#atd2015 blog 1: Voorbereiding

Voorpret voor de vakantie? Meestal kom ik er niet aan toe. Ik ben nog druk met van alles en nog wat en in het vliegtuig val ik na het eerste wijntje tevreden in slaap. De reisgids bekijk ik ter plaatse en doordat we onderweg open staan voor wat zich aandient, worden we niet zelden aangenaam verrast. Zo zagen we afgelopen zomer zeeolifanten en walvissen langs de Californische kust, en brachten we menig uurtje door in de thriftstore, zeg maar de kringloop. Niet iets wat je vooraf bedenkt zeg maar.

En nu zit ik in het vliegtuig naar Orlando, op naar de AtD van 2015. Met 10.000 collega’s van ‘all over the world’. Niet in het vliegtuig overigens, maar straks. En ik heb me voorbereid. Om te beginnen door een ticket te kopen, een vlucht te regelen en een hotel te boeken. Door dat op tijd te regelen, kon ik honderden dollars besparen. Daarnaast weet ik me verzekerd van een plaats in het delegatiehotel en dat is toch ook wel heel fijn.

Ik ben geen planner, maar als ik gemotiveerd word, doe ik het minimale. Namelijk voorkomen dat ik gestraft word (hogere tarieven of zelfs uitsluiting). Een gevalletje WIITM (What is it to me? Ofwel: wat gaat er mis als ik het niet doe). Andere mensen zoeken precies uit wat ze willen halen, zij gaan voor WIIFM (What’s in it for me? Ofwel: waar heb ik baat bij of voordeel). Ik ken mezelf als een speelse avonturier, die graag alles meemaakt. Maar ook ambitie is ruim vertegenwoordigd. Vanavond toch maar een doel stellen voor de komende dagen.

Naast de praktische voorbereiding heb ik me al wel verdiept in het programma. Dat is geen overbodige luxe, want met zoveel deelnemers zijn er ook heel veel sessies die je kunt volgen. En als NOBTRA Trainer van het Jaar ga ik naar hartelust bloggen en kennis delen.

Maar wat moet je dan kiezen uit een aanbod van 500 topsprekers? Dat wordt wel lastig. Op een app heb ik uit 80 opties 15 voorkeuren aangevinkt. Dat scheelt al enigszins. Maar als ik een blik werp op mijn schedule, dan heb ik gemiddeld toch steeds meerdere interessante bijeenkomsten op dezelfde tijd geselecteerd.

Schermafbeelding 2015-05-17 om 04.28.32

Het is moeiljk kiezen met al die interessante sessies bij de ATD

Nu moet er natuurlijk weer gefilterd worden, maar hoe doe je dat? Vorig jaar was ik voor het eerst op de conferentie en wist van toeten noch blazen. Maar er was wel iets dat ik ontdekte:

 • in hele grote zalen (450 personen per keer) zitten vaak hele succesvolle en beroemde sprekers. Als je het leuk vindt die in levenden lijve te zien, dan zorg je dat je op tijd voor de ingang staat (vol is vol namelijk). Ik heb er vorig jaar veel interessante dingen geleerd en genoten van hoe deze professionals zulke grote groepen moeiteloos om hun vinger winden
 • de locatie is gigantisch, het is dus slim om activiteiten zo te plannen dat je niet te veel hoeft te lopen. Want dan loop je ook de kans om te laat te komen en een deel of alles te moeten missen.

Deze praktische insteek gaf een hoop rust. Verder bof ik dat ik niet om koffie geef, want er stonden eindeloze rijen. Omdat er op dag 1 geen lunch wordt geserveerd, heb ik een reep en wat nootjes meegenomen. Orlando, here I come!

P.S. Wat trek je aan naar zo’n congres? De dresscode is casual, dat scheelt. Maar ik loop doorgaans op laarzen of slippers. Buiten is het ruim 30 graden Celsius, maar wat las wij binnen zitten te blauwbekken door de airco? Dus toch die laarzen maar meegenomen.

P.S. Na in totaal 15 uur reizen en bijna 3 uur wachten op bagage niet helemaal fit meer..

2 reacties

 1. Titia op 19 mei 2015 om 05:59

  Dank Sylvia! Je vindt de blogs onder het tabblad Publicaties/diversen.
  Vandaag van 1/2 8 tot 0.30 in de weer geweest met sessies en diner, dus geen verse nu, maar ik heb er al 4 🙂 2. sylvia op 18 mei 2015 om 21:34

  succes en plezier Titia; ik kijk uit naar je blogs. Haal vooral veel moois op daar in Orlando.

  Sylvia