Behind the scenes: Opnames Activerend opleiden

Welkom Behind the scenes! Iedereen maakt tegenwoordig videofilmpjes, zo lijkt het. En het lijkt ook allemaal vanzelf te gaan. Maar wie ooit in een studio achter de schermen heeft gekeken, weet dat er meer voor nodig is.

Doe je voordeel met onze ervaringen van het opnemen, zoals je van me gewend bent gekoppeld aan tips voor als je zelf opnames wilt maken (al dan niet in een professionele studio). Wil je de inhoud weten? Lees dan de blog Activerend opleiden in 7 pijlers.

Daar staat Cynthia dan in de spotlights. Ook voor thuisfilmers: denk aan de belichting!

Hier het overzicht van 7 tips, die ik stuk voor stuk zal toelichten.

 1. Weet wat je wilt vertellen
 2. Hou het kort
 3. Spreek tot je publiek
 4. Kies voor een vaste structuur
 5. Poeder je neus! (ook voor mannen)
 6. Doe er een schepje bovenop
 7. Blijf kritisch en doe het over als het moet

En tot slot: wees mild tegenover jezelf. Je hebt het toch maar mooi gedaan!

Tip 1: Oefen/Weet wat je wilt vertellen

Zes trainers bij elkaar, we hadden allemaal onze tekst voorbereid. Maar wat was nou de kernboodschap? Moest het een college worden, een samenvatting van onze werkwijze of zou het ook een goed idee zijn als de kijker er direct profijt van zou hebben? We probeerden diverse versies uit en al oefenend kwamen we tot betere ideeën. Lesgeven voor een groep is toch echt anders dan een bericht in de camera inspreken, en daarmee kom ik gelijk op tip 2.

Tip 2: Hou het kort

Al onze filmpjes hebben gemiddeld een lengte tussen 2 en 3 minuten gebleven, en zelfs dat is al lang. Zeker zonder visuele ondersteuning is de aandacht van je publiek zo weg. Wij ontdekten ook hier weer dat schrappen noodzakelijk is. Een volgende keer doen we er een (virtueel) whiteboard bij. Want in alle rust een half uur kijken naar jouw interessante informatie? Dat komt maar zelden voor.

Tip 3: Spreek tot je publiek

Onder de camera staat de tekst geprojecteerd, en dan wordt het heel verleidelijk om tegen je scherm te praten. Als je niet oppast, begin je dan nog voor te lezen ook, weg contact! Toch is het niet natuurlijk om in de camera te praten als het geen dagelijkse kost is. Bij Skillstown weten ze dat ook, en is er een foto van publiek voor de lens van de camera geplaatst. Zo wordt het makkelijker de goede kant op te kijken en contact te maken met de kijker aan de overkant.

Voor de camera staat een foto van het ‘publiek’

 

Heb jij niet die fancy apparatuur, dan kun je een bekende vragen naast de camera te gaan staan, dat helpt direct om persoonlijker te worden. Werk je met de webcam? Beeld je dan in dat het groene lampje een goede vriend is. Je verhaal wordt er stukken levendiger van.

Tip 4: Kies voor een vaste structuur

Zeker als je meerdere filmpjes opneemt, dan is handig voor de kijker structuur aan te brengen waarin hij zich kan herkennen. Een vaste opzet, logo aan het begin etc. Dit is een van de zaken die voor het brein belangrijk zijn. Wij zijn begonnen met een dia van de pijler die we gingen bespreken, stelden een vraag aan de kijker en noemden daarna onze naam. Daarna uitleg en ter afsluiting een verwijzing naar de volgende video.

Tip 5: Poeder je neus! (ook voor mannen)

Niet iedereen staat een uurtje eerder op om make-up aan te brengen. Toch is het belangrijk dat je een uitzondering maakt als je jezelf gaat filmen. Een laagje poeder is geen overbodige luxe, want je wilt niet dat kijkers gebiologeerd naar je glimmende voorhoofd gaan staren of zich focussen op andere onregelmatigheden in je gezicht. Om die reden zijn wapperende oorbellen of woeste patronen op je kleding ook geen goed idee. Te fijne patronen overigens ook niet, want daardoor kan het moiré-effect ontstaan, waar je publiek draaierig van wordt.

Vermijd net als Brunhilde glimmen, ga nooit ongepoederd voor de camera staan

Tip 6: Doe er een schepje bovenop

Op beeld kom je al snel vlakker over dan in het echt. Overdrijf voor je gevoel een beetje met mimiek en gebaren en vergeet vooral niet te glimlachen. Komt het er niet van omdat je zo druk bent met alle andere dingen waar je aan moet denken? Maak dan een cuecard of spiekbriefje met een smiley erop.

Zorg dat je precies goed staat en pas de omgeving daarop aan. Net als Sarkozy gebruikt Lia daarom ook een verhoging.

Tip 7: Blijf kritisch, doe het over als het moet

Mijn verhaal stond er goed op en ook de lichaamstaal was prima in orde. Niets meer aan doen zou je zeggen. Tot ik mezelf terugzag met bril. Ik ben dankbaar dat de bril me beter helpt te zien, maar op beeld zag ik heel wat anders: de bril, spiegelde, was wat afgezakt en ik leek wel scheel bij tijd en wijle. Geen gezicht dus!

Daarom deed ik mijn verhaal nogmaals, zonder bril en uit het hoofd. Bijkomend voordeel was concentratie op de ontvanger aan de andere kant van de camera :). De tweede poging zag er prima uit, maar ik was wel een kernzin vergeten. Nog maar een keertje over dus.

Take 1 doet Titia met bril, take 2 en 3 zonder

Kritisch zijn is goed, maar mild zijn naar jezelf is ook belangrijk. Moet je even naar een woord zoeken tijdens de opname of verspreek je jezelf? Maak je daar niet te veel zorgen om, het maakt je ook weer menselijk.

Heb jij al eens voor de camera gestaan? Graag lees ik je ervaringen of tips. Of misschien erger je je aan sommige zaken die anderen ongegeneerd filmen en op het net zetten. Ofwel: reageer op dit bericht en deel het via de buttons hieronder. Dankjewel!

2 reacties

 1. Titia op 8 oktober 2017 om 00:46

  graag gedaan 🙂 2. Wytske op 6 oktober 2017 om 09:19

  Wat een superleuk kijkje achter de schermen! Top dat je dat laat zien, met alle tips en trucs die je eruit hebt gehaald. Het klinkt vaak zo simpel: even een filmpje van maken, maar als je dat een beetje professioneel er uit wilt laten zien, dan vergt dat best wel wat voorbereiding en gevoel voor performance. Dankjewel.