Hoe het brein graag leert

Er zijn allerlei dingen die we als trainers zelf kunnen doen om optimaal te functioneren, zoals voldoende rust nemen en zorgen voor slaap, breinvriendelijk eten, mindfulness beoefenen, ons brein niet vervuilen met kwalijke of irrationele gedachten. En dat geldt ook voor onze deelnemers. Daarover gaat deze blog niet. De eenvoudige reden hiervoor is dat hier al over is geschreven door Ria van Dinteren. Het boek heet Brein in training, en behandelt ook aspecten als breinvriendelijke voeding.
wat het brein nodig heeft ria van dinteren

Het brein ontvangt informatie en gaat het vervolgens verwerken. Niet alles komt in het langetermijngeheugen terecht, en dat is maar beter ook. Telefoonnummers hoef je niet te onthouden. Sommige mensen onthouden slecht namen, maar weten precies een muzieknummer te benoemen wanneer ze de eerste twee maten horen. Een ander weet weer alles van vogelgeluiden, maar kan niets zeggen over automerken. Interesse en oefening, maar ook wat je thuis hebt meegekregen, bepalen of je brein een snelweg aanlegt of het laat bij een plekje achterin het archief.

Hoe kunnen we breinkennis inzetten om het leren van onze deelnemers te stimuleren?

Zeven leerversnellers voor het brein

Met kennis over het functioneren van het brein kun je als opleidingsprofessional het leren van je deelnemers bevorderen, simpelweg door een aantal trucs toe te passen. Deze trucs werken als echte leerversnellers, die je training gegarandeerd op een hoger niveau brengen. Ik noem ze breintrucs.

De zeven breintrucs zijn:

1. Focus bieden

2. Rolmodel zijn

3. Emoties prikkelen

4. Zintuigen benutten

5. Actief aan de slag

6. Klittenband aanbrengen en

7. Herhaling bieden

Hoe onthoud je nou deze breintrucs?

In de training voor trainers krijgen mijn deelnemers de opdracht om iets te bedenken hiervoor. Ze zijn dan zelf aan de slag (breintruc 5) om klittenband (breintruc 6) aan te brengen. En door de resultaten aan elkaar te presenteren is breintruc 2 (herhaling) van toepassing.

Graag deel ik vier verschillende manieren waarop zij dat hebben gedaan:

√ Ezelsbruggetje:, in de vorm van een lopende zin. Elke eerste letter staat voor een van de breintrucs: Frank heeft een zeer rare keel amandel

breintip ezelsbruggetje 225x300

√ Acroniem: HAFZERK (herhaling, actief, focus, zintuigen, emoties, rolmodel, klittenband)

Meer afkortingen en ezelsbruggetjes voor trainers vind je in het artikel Laat OMA thuis.

√ Sprookje: Once there was a little elephant who lacked focus, no matter how hard he tried to ‘duggy’, he could not get the moves right. His mother would repeat the dance, but he could not overcome his emotions and model her behavior. Once the moves stuck like velcro. He was able to connect his senses to the dance, and actively ‘duggy’ through the jungle!

breintip sprookje 226x300

√ Tekening

breintip tekening 450x300En nu jij

Door de zeven breintrucs toe te passen, krijg je in principe elk soort deelnemer aan de gang. Ze worden enthousiast en ontvankelijk en hebben hulpmiddelen waardoor zij weken later de kern van de training nog helder voor de geest hebben staan. Welke breintruc zet jij graag in? En welke is nog in ontwikkeling?

Als je reageert, krijg je van mij als dank een pdf met breinweetjes. Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel gerust via facebook, twitter of linked in.

Bewaren

17 reacties

 1. […] kern was van wat gezegd was. Op deze manier nam de focus toe en werd de lesinhoud direct herhaald, twee van de zeven breintrucs om informatie te […] 2. Titia op 9 januari 2016 om 12:42

  leuk om te lezen Maurits. en ook een aanrader, dat filmpje, dankjewel 3. Maurits de Ruiter op 8 januari 2016 om 13:54

  Hi Titia, dank voor goede raad.
  Brein-af-leren is ook boeiend én moeilijk; dit filmpje van mijn oud-docent Peter Beek van de faculteit Bewegingswetenschappen VU, illustreert dit:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-is-het-zo-moeilijk-om-iets-af-te-leren~a4203702/
  Veel plezier ermee!
  Sportieve groet,
  Maurits de Ruiter 4. Nina op 29 december 2015 om 12:32

  Dank Titia, voor deze mooie inzichten! 5. Titia op 19 december 2015 om 22:01

  prachtig voorbeeld Petra! 6. Ilonka op 17 december 2015 om 12:31

  Dank je wel Titia voor de tips met uitleg, zeker interessant! 7. Titia op 16 december 2015 om 21:11

  Top! 8. Henriëtte op 16 december 2015 om 19:50

  Dank Titia voor deze heldere uitleg van de HAFZERK. Altijd weer een feestje om je blogs en boeken te lezen. 9. Leo op 16 december 2015 om 19:19

  Deze principes vandaag heel direct gebruikt, door leerlingen te laten ervaren hoe het is om blind te zijn. Met een emotievol betoog door iemand die blind is geworden door een ziekte. Laten focussen op alledaagse voorwerpen in een afgesloten zak. Daarna de leerlingen een route laten lopen met een blinddoek en geleidestok. Heel confronterend. Daarna in de herhaling vragen laten stellen. Erg mooie ervaring voor de meesten. 10. inge van erp op 16 december 2015 om 14:53

  Dag Titia, bedankt voor je prikkelende blog.
  Ik denk dat ik best veel inzet maar niet heel bewust of gestructureerd. De kracht van herhaling zou ik vaker bewust mogen inzetten. 11. victor op 16 december 2015 om 14:29

  heel erg leuk om te lezen. Als trainer bij Vodafone ben ik benieuwd naar je PDF. 12. Philomena op 16 december 2015 om 11:17

  Bij geheugentrainingen gebruiken ze wel eens dat je elk voorwerp in een ruimte plaatst. Misschien kan je hafzerk ook visualiseren in een kamertje ?? 13. Maryse op 16 december 2015 om 11:01

  Dank je wel voor je blog Titia! Onbewust zet ik alle 7 de breintrucs wel in. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Daarom helpt het bewust zijn van deze 7 ´trucs´ mij ook weer te focussen en af te vragen of ik het ook op een andere manier kan inzetten. Variatie in herhaling aanbieden is belangrijk om het niet saai te laten worden voor studenten.
  Mijn favoriet is een ankeroefening aan het eind van de training, om klittenband aan te brengen!. 14. Petra Raijmakers op 16 december 2015 om 10:54

  Ik hanteer hiervoor de loci-route:
  Vaste punten van mijn route: de deur, de trap, de kapstok, de fauteuil, toilet
  Ik kom mijn huis binnen bij de deur. Mijn oog-voetcoördinatie is niet zo geweldig, dus ik moet goed (1) focussen op waar ik loop.
  Vervolgens wil ik de trap oplopen, maar door mijn slechte oog-voetcoördinatie stap ik mis en (2) rol een stukje naar beneden. Mijn voet is lichtelijk opgezwollen en mijn tranen laat ik maar even de vrije loop. Want (3) emoties opkroppen is niet goed voor je stressniveau.
  Ik kijk rond of niemand me (4) gezien of gehoord heeft en strompel naar de huiskamer. Op weg daar naartoe, graai ik nog gauw de EHBO-trommel van de kapstok.
  Ik plof in de grote, zwarte fauteuil. En ga zelf maar (4) actief aan de slag met het verbinden van mijn voet. Om het laatste eindje vast te zetten, gebruik ik een stukje (5) klittenband.
  Als ik later al strompelend naar het toilet loop, bedenk ik mezelf dat dit nu al de vijfde keer is dat ik mijn enkel verzwikt heb. Nu maar hopen dat deze (6) herhaling net zoals stof die je vijf keer herhaald, eindelijk in het lange termijngeheugen zit, zodat het de laatste keer zal zijn. 15. Caroline Heijmans op 16 december 2015 om 10:07

  Beste Titia,
  Bedankt voor deze tip. Daar zullen mijn studenten – denk ik – heel veel baat bij hebben.
  Veel succes!
  Caroline 16. Karen Visser op 16 december 2015 om 10:02

  Hi Titia, leuk blogstuk! Ik pas ze inderdaad ook toe, maar noemde ze nooit HAFZERK, heel mooi.
  Met name emoties prikkelen en actief aan de slag zijn gebruik ik veel in trainingen, zeker bij confronterende oefeningen (“oei, dit kan ik nog echt niet”). 17. Liesbeth Houben op 16 december 2015 om 09:37

  Ik wil graag meer leren!