Twintig uitdagingen van opleiders

Vorige TrainersTip leidde ik in met de vraag om me te helpen door uitdagingen en frustraties te delen. Wat een een reacties heb ik mogen ontvangen. Mijn digitale brievenbus liep over. Heel hartelijk dank voor jullie massale respons!

De enquête bestond uit vier vragen In deze blog geef ik 2 x 10 voorbeelden van de uitdagingen die gaan over het trainen/lesgeven zelf en het ontwikkelen van onderwijs.

Ook last van afgeleide deelnemers

Ook last van afgeleide deelnemers?

Lastig, die Deelnemers:

 1. Zorgen voor voldoende uitdaging voor alle cursisten en dat het bij iedereen aansluit./Goed aansluiten bij het niveau van de groep (wat weten ze al)
 2. Consumeergedrag/Dat niet iedereen participeert en dat ik er hard aan moet trekken (dus het zweet op de verkeerde rug). /Onvoorbereide studenten
 3. Degene die z’n telefoon interessanter vindt: eerder betrekken
 4. Iedereen in de ‘leerstand’ krijgen en houden
 5. Hoe het aantrekkelijk te maken voor mensen die ruim twintig jaar jonger dan ik ben.
 6. Deelnemers die liever zichzelf horen
 7. Het omgaan met weerstand/Dat de deelnemers niet mee willen doen. Of dat ze bepaalde onderdelen ‘maar onzin’ vinden.
 8. Omgaan met verschillende kennis/vaardigheden niveaus van deelnemers.
 9. De deelnemer die mee moet doen./mensen die verplicht heen moeten en totaal geen zin hebben in wat je ook maar doet.
 10. De deelnemer die bij alles het naadje van de kous wil weten.

Ook lastig is het ontwikkelen van goed Onderwijs:

 1. Ontwikkelsnelheid/Ontwikkelen kost altijd meer tijd dan ik dacht nodig te hebben.
 2. Werkvormen die aansluiten bij de doelgroepen (ICT, Techniek docenten bijv.) en hen blijven motiveren tijdens een studiedag.
 3. Het ontwikkelen van een programma dat rekening houdt met verschillen in beginniveau en motivatie
 4. Mijn uitdaging is om tegemoet te komen aan diverse leerstijlen en om een combinatie te maken van uitdagende werkvormen in relatie tot veiligheid voor de deelnemers.
 5. Uitdaging: de juiste volgorde en mix van interactie, theorie, fun.
 6. Ook vind ik het een uitdaging om de goede balans te vinden in theorie en praktijk.
 7. De hoeveelheid onderwerpen die ik wil behandelen versus de beschikbare tijd.
 8. De opdrachtgever vraagt veel maar geeft te weinig tijd… Zo kun je bijna geen verdieping bereiken.
 9. Het goed formuleren van doelstellingen Werken met groepen: deelnemers die bij jou klagen over leidinggevende, collega’s en via dezelfde personen klagen over jou.
 10. Als de opdrachtgever hele duidelijke ideeën heeft over wat er zou moeten gebeuren waarvan ik denk dat dat juist niet goed werkt.

Een respondent had helemaal geen uitdagingen op dit gebied, dat is dan ook weer fijn om te horen :).

Jij bent aan zet. Wat zou jij doen?

Jij bent aan zet. Wat zou jij doen?

In de groepen die ik train, merk ik elke keer weer hoe waardevol het is om van en met elkaar te leren. Daarom stel ik voor dat ieder die dit artikel leest, een antwoord of suggestie geeft op een van de genoemde uitdagingen (ook wel frustraties genoemd).

D2 O6

Hoe meer mensen reageren, des te waardevoller deze blog. Noem bij het geven van je reactie D2 als je wilt reageren op de deelnemersuitdaging nr 2 of O6 als je wat wilt melden over ontwikkelen nummer 6.

Deel alsjeblieft jouw ideeën het commentaarveld onderaan deze pagina.

