Checklists en templates

Laatst bracht ik mijn zoon naar de trein voor een midweek Parijs. Terloops vroeg ik naar zijn paspoort. Dat lag thuis. ‘Je ID-kaart?’, vroeg ik hoopvol. Verlopen. Dat werd dus rechtsomkeert. Als hij een checklist had gehad, was dit niet gebeurd.

Veel mensen hebben een paklijst voor hun vakantiebenodigdheden. Ik kreeg er eentje van een doorgewinterde kampeerder. Het mooie van zo’n lijst is dat je die steeds kunt aanpassen aan je behoeften (geen luiers meer op de lijst) en dat je hersens een minimale inspanning hoeven te leveren. En dat is mooi, want tijdens de afronding van de werkzaamheden voor de zomer heb je het vaak al druk genoeg.

Maar ook op het werk kunnen checklists en templates je productiviteit verhogen en je rust geven. Het kunnen lijsten zijn om iemands vaardigheden te beoordelen, belangrijke aandachtspunten in een proces of stappen in een instructie. Of een checklist of je alle materialen voor de betreffende training wel in je koffer hebt zitten. In mijn boekje over mindmappen heb ik een checklist opgenomen om die je kunt gebruiken bij de voorbereiding van een presentatie.

Met een checklist bespaar je op je voorbereidingstijd

Met een checklist bespaar je op je voorbereidingstijd

Mindmappen helpt ook bij de opbouw van een checklist. Want in ons hoofd is de informatie vaak anders geordend dan op papier en al associërend komt er weer een nieuw thema naar boven.

Kijk ook eens op mindmeister.com. Ze hebben een gratis template library. Dat scheelt tijd!

Schermafbeelding 2015-07-16 om 09.28.29

Tip: Ga je voor je werk naar het buitenland? Download gerust de Paklijst buitenlandse reizen  die ik kreeg van een collegatrainer die de hele wereld doorkruist.

Paklijst buitenlandse reizen

Paklijst buitenlandse reizen

En als je kijkt op google docs, vind je zomaar honderden templates.

Gebruik je ook checklists of templates? Ik ben benieuwd!
Delen is vermenigvuldigen, dus deel deze blog via linkedin, facebook of twitter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

90 reacties

  1. Inpakken en wegwezen | Bureau 5 voor 9 op 15 juli 2016 om 12:49

    […] Veel mensen hebben een paklijst voor hun vakantiebenodigdheden. Maar ook op het werk kunnen checklists en templates je […]