Doe het zelf! 7 tips

Trends komen en gaan, maar de trend van het doe-het-zelven is een blijvertje. Bijna een halve eeuw geleden werd de Hubo opgericht en de keten mikt op een omzet van een miljard in 2015. Ook IKEA floreert. Hoe kan het dan dat het zo moeilijk lijkt om mensen te motiveren om zelfstandig aan de slag te gaan met leerstof? Is de nood niet hoog genoeg, of lonkt het perspectief onvoldoende?

In het verleden schafte ik bij de LOI een cursus snellezen aan. De prijs was gunstig en het materiaal zag er netjes uit. Nog steeds overigens, want de cursus staat ongebruikt in de kast. Zo verging het me eveneens met een cursus Turks. Ik mocht nota bene nog een docent raadplegen, die optie had ik ook gekocht, maar het mocht niet baten. Totdat ik me aansloot bij een plaatselijke ouderwetse les. Huiswerk maken deed ik toen ook, want ja, dat gingen we in de groep bespreken en ik wilde niet afgaan.

Nou zie ik mezelf doorgaans als een gemotiveerd persoon, maar kennelijk schort het aan de discipline. Zou het met onze studenten en deelnemers misschien ook zo kunnen gaan? In het vorige artikel over Flipping the classroom gaf ik al voor- en nadelen aan.

Toch is een ‘nieuwe’ manier van denken en daarmee lesgeven en trainen onafwendbaar.

Met de digitale mogelijkheden kunnen we een heel eind komen om onze deelnemers bij de les te krijgen en te houden. Zeven tips:

 1. Presenteer het aantrekkelijk: interessante opdrachten, quick wins.
  Voorafgaand aan een nieuw onderwerp kies je een opdracht die kort is en aantrekkelijk. Dat stimuleert om door te gaan. Je kunt je deelnemers eerst verleiden om een begin te maken, daarna neemt de intrinsieke motivatie het als het goed is over.
 2. Maak opdrachten behapbaar
  Grotere opdrachten hak je in stukken. Dit kun je bijvoorbeeld doen via het programma Educanon. Ik heb een voorbeeld voor je gemaakt. Het gaat over doelen bereiken, dus het is altijd handig :).
  Toon verder liever 3 filmpjes van 5 minuten dan een van een kwartier. Knippen mag.
 3. Beloon de deelnemers voor gemaakte opdrachten, met positieve feedback. Maar ook met sterretjes, vinkjes etc.
 4. Stimuleer onderling contact – kijk maar eens naar sommige Facebookgroepen. Een voorbeeld is Tuinliefhebbers, daar gaan tuinliefhebbers helemaal los. Zelf heb ik een geheime Facebookgroep voor de opleiding Trainer met IMPACT, waar deelnemers vragen en successen delen.
 5. Bouw feedbackmomenten in, bijvoorbeeld via een vraag- en antwoordwebinar. Of geef je deelnemers de opdracht om te reageren op een stelling. Je kunt ze er uiteraard ook zelf een laten produceren.
 6. Neem je cursisten mee aan het virtuele handje, zodat het wel goed moet gaan. Dat betekent dat je reageert op input van hun kant. Maar ook dat je herinneringsmails stuurt. Dit kan automatisch ingepland worden.
 7. Kies bepaalde modules uit die zich goed lenen voor digitaal leren. En bied ze digitaal aan!

Schermafbeelding 2014-12-23 om 21.39.49Zelf ben ik momenteel filmpjes aan het opnemen over Meervoudige Intelligenties, een geweldige invalshoek om deelnemers te stimuleren en motiveren. Oorspronkelijk waren dit 9 workshops. Voor deelnemers een hele belasting want met reistijd kost het een dag per keer. Dat vergroot de kans dat iemand een of twee intelligenties uitkiest terwijl er zoveel meer over te zeggen is. En toe te passen uiteraard. In het najaar hoop ik alle kennis zo te kunnen presenteren dat je vanuit je eigen werkplek kunt en zult gaan doe-het-zelven.

 

Schermafbeelding 2014-12-23 om 21.42.50

PS Sommige mensen zijn echte grazers. Ze lezen iets, willen er wel mee aan de gang, maar het komt er niet van. Voor hen verschijnt binnenkort de e-course Alle 13 goed. Een e-course zonder verplichtingen, maar met veel smakelijke kost. In mijn volgende mail zal ik je uitnodigen als tester hiervoor.

Wat zijn jouw ervaringen met doe-het-zelven? Wat bied jij je deelnemers aan en hoe werkt dat? Graag lees ik je reactie in het commentaarveld hieronder.

Je kunt het artikel ook delen via LinkedIn, Twitter of Facebook. Dank alvast!

 

Ken je iemand die ook baat zou kunnen hebben bij mijn diensten?
Verwijs dan naar mijn gratis strategiesessie.

3 reacties

 1. Titia op 30 april 2015 om 10:49

  Graag gedaan Anne-Loes en dank voor je complimenten. 2. Anne-Loes van Huijstee-de Mildt op 30 april 2015 om 07:13

  Hoi Titia,
  Mijn complimenten voor je inspirerende, enthousiaste, leerzame artikelen en je inzet in de ontwikkeling van de leermethodes. Dank dat je dat wilt delen met ons.

  Hartelijke groet,
  Anne-Loes 3. Titia op 19 april 2015 om 20:30

  Let op: als je klikt op de link van Educanon, moet je je naam, mailadres en wachtwoord opgeven. Daarna selecteer je de klas ‘Trainer met IMPACT’ en je kunt aan de slag.

  Met dank aan Eveline Labots, die me hier op wees.