5 mei 2016

Als je de sterren van de hemel speelt, wordt het erg donker

Het is Bevrijdingsdag en Hemelvaart vandaag. En het is ook nog eens prachtig weer. En mijn bijdrage staat vandaag in de Coachingskalender, hoe leuk is dat?

5 mei 2016: Muzikale intelligentie

Wist je dat er een vorm van intelligentie is die ‘muzikaal-ritmische intelligentie’ wordt genoemd? Die herken je bij de mensen die bij een pubquiz al na 3 tonen weten welk muzieknummer gedraaid wordt. Het betreffende deuntje wordt als vanzelf verder geneuried. De muzikaal minder intelligente deelnemers kijken elkaar glazig aan en bestellen nog een pilsje.

Voor typisch muzikaal-intelligenten is muziek hun levenselixer. Ze luisteren graag en veel muziek en maken die liefst ook zelf. Maar ook typisch niet-muzikaal intelligenten zijn vatbaar voor de kracht van muziek. Het mooie van muziek is dat ze als het ware een directe route naar  de ziel heeft en daar kun je gebruik van maken.

Bijvoorbeeld door muziek in te zetten om de juiste sfeer te scheppen, voor jezelf of voor anderen. Is de muziek bedoeld om in een bepaalde stemming te komen, bijvoorbeeld rustig of juist heel actief? Of zet je het in om het geheugen te activeren?

Demente mensen zijn vaak apathisch totdat er een liedje uit hun kindertijd gezongen wordt.

Ritme en rijm helpen bovendien om informatie beter te onthouden, denk maar eens aan de tafels of de mit-nach-bei-seit-reeks van de Duitse les. Die wetenschap kun je gebruiken als je met groepen werkt.

Met de juiste muziek kun je dus niet alleen mensen behagen of uitdagen en zo stimuleren tot leren. Maar als je een echte muziekliefhebber bent en vandaag vrij bent, ga je daar waarschijnlijk vooral zelf van genieten bij een bevrijdingsconcert.