Actieve deelnemers zijn lerende deelnemers

Als hogeschooldocent aan de Faculteit Communicatie en Journalistiek kreeg ik het verzoek om een cursus nieuwe spelling te geven. Ik had er aanvankelijk niet veel zin in, maar och, dacht ik, het is voor mij goed om helemaal up to date te zijn. Weken was ik aan het puzzelen en uiteindelijk had ik de regels helemaal door. Daar heb ik zelf nog steeds plezier van.

spelling
De training zelf zat vol oefeningen, tests en quizzen om de deelnemers te activeren. Tot mijn verbazing bleek de training een daverend succes. De ene na de andere groep schreef zich in voor de training. Wie had dat kunnen denken bij dit onderwerp. De deelnemers bleken gemotiveerd door de afwisseling in het programma en de vele oefeningen. Daardoor konden ze de regels in hun praktijk toepassen.

Je kunt nog zo goed vertellen hoe het moet, aan het eind zullen je deelnemers toch zelf aan de slag moeten om daadwerkelijk wat op te steken. Zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk actief aan de slag zijn. In onderstaand schema (gebaseerd op Edgar Dale) zie je hoe het ongeveer werkt. Hoewel het geen wetenschappelijk model is, sluit het aan bij de informatie over brein en leren. Hoe meer activiteit in het brein, hoe beter voor je geheugen.

Edgar_Dale's_cone_of_learning

Als trainer of docent weet  jij zelf heel goed wat je vertelt, daar gaat het dus niet om. Door je deelnemers ook zaken te laten samenvatten, kom je er achter of jullie nog op een lijn zitten. Dat kan nog wel eens voor verrassingen zorgen en dat is prima. Je kunt dan waar nodig bijsturen.

Zo heb ik een coachee, die hevig zat te knikken, gevraagd om mijn informatie in eigen woorden samen te vatten. Eigenlijk schaamde ik me een beetje om deze vraag te stellen, omdat ik het gevoel had dat alles duidelijk was en mijn vraag totaal overbodig was. Totdat het antwoord kwam. Ik stond werkelijk met mijn oren te klapperen, want het was een volkomen andere weergave dan ik had verwacht.

Actieve deelnemers zijn overigens niet alleen goed voor zichzelf: ook voor jou is het heerlijk. Jij geeft je deelnemers een opdracht of oefening om zich de inhoud eigen te maken. Terwijl zij werken en leren, drink jij een kopje koffie en laad je je batterij op voor het volgende onderdeel. Is dat relaxt of niet? De wijze waarop ze actief zijn, kan variëren. Naast de uitwerking van cases, kan bijvoorbeeld het tekenen van een landkaart of iets knutselen met voorwerpen uit de natuur heel verhelderend zijn.

Het eerste weekend van maart kun je deelnemen aan de opleiding De activerende trainer. Dit is de eerste module van de opleiding Trainer met IMPACT. Interesse? Mail dan naar info@5voor9.com.