En laat je vooral ook inspireren door die van anderen.

4 reacties

 1. Ine Fransen op 23 februari 2016 om 12:37

  07 De hoeveelheid onderwerpen die ik wil behandelen versus de beschikbare tijd.

  oh….hoe herken ik dit,….het helpt me wel om me bij voortduring af te vragen: wiens programma is dit: van mij of van de deelnemer? Wie wil dat dit allemaal behandeld wordt….ik of de deelnemer?
  En een variant daarop: waarom vind ik dat (al) deze onderwerpen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken?

  Even terug naar de start van het traject: Heb ik het gesprek met mijn opdrachtgever wel goed gevoerd: past de hoeveelheid gewenste/beschikbare tijd wel bij het gewenste resultaat?

  En natuurlijk de spiegel naar mezelf: wat kan ik aan mijn eigen stijl veranderen zodat onderwerpen minder tijd vragen (minder zenden? minder volledig willen zijn? andere werkvormen inzetten? herhaling beperken? ….)

  Ik ben er maar druk mee….:)
  Hoe pak jij dat aan? 2. Miriam Micuda op 15 februari 2016 om 13:26

  Ik zie bij een groot deel van de punten het belang van een goede intake, goede analyse en het managemen van verwachtingen met en bij de opdrachtgever. Als trainer wil ik van tevoren weten hoe het met motivatie zit, hoe van mij verwacht wordt om te gaan met ongemotiveerde deelnemers, hoe deelnemers het best leren en nog vele andere vragen. Op deze manier krijg ik pas een goed beeld van de doelgroep en hoe het doel efficient (en met een dosis plezier) bereikt wordt.

  Mijn website, http://www.learningthatsticks.nl, is nog in de maak 😉 3. Titia op 14 februari 2016 om 19:51

  Nou vooruit, dan ook even naar O6. Balans tussen theorie en praktijk. Als ik veel te vertellen heb, kan ik wel eens de partij aan de overkant (de deelnemers) overvoeren met theorie. Herkenbaar? Enkele vergelijkingen om mezelf te behoeden voor te veel theorie:
  1) Het spreekwoord: al doende leert men (ondersteund met onderzoek waaruit blijkt dat deelnemers inderdaad veel meer onthouden als ze zelf actief aan de slag gaan).
  2) Wil je als een gans worden volgepropt met informatie? Of wil je dat er een brandslang met volle kracht op je gericht wordt? Ik niet. Als trainer is het mijn dure plicht mensen niet te laten verzuipen.

  Je geeft dus al gauw te veel dan te weinig informatie. Maar kun je ook te weinig geven? Ja. Zeker als iemand onbekend is met het onderwerp heeft zwemmen zonder bandjes weinig zin, dat is weer een andere manier van verzuipen. Geef overzicht, schep een kader. En dan aan het werk. Jij niet, je deelnemers! 4. Titia op 14 februari 2016 om 19:44

  Laat ik zelf maar het goede voorbeeld geven :).
  D2: voorbereiding. Als ik zelf deelnemer ben, kijk ik graag vooraf de kat uit de boom. Wil je me iets laten doen, dan moet dat een beetje makkelijk gaan. Een aantrekkelijk en vooral kort filmpje gaat prima of een test. Maar grote lappen tekst werkt niet. Wel achteraf, als ik de smaak van de inhoud te pakken heb.
  D2: consumeren. Niet iedereen heeft dezelfde leerstijl. Sommige deelnemers hebben tijd nodig om informatie te verwerken en anderen doen direct zichtbaar en hoorbaar actief mee. Door niet te eisen dat iedereen zich altijd laat horen, kun je zelf al veel rust krijgen. Wil je toch iedereen laten meedoen? Stel dan veel vragen en laat deelnemers in tweetallen informatie uitwisselen. In de opleiding de activerende trainer krijg je talloze tips om jouw groep te laten werken en leren.