MC Salad bij de marine

Wat een heerlijkheid als het buiten mooi weer is, en je de gelegenheid krijgt om al doende wat te leren. Outdoortraining bij de marine in Den Helder, daar mocht ik in de palenbak -een soort zwembad inzicht krijgen in leiderschapsvaardigheden. Graag neem ik je mee naar de MC Salad, een handig acroniem, en andere inspiratie dat ik opdeed toen ik in de wereld stapte die marine heet :).

In dit blogartikel drie dingen die ik niet verwacht had van de marine, en wat ik er didactisch van opstak. In het vervolgartikel Lessen uit de palenbak lees je waarom goede samenwerking bij veel beroepen letterlijk van levensbelang is en hoe we aan den lijve MC Salad hebben ervaren.

Verrassing 1

Het leger, of het nu land- of luchtmacht is, of in dit geval de marine, roept bij mij beelden op van tucht en orde. Ingerukt mars zogezegd, geen plek voor onbezonnenheid. Met 30 collegatrainers van de NOBTRA bezochten we het trainingscentrum van de marine. Welnu, al bij de slagbomen moest ik mijn eerste vooroordeel bijstellen. Want nadat ik mijn pasje had laten zien, werd ik zo hartelijk en enthousiast begroet, dat ik er beduusd van was. Maar het werkte net zo aanstekelijk als het lentezonnetje buiten: ik werd er vrolijk van en kreeg veel zin in de dag.

Warm welkom bij de marine, dankzij de meer dan hartelijke ontvangst van Lies

→ Geleerd: Zorg voor een hartelijke ontvangst

Wanneer heb ik voor het laatst mijn deelnemers echt welkom geheten?
Bij een presentatietraining liet ik de deelnemers in een oefening elkaar eerst gewoon begroeten en daarna begroeten of ze oude vrienden waren die elkaar lang niet hadden gezien. Het effect op de energie in de groep was enorm. Met deze oefening in gedachten heetten zij hun gasten voor de eindpresentatie warm welkom en ook nu sloeg de vonk over: het werd een zeer productieve middag en de deelnemers overtroffen zichzelf.

Verrassing 2

Wist jij dat de marine heel veel woorden uit het Maleis gebruikt? Ik (ook) niet. Maar ik kwam er snel achter toen ik de flap met het programma bekeek. Boeki Pienter.. heeft vast iets met leren te maken. Door de verrassende woordkeus stond ik meteen op scherp, want mijn brein wilde toch wel erg graag weten wat de betekenis is. En ongemerkt kreeg ik naast het programma een stukje geschiedenis mee.
Spatoes zijn (veiligheids)schoenen en Oepatjoep is de borrel na afloop. Maar dat was dan net weer geen Maleis. Er stond ook nog ‘afwas’ op het programma. Wat bleek later? Afwassen is de term voor nabespreking van een oefening. Zit wel wat in, toch?

→ Geleerd: breng het brein in verwarring voor extra alertheid

Eerlijke handgeschreven flappen wekken de nieuwsgierigheid op, door kleur, woord en beeld

Verrassing 3

Er hingen echte flappen in de ruimte, handgeschreven. Of liever gezegd handgetekend. De teamrollen van Belbin waren in kaart gebracht en de 7 skills van Crew Resource Management waren samengebracht in het acroniem MC SALAD, compleet met de ‘gouden M’ van McDonald’s en de herkenbare saladebeker.
Ik merkte dat ik direct afstapte op de kleurige flaps en de bijbehorende tekst ging lezen. Flappen met alleen tekst konden op veel minder aandacht rekenen. Het maken van aantekeningen en presentaties in de vorm van ‘visual notes’ krijgt steeds meer volgers en terecht. Het helpt in een oogopslag structuren te zien, verbanden te leggen of simpelweg de kern te onthouden. En daarbij is het leuk om te zien, en waarschijnlijk ook om te doen.

→ Geleerd: visual notes werken echt

Ik ken inmiddels aardig wat collega’s die hun uitleg visueler maken met tekenen. Zelf heb ik vorig jaar meegedaan aan een challenge om mijn vaardigheden op dit vlak te vergroten. Wat ik van iedereen hoor die hier mee begonnen is: je hoeft absoluut geen tekentalent te zijn. Met hele simpele poppetjes of symbolen kun je al een krachtige boodschap neerzetten.

Besteed zorg aan je relaties en presentatie, dat maakt dat deelnemers zich welkom voelen en bereid zijn echt mee te doen aan je training, Ook helpt het hen informatie beter te begrijpen en te onthouden.

Het vrolijke acrononiem MC Salad staat voor een serieuze zaak: het betreft de 7 cruciale niet-technische vaardigheden die de kans op incidenten met dodelijke afloop verkleinen. In mijn volgende blogartikel Lessen uit de palenbak ga ik in op de inhoud. Ik kan me voorstellen dat het model ook voor jouw groepen of team meerwaarde kan hebben