10 Levenslessen uit een verkeersboete

Daar reed ik, onbekommerd op de snelweg met nog een kleine twee uur voor de boeg. Tijd om even bij te praten met mijn moeder. Hoe ik dat graag doe? Met de telefoon op de speaker, beide handen aan het stuur, maar met de telefoon in de linkerhand. Zo kan ik haar beter horen dan wanneer de telefoon in het klemmetje zit. Superveilig vind ik zelf, maar het mag niet.

Tja en toen werd ik ingehaald door een motoragent. Toen hij langsreed wierp hij een snelle blik naar rechts. Gesnapt! Terwijl ik het bloed naar mijn hoofd voelde stijgen ging hij voor me rijden en lichtten de lampjes ‘POLITIE’ en’ VOLGEN’ beurtelings op. Ik was de klos.. of zou ik me eruit kunnen redden?

1 Geef aan dat je iets wilt bespreken. Zoek een geschikte ruimte om dit te doen

Met een schreeuw naar moeders ‘ophangen, politie!’ en de telefoon weggesmeten hoopte ik er met een schijnheilig gezicht er nog wat van te kunnen maken.  We reden de afrit af en met bonkend hart bereidde ik me voor op het ergste. En wat gebeurde er? Een vriendelijk gezicht stak een hand naar mij uit, zo geplaatst dat ik mijn telefoon erin kon leggen (maar die was heel ergens op dat moment). Wat wilde hij eigenlijk? De agent zei goedenavond en een beetje beduusd gaf ik hem een hand. Toen vroeg hij heel rustig naar mijn rijbewijs, nog geen woord over de telefoon.

2 Wees vriendelijk, heb oog voor de relatie. De persoon hoeft niet slecht te zijn, ook al keur je het gedrag niet goed.

Pas daarna vroeg hij heel kalm en vriendelijk wat ik voor voorwerp in mijn linkerhand had. Na zoveel vriendelijkheid had ik het hart niet om te liegen.

3 Kom ter zake, soms hoef je het zelf niet te zeggen, weet de ander wel hoe laat het is.

Hij begon rustig de boete uit te schrijven (nu ja tegenwoordig is dat intikken). Een fors bedrag (€ 249 au! Wat kun je daar al niet mee doen).

4 Zeg of doe wat je van plan bent, kom op voor je eigen zaak. Op een rustige manier.

Ik had nog alle tijd om uit te leggen hoe handig en veilig het was wat ik deed. Maar ja het mag niet hè?

5 Geef de ander de gelegenheid om stoom af te blazen en/of standpunten toe te lichten.

En vervolgens vertelde hij enkele statistieken over de afleiding van de telefoon en hoeveel ellende er van was gekomen.

6 Deel je eigen standpunt of geef waar nodig aanvullende informatie.

Ik zei dat ik het toch wel raar vond, omdat je wel een banaan mag pellen en opeten tijdens het rijden, waarop hij aangaf dat dat inderdaad zo was tenzij je gaat slingeren.

7 Beweeg mee waar mogelijk, toon empathie. Zonder dat je hoeft in te leveren op je eigen zaak.

En terwijl ik nog wat aan het napraten was, herinnerde ik me opeens een voorbeeld dat ik wel eens gebruik in trainingen waarbij lichaamstaal het onderwerp is. Daar laat ik mensen met een hoge spierspanning en een lage spierspanning elkaar ‘bekeuren’ om te laten zien wat het effect is. Deze oefening is zowel hilarisch als inzichtelijk, omdat het zo goed laat zien wat opgefokt gedrag teweeg brengt en hoe tergend een lage spierspanning kan zijn.

8 Zorg voor de juiste spiertonus en lichaamshouding: rechtop, vriendelijk, stevig. Kortom: niet passief of agressief, maar assertief. Met respect voor de ander en voor jezelf.

En vervolgens viel het kwartje (bijna 1000 maal om precies te zijn): deze agent was de ideale bekeurder. Want hij was hard op de inhoud, er was geen ontkomen aan de bon. Tegelijkertijd was hij zacht op de relatie. En zo had ik toch begrip voor zijn handelen. Want ook al vind ik nog steeds dat ik veilig reed, hij heeft natuurlijk wel een punt met die vermaledijde telefoon onder het rijden. En terwijl hij wegreed, speet het me dat ik niet gezegd had dat ik aan het bellen was, maar dat ik het voor navigatie gebruikte. Dat doe ik ook wel, maar niet in dit geval.

9 Laat merken dat je de ander doorhebt, maar met een knipoog en zonder te veroordelen. De ander weet het heus wel, je hoeft het niet in te wrijven.

In mijn geval zei hij, mm, anderhalf uur in de auto en al die tijd de navigatie in de hand.. Meer niet.

Dus onbekende agent, ga door met je goede werk. Ik zal mijn leven beteren.

En ik zal nog vaak aan je denken en je in trainingen terug laten komen als lichtend voorbeeld van hoe je met respect voor de ander toch je grens kunt stellen. Zo kun je ook impopulaire maatregelen treffen, zonder gedoe of escalatie.

10 Heb je ‘gewonnen’ laat je er niet op voorstaan. Blijf neutraal. ‘Mijn’ agent liet op geen enkele manier merken dat hij me te pakken had of dat hij het ook heel zielig voor me vond.

Ik kreeg geen preek en hij verschool zich ook niet met woorden als ‘ ik wou dat ik het niet hoefde te doen’ of iets dergelijks.

En daarom is hij mijn held!

De bekeuring was niet goedkoop, maar dan heb je ook wat 🙂

Ik zou het leuk vinden als je dit bericht wilt delen. Ook je reactie is welkom. Wie weet krijgt de agent het zelf ook te lezen..

8 reacties

 1. Titia op 17 juli 2019 om 15:06

  Dankjewel Jolanda. Ik vind het ook altijd fijn om te zien hoe het ‘in het echt’ werkt. Of zal ik zeggen hoe het echt werkt 🙂 2. Titia op 17 juli 2019 om 15:05

  Leuk om te lezen Ellen! Misschien was het wel dezelfde agent, of ze hebben het heel goed begrepen. 3. ellen op 17 juli 2019 om 12:35

  Haha, ik herken ‘m helemaal en mij overkwam precies hetzelfde! En ook ik dacht toen: wauw wat doet die man dat correct en goed want ipv tegen te sputteren zag ik ook meteen dat het geen zin had en we kregen een vriendelijk en prettig gesprek. Maa ja… 249 ’t was wel een hoop geld! Heb mijn leven gebeterd sindsdien! fijne zomer, Tiets 4. Jolanda op 17 juli 2019 om 12:27

  Een heel goed uit het leven gegrepen voorbeeld; met goede illustratie van de stappen waar jullie beiden doorheen gingen! 5. Titia op 17 juli 2019 om 11:00

  Ja, dat werkt echt zo. Andersom helpt het mij ook naar anderen me zo op te stellen zodat zij makkelijker meebewegen. Daar hebben beide partijen profijt van 6. Titia op 17 juli 2019 om 10:59

  Mee eens Gerda! 7. Gerda op 17 juli 2019 om 10:55

  Hihi, mooier dan op straat vind je de verhalen en levenslessen niet. 8. Eveline op 16 juli 2019 om 17:26

  Herkenbaar! Als aangesprokene die ook respect heeft voor vakmanschap van in dit geval de bekeurder, als collega’s mij zo benaderen beweeg ik veel makkelijker mee.