Lente! 7 tips om fris te starten én door te pakken

Overal hyacinten, narcissen en tulpen in bloei. Word jij daar ook zo vrolijk van? Nieuwe dingen proberen, je ontdoen van oude zaken, fris starten: ook dat hoort bij de lente.

En daarom heb ik voor het blogartikel van deze maand 7 aanbevelingen verzameld om de lente opgeruimd tegemoet te zien. Met behulp van Marie Kondo, Mark Twain en Brian Tracy, zodat je productief bent in de zaken die je belangrijk vindt en kunt genieten van de lente, letterlijk en figuurlijk. Gebruik deze tips gerust ook om anderen een frisse start te bezorgen, zoals studenten of coachees.

Tip 1: Doe iets, zet de eerste stap

Brian Tracy is een expert in persoonlijke ontwikkeling die in meer dan 70 landen seminars heeft gehouden. En hij heeft natuurlijk gelijk. Of zoals Hockeyer Wayne Gretzky zei:You miss 100 % of the shots you don’t take.
Brian Tracy schreef ook het boek ‘Eat that frog’, hoe je kunt ophouden met uitstellen. En daarmee komen we gelijk bij tip 2, van Mark Twain.

Tip 2: Start je dag met het opeten van een kikker
Zie je op tegen een bepaalde taak? Begin ermee, in plaats van uit te stellen.

Doe geen makkelijke klusjes om in de stemming te komen, en laat je mail of apps met rust. Begin daarmee waar je nou net geen zin in had. Deze taak volbrengen geeft een goed gevoel en de discipline die je hebt opgebracht, zal ook later weer tot succes leiden. Als je die spartelende kikker hebt weggewerkt, komt de rest vanzelf.

Tip 3: Meerdere taken? Doe de grootste eerst

Het is verleidelijk om allerlei kleine klusjes te doen. Maar voor je het weet is de dag om en heb je van alles gedaan maar niets bereikt. Probeer eens het Gouden Uur: neem een uur om te werken aan wat echt belangrijk is. Moet je die dag training geven? Sta dan een uur eerder op.

Tip 4: Denk op papier

Als je helder wilt krijgen wat je wilt doen, is het cruciaal om het op te schrijven, bijvoorbeeld in de vorm van een mindmap. Maak je hoofd leeg, ook wel braindump genaamd. Bedenk vervolgens wat je graag wilt doen of bereiken. Maak onderscheid tussen dromen en fantasieën in je hoofd en stel reële doelen. Door op te schrijven kun je ook ontdekken met welke stappen je kunt beginnen.

Tip 5: Waar word je blij van? Koester dat!

De Japanse Marie Kondo is de heldin van het opruimen. Nu we ons gewaagd hebben aan lastige klussen (de kikkers), is het ook belangrijk om te bedenken wat waarde heeft. Een prettige werkomgeving doet wonderen en verdient je aandacht. Dus kijk eens naar die overvolle boekenkast (of kledingkast). Wat maakt je echt blij? De rest kan weg.

Tip 6: Denk A, B, C, D, E

Geen quote bij deze tip, maar een vervolg op tip 3 en 4. Maak onderscheid tussen je taken en wat er mee te doen.

A = eerste prioriteit, een ‘must’ zogezegd. Je kunt meerdere A’s hebben (A1, A2 etc), dit zijn je kikkers. Maar zorg ervoor dat het er niet te veel zijn.

B = dit zou je moeten doen, maar er vloeit niet direct bloed uit. Begin nooit aan B als je A nog niet af hebt.

C = zou leuk zijn om te doen, maar als je het niet doet, heeft het geen consequenties. Dat wil zeggen: sociale activiteiten als koffie drinken of lunchen met collega’s vallen hier ook onder. Je kunt ze makkelijk overslaan, maar je hoeft ook geen kluizenaar te worden.

D= delegeren. Zijn er taken die je aan iemand anders kunt uitbesteden? Doen! Een ander is er vaak beter in, is mogelijk een stuk goedkoper dan jij en hij/zij vindt het nog leuk ook.

E= elimineren. Misschien was het vroeger leuk/noodzakelijk om dit te doen, maar als je deze ’taken’ laat schieten (facebooken en netflixen kunnen hier ook zomaar bij horen) ontstaat er opeens veel meer ruimte voor je echte A’s.

Tip 7: P, P en nog eens P of in het Nederlands:
Geduld is een schone zaak
De aanhouder wint en
Bloed, zweet en tranen

De afsluiter is van Napoleon Hill, die ruim een eeuw geleden succesvolle mensen bestudeerde en zo zelf enorm succesvol werd. Zijn boek ‘Think and grow rich’ is nog steeds goed leesbaar en er zitten ook nuttige oefeningen in.

Hij laat zien dat het begin belangrijk is, maar doorzetten zo mogelijk nog belangrijker. En met alle afleiding van nu, is zijn quote dat je steeds je doel in de gaten moet houden actueler dan ooit. Zijn focus op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt, past ook wonderwel bij de boodschap van Marie Kondo (tip 5). En nu aan de slag!

Wil je de bestseller ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill gratis ontvangen? Reageer dan in het commentaarveld. Deel je eigen lentetip of geef aan welke tip je aanspreekt of wat je zelf lastig vindt. Je krijgt dan van mij het boek per mail.


	

16 reacties

 1. Wilma op 29 april 2019 om 10:01

  Wat mij helpt is om te focussen op daar waar ik mee bezig ben en niet al vooruit denken met wat ik allemaal nog moet doen! Ik werk dan het meest efficient en gemotiveerd. 2. Pauline Janssen op 28 maart 2019 om 11:49

  Ja, ik heb dit inderdaad zelf bedacht en toegepast ;-). 3. Titia op 27 maart 2019 om 12:01

  @allen: dank voor jullie goede ideeën, het boek is onderweg. En meer reacties blijven natuurlijk welkom. Zo krijgt het artikel nog meer waarde. 4. Titia op 27 maart 2019 om 11:59

  Slim Annemieke! Het is soms gemakkelijker om inderdaad een systeem voor je te laten werken. Zoals met tekst schrijven de automatische spellingcontrole uitzetten om te voorkomen dat je eindeloos zinnen loopt te verbeteren en daardoor geen stap verder komt met je stuk. Deze kan er mooi bij 5. Titia op 27 maart 2019 om 11:57

  Wat een geinige variant. Dat stiekem doen spreekt me ook aan. Soms is het goed om de teugels te laten vieren 6. Titia op 27 maart 2019 om 11:56

  Dank Pauline, deze tip kende ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het goed werkt. Heb je deze tip zelf bedacht? 7. Titia op 27 maart 2019 om 11:53

  Goed hoor Rosemarie! En je hebt gelijk, je wordt er heel tevreden van. 8. Titia op 27 maart 2019 om 11:52

  Ja Joyce, als je de eerste stap hebt gezet is de volgende makkelijker. En zeker als het lukt om de perfectionist in jezelf (tijdelijk) uit te schakelen 🙂 9. Titia op 27 maart 2019 om 11:50

  mooie tip Monique! Benedictus is inderdaad heel fijn voor de drukbezette mens van nu 10. Monique op 27 maart 2019 om 09:28

  Een tip van Benedictus uit het Kloosterleven over de kunst van het beginnen, de kunst van het ophouden en de kunst van het waardig aanwezig zijn tussen beginnen en ophouden. Het betekent je werk plannen in blokken mét tijdsaanduiding. Ook pauzes en ontspanning inplannen! Gewoon beginnen, met aandacht je taak doen (dus niet multitasken, effe dit of effe dat) en stoppen als de tijd om is (niet maar blijven doorgaan tot het af is, want dan komen al je andere taken in het gedrang en ontstaat een gevoel van haast & ontevredenheid). 11. Joyce Bakkrt op 27 maart 2019 om 08:43

  Wat een goede tips!

  Ik kan zelf nog al opzien tegen stukken schrijven. En het helpt me tegenwoordig als ik gewoon ga beginnen met schrijven.. dan gaat het stromen en komt de test vanzelf? 12. Rosemarie op 26 maart 2019 om 23:28

  Mooi beeld van die kikkers die je het beste t rest kan weg werken …
  Klopt : nog steeds pas ik uit mijn jeugd meegenomen opdracht naar mezelf toe om direct na het ontbijt eerst 3 uur mijn taken en klussen aan te pakken, om daar vervolgens de rest van de dag van te genieten en lekker trots op terug te zien: hoofd leeg , “ huis “ schoon … genieten. 13. Pauline Janssen op 26 maart 2019 om 12:40

  De kikkers spreken mij het meest aan. Mijn moeder zei vroeger al tegen mij: “Begin met de taken waar je het meest tegenop ziet, dan is dat uit je hoofd en heb je weer alle vrijheid voor leuke dingen”. Als ik dat niet deed dan bleef het in mijn achterhoofd rondzingen/knagen en als ik het uiteindelijk wel deed (bijv. een notulen maken) dacht ik: “Had ik het nu maar eerder gedaan”. Tegenwoordig eet ik zoveel mogelijk kikkers meteen op ;-).

  Als aanvulling op tip 4 (denk op papier) maak ik gebruik van tekenen met mijn ogen dicht.
  Zo doe je dat:
  Stap 1: laat al je gedachten opkomen, denk aan alle dingen die spelen.
  Stap 2: zet een pen of potlood op papier en ga lijnen, golven, rondjes tekenen. Teken alles wat in je opkomt. Houd je pen of potlood op het papier.
  Stap 3: open je ogen en kijk wat je ervan kunt maken. Teken poppetjes, vissen, ballonnen, bergen of wat je ook kunt opmaken uit de lijnen die je hebt getrokken.
  Stap 4: Waar staan de poppetjes of bergen voor? Wat betekent dit voor jou? Schrijf woorden of zinnen op de plekken die iets beteken voor jou, bijv. het topje van de ijsberg.
  Stap 5: Waar wil je extra aandacht op vestigen of focus op aanbrengen? Geef daar bijv. een kleur aan.
  Stap 6: bekijk de tekening van een afstandje. Welke conclusies kun je trekken?

  Voilà je gedachten staan op papier en je bent lekker creatief bezig geweest. 14. Veronique Ruiz van Haperen op 26 maart 2019 om 10:28

  Eh, mijn tip is dus een variatie op tip 5 en 6, niet 7… 15. Veronique Ruiz van Haperen op 26 maart 2019 om 10:25

  Mooie tips! Vooral die kikkers vind ik heel beeldend, brrr, maar o zo waar! Ik heb een variatie op tip 7, een matrix van belangrijk – niet belangrijk versus leuk – niet leuk. Je krijgt dan 4 combinaties met de volgende oplossingen:
  – belangrijk en leuk: doen!
  – belangrijk en niet leuk: laten doen
  – niet belangrijk en leuk: stiekem doen
  – niet belangrijk en niet leuk: niet doen!
  Past op een post-itje in je agenda of aantekeningenschriftje en houd mij goed bij de les :-). 16. Annemieke van Dranen op 26 maart 2019 om 08:55

  Mooi omschreven! Om te voorkomen dat je smorgens gelijk in de waan van de dag schiet, laat je Outlook openen met je agenda i.p.v. je e-mail. Dit kan je instellen onder Bestand-Opties-Geavanceerd-Outlook starten en sluiten! Kan je eerst je vieste kikker naar binnen werken.