Een vliegende start

Net een duik genomen in het frisse Oldambtermeer. Nooit gedacht dat ik buitenwater zo zou waarderen. Een heerlijke zomer, gewoon bij huis. Nog even en dan ga ik weer voluit aan de slag, met lezingen, trainingen en opleidingen. Ik zorg voor een ontwerp en de uitvoering ervan, maar er is ook een taak weggelegd voor de deelnemers. Want als zij goed voorbereid zijn, zal de betrokkenheid en motivatie om te leren groter zijn en levert de opleiding ook meer rendement op.

In deze blog tips voor een vliegende start en een speciale mindmap die je kunt gebruiken als je persoonlijke intakes wilt houden.

Zo maak je een vliegende start:

1. Zorg voor een sprankelende uitnodiging vooraf

Zet het doel van de bijeenkomst uiteen en zorg ervoor dat iedereen weet wat het te verwachten resultaat is. Laat zien dat het de investering in tijd en/of geld waard is.

Met een sprankelende uitnodiging voor een bijeenkomst, stimuleer je je deelnemers om mee te doen.


Geef je les op een hbo-instelling, dan zorgt de studiehandleiding dat studenten weten waar ze aan toe zijn. Gebruik motiverende teksten over het belang van het vak en jou als docent, dan zullen de studenten ook enthousiaster worden.

2. Geef een startopdracht

Dit kan iets kleins zijn om de deelnemers in de stemming te brengen of om het beginniveau te meten. Dit kan een youtubefilmpje zijn, een zelftest, een kort artikel om te lezen. Ook kan het een opdracht zijn waarbij deelnemers zich voorbereiden om zich voor te stellen aan de andere groepsleden, bijvoorbeeld aan de hand van een voorwerp of foto. Werk je met een elektronische leeromgeving, dan kun je je deelnemers ook andere opdrachten geven, misschien ook om elkaar te leren kennen of een praktijksituatie laten beschrijven.
Maar pas op voor overload. Je wilt niet dat deelnemers zuchtend binnenkomen, of zijn afgehaakt omdat het te veel werk was.

3. Houd een intake

Geef je trainingen op het gebied van persoonlijke bekwaamheden? Dan kan een persoonlijke intake, live, telefonisch of bijvoorbeeld via Zoom (soort Skype) heel nuttig zijn om veel te weten te komen van de drijfveren van jouw deelnemers. Ik gebruik graag een mindmap om alle onderwerpen aan de orde te laten komen en tegelijkertijd een vrij gesprek te kunnen houden. Klik op de mindmap hieronder voor volledig formaat.

Met deze mindmap kun je een persoonlijke intake houden met vrijheid in het gesprek terwijl je toch overzicht houdt

Ook schriftelijke en digitale intakes kunnen je deelnemers helpen om goed voorbereid naar jouw bijeenkomst te komen en ze geven jou de kans om je aanbod goed af te stemmen. In de blog Digitale intake geef ik je voorbeelden van hoe je dat snel kunt opzetten en welke vragen daarvoor geschikt zijn.

4. Start