Laat OMA thuis

Leerzame afkortingen en ezelsbruggetjes

Oma thuislaten klinkt niet erg aardig. Want achter de geraniums zitten is toch niet meer van deze tijd? Wees gerust, de OMA die ik hier bedoel, is niet van vlees en bloed. Toch dragen we haar allemaal bij ons, terwijl dat niet bevorderlijk is voor een goede communicatie.

OMA? Oordeel Mening en Advies

OMA staat namelijk voor oordelen, meningen en adviezen en die hebben we maar wat gauw klaar als we met anderen in gesprek zijn. “Waarom heb je niet geprobeerd om..” is dan een weinig geslaagde poging tot een open vraag. Of: “Ja, dat ken ik wel, dan moet je..” Degene die met zijn of haar probleem aankwam zit inmiddels in een nog dieper dal dan eerst, want de situatie is niet hetzelfde, of de oplossing werkte niet of degene zou dat niet durven. En de aanvankelijk blijmoedige adviesgever probeert nog maar eens wat om uiteindelijk zuchtend af te haken.

Een simpele afkorting houdt ons bij de les, en dat is precies wat ik deelnemers als ezelsbruggetje aanreik. Sommige van deze helpende woorden heb ik – of de deelnemer – zelf bedacht, anderen worden aangereikt in de literatuur. Mijn tip: wie een goed voornemen heeft, kan zichzelf helpen met een fraai ezelsbruggetje. Bijvoorbeeld BBB voor begeleiders en HAFZERK voor breinleren, waar ik twee artikelen over schreef.

Meer voorbeelden ter inspiratie:

Uit de opleiding journalistiek:

 • WIEB = wat ik eigenlijk bedoel. Erg handig om tot de kern te komen, ook voor wie veel woorden nodig heeft bij spreken of schrijven (aha, een gevalletje WIEB)
 • ABABA = actualiteit, belang(rijkheid), afstand of nabijheid, bekendheid (of beroemdheid) en afwijking. Zo nu weet je ook waarom bepaald nieuws steeds weer de krant haalt: het voldoet aan één of meerdere van deze journalistieke selectiecriteria.


Uit een voorlichtingscampagne van het Rijk:

 • BOB = bewust onbeschonken bestuurder
 • Ouders van NIX = geen afkorting, maar wel handig om te onthouden dat kinderen niet mogen roken of drinken

Uit diverse communicatietrainingen:

 • OMA = oordeel, mening en advies
 • LSD = Luisteren, samenvatten en doorvragen
 • Wees een OEN = open, eerlijk en nieuwsgierig
 • NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander
 • Bij beïnvloeden 3 x A = Aandacht voor de zorg van de ander,
  Afstemmen op dominantie en Assertief zijn.

Sommige deelnemers nemen een potje NIVEA mee om hun voornemen niet te vergeten

Tip: laat je deelnemers vooral ook zelf ezelsbruggetjes en afkortingen bedenken. Zeker wanneer je graag wil dat ZIJ de info opslaan in hun geheugen. Jij weet het immers al.

Welke handige afkortingen en ezelsbruggetjes helpen jou informatie te onthouden? En welke handige afkortingen en ezelsbruggetjes kun jij gebruiken in jouw trainingen of bijeenkomsten? Graag lees ik je reactie in het commentaarveld hieronder.

Bewaren

Bewaren

1 reactie

 1. BBB voor begeleiders - Bureau 5 voor 9 op 26 mei 2017 om 17:29

  […] als BBB helpen vaak om trefwoorden te onthouden. In een eerder artikel ‘Laat OMA thuis’ gaf ik een aantal voorbeelden van ezelsbruggetjes voor […]