Krijgt jouw telefoon vakantie? Nee toch?

Vakantie, even niets aan je hoofd, gewoon lekker relaxen. Toch? Een ouderwets puzzelboekje mee of een stapel boeken/e-reader. En je mobieltje laat je lekker thuis, zodat niemand je lastig kan vallen en je niet geneigd bent stiekem je mail te lezen. Nou vergeet het maar.

Nederlanders hebben zo’n beetje de hoogste dichtheid smartphones ter wereld, en ik geloof nooit dat ze achtergelaten worden, hooguit tijdens het zwemmen of douchen. En dat lijkt me prima. Eerder schreef ik al over de mobiele telefoon als didactisch wondermiddel. Maar mijn telefoon mag ook mee op vakantie. Om 112 te bellen (er was een keukenbrand tijdens onze afwezigheid). En om nog 10 andere goede redenen.

Tien toepassingen en apps die je vakantie nog leuker maken:

#1 Gratis navigeren Maps.me

Het kan aardig in de papieren lopen als je de weg niet weet in het buitenland. In Amerika kostte een navigatiesysteem in de huurauto een tientje per dag. Dan maar even roamen en met een wegenkaart op schoot. Maar dat hoeft nu niet meer. Sinds kort hebben we de gratis app Maps.me ontdekt en getest in Montenegro. De kleinste weggetjes bleken er op te staan, geweldig! En offline, dus geen kosten. Waarom wist ik dit niet eerder?

#2 Fototoestel

Sjouw jij nog met een zware camera? Ik had de mijne meegenomen, en ja hoor: de ‘nieuwe’ batterijen hielden het vrijwel meteen voor gezien. Gelukkig heb ik een goede camera op de Iphone. Foto’s van dichtbij lukken beter dan ooit, en door ‘live’ aan te zetten, kan ik de beste foto kiezen uit een serie. Dus nooit meer met de ogen dicht of als op de linkerfoto.

PS Snel een collage gemaakt, bijvoorbeeld via Photable

# 3 Plantengids

Heb je een mooie orchidee gezien en wil je het thuisfront imponeren met de juiste naam – die je niet weet? Via de gratis app Plantnet heb je zo je antwoord gevonden. Deze app vergelijkt jouw foto met wat bekend is. Determineren is vanaf nu een peulenschilletje.

# 4 Weerbericht

De mussen vallen van het dak -of in dit geval de babyroodstaart. Moet ik binnenblijven vandaag?

Iedere zichzelf respecterende smartphone heeft een standaardweerapp. En google dan gelijk of de kwaliteit van het zwemwater nog oké is.

#4 Zaklamp

Daar zit je bij je tentje. Of elders. Geweldige vondst, altijd je zaklamp bij de hand. Krijg je ‘m niet uit? Zet dan je camera aan, dan schakelt de zaklamp vanzelf uit.

#5 Lezen in onbekende talen

Ik ben al jaren een fan van google translate, maar pas sinds een paar weken weet ik hoe je teksten van foto’s kunt vertalen. Of zelfs direct. Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?

Je maakt een foto, gaat met je vinger over het te vertalen gedeelte en klaar is Kees. Ook direct vertalen blijkt te kunnen. Ik kreeg een Harry Potter-gevoel toen mijn Nederlandstalige krant opeens voor mijn neus in het Engels werd omgezet. Als je deze toepassing nog niet kent, MOET je die proberen. Magisch!

Gebruik het camera-icoontje van Google Translate voor een instant Harry Potter-gevoel

# 6  Informatie, informatie, informatie

Reisgidsen, festivals, fietsroutes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vinden. Waar moet je zijn, wanneer gaat het open, kaartje kopen. Boarding pass. Ga maar door. Hoe konden we ooit zonder?

Shazam om dat leuke muzieknummer te scannen, lonely planet voor reistips – al lang niet meer alleen voor backpackers.

#7 Goedkoper accommodaties reserveren en boeken

Natuurlijk kun je thuis al je hele reis plannen. Maar misschien vind je het wel fijn om ’s ochtends nog niet te weten waar je die avond zult slapen. Regel op de stoep van je hotel naar keuze een voordeliger overnachting (booking.com, trivago) of kijk of er nog een leuke airbnb vrij is. Kampeerfanaat? Check of er nog plek is, anders rij je zo kilometers voor niets.

#8 Poen en panne

Je wilt niet zonder benzine komen te staan. Geen nood: maps.me geeft het aan (zie tip 1). Ook accomodatie overigens. Geld nodig maar geen flappentap gezien? Ook deze voorziening vind je snel terug. Leuk restaurantje? De beoordelingen staan voor je klaar. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de gok nemen.

#9 Meditatie-oefeningen

Tja, met al dat geregel wil je natuurlijk ook je rustmoment pakken. Ik zou zeggen: leg je telefoon even weg. Of, als het echt niet anders kan: luister naar een meditatie en laat je leiden. Acht minuten ademhalen of een bodyscan van 27 minuten, met mannen- of vrouwenstem. Veel plezier (wel even zelf de app zoeken).

# 10 Bellen, sms’en en appen

O ja bellen! Millennials doen dit eigenlijk nooit meer (ze kunnen hun eigen antwoordapparaat eh voicemail niet eens afluisteren) maar facetimen kan de hele dag door. Als er WIFI is tenminste.

Maar voor contact met je moeder is bellen prima. Veilig geland, hoe is het weer bij jullie, dat soort zaken. En tegenwoordig hoef je ook niet meer na twee minuten op te hangen. Wie in Europa blijft, belt tegen de normale gesprekskosten. Maar of dat een voordeel is?

Nawoord

Dit blogartikel kwam tot stand door een cartoon die een van de deelnemers aan de Leergang Activerend opleiden liet zien tijdens een pitch over mobiele telefoons in de klas. En of we ze nou moeten innemen of niet. Want door alle mogelijkheden zijn we oog maar zo afgeleid. Als we  niet oppassen hebben we straks allemaal de concentratie van een sprinkhaan (of doe ik die daarmee tekort?).

Dit blogartikel kwam ook tot stand door een bezoekje aan mijn vriend Charles, die me op de mogelijkheden van Google Translate en Plantnet wees. Evert-Jan vertelde over maps.me. En doordat ik per ongeluk een appje van mijn dochter Lotte opende, kan ik nu collages maken. En gifjes via fotofunctie van de Iphone.

Tijd om te zwemmen!

PS Als je helemaal tot hier bent gekomen in dit artikel, heb je misschien ook een tip om te delen? Laat je reactie achter, ik ben benieuwd naar jouw mening/ervaring.

2 reacties

  1. Titia van der Ploeg op 7 oktober 2018 om 21:39

    Dank voor je reactie Henri!  2. Henri Haarmans op 5 oktober 2018 om 18:49

    Interessant overzicht weer Titia
    De tip van Google kende ik niet en ga ik onthouden.
    De cartoons zijn heel gaaf en herkenbaar.