Geleerd: Toetsen met assessments

In het hbo is er de laatste jaren veel aandacht voor het maken van verantwoorde toetsen. Veel docenten doorlopen de toetscyclus om te slagen voor hun BKE: Basiskwalificatie Examinering. Vaak gebruiken zij een kennistoets om de toetscyclus mee te doorlopen. In de praktijk is dat een toets met open vragen of een multiplechoice toets. Maar als we naar het onderwijs en de gewenste leeruitkomsten kijken, zijn veel andere toetsvormen geschikter om vaardigheden te beoordelen.

Toetscyclus Bron: NHTV

Het is logisch om te kiezen voor bijvoorbeeld assessments bij portfolio’s, reflectie- en stageverslagen en scripties. Maar hoe zorg je een consistente lijn tussen leerdoelen, toetsmatrijs, toets en beoordelingsinstrument? En hoe zorg je voor een duidelijke koppeling met de producten die aan een eindgesprek ten grondslag liggen, zoals het stageverslag of een essay.

Voor mij een reden om in de schoolbanken te kruipen, door de training Toetsen met Assessments bij Edufit te volgen. Een aanrader wat mij betreft.

Zelf in de schoolbanken voor toetsen met assessments

Meer informatie over deze training vind je op de website van Edufit, en je kunt er ook een quickscan maken om je eigen vaardigheid in te schalen. Wil je deze cursus ook in-company volgen? Neem dan contact met me op.