgevoerd natuurlijk
  @ Ammy Ik volg de opleiding DDD De digitale docent bij http://www.edufit.nl. in Gouda. Deze wordt verzorgd door Lia Bijkerk en ik kan deze opleiding van harte aanraden. ps dank voor je compliment, ik heb het zelf ook enorm naar mijn zin gehad met die grote groep enthousiaste collega’s 2. Ammy Kuiper op 24 maart 2015 om 09:41

  Ha Titia,

  Ik herken mij wel in de door jou geschetste voor- en nadelen. Anderzijds is er geen ontkomen meer aan. ik verwacht dat tzt uit de praktijk wel duidelijk zal worden wat een effectieve balans is tussen e-learning/-coaching/-training en F2F benaderingen, en ook hoe ver cursisten willen gaan in e-learning/eigen verantwoordelijkheid en wat dies meer verlangt.

  In ieder geval is het nu hard aan de bak voor mij en andere mensen die nog in het analoge tijdperk geboren zijn. Gelukkig heb ik mijn kinderen om een inschatting te kunnen maken in hoeverre ik digitaal ‘ontwikkeld’ ben, maar ik merk wel dat er – net als met een andere moedertaal – nog vaak even een vertalinkje naar analoog tussen moet om eea écht te vatten.

  Desalniettemin vind ik het erg leuk! Al vanaf de tijd dat ze er bij S&N mee begonnen (‘Teletop’) en het eigenlijk totaal niet werkte en ook cursisten er nog lang niet klaar voor waren. Dat is in korte tijd wel veranderd, aan het veranderen.

  Ik ben daarom ook erg benieuwd naar de training die jij nu doet. Begrijp ik het goed dat die ook daadwerkelijk gaat over gebruik van internet in opeleiding?
  Zoja, zou je mij de gegevens ervan willen doorspelen?

  Ik heb genoten van je creatieve workshop laatst! Je hebt een hele fijne spirit om je heen hangen 😉
  Dank nogmaals en graag tot ziens,

  hartelijke groet
  Ammy 3. Karin van Toor op 24 maart 2015 om 08:36

  Lijkt me echt geweldig Titia. Op dit moment doe ik het nog niet, maar het lijkt mij een geweldige uitkomst en tijdens de training een tijdswinst. Natuurlijk moet je er wel even wat op vinden, bv maatjes, dat de opdrachten thuis wel gemaakt of bekeken worden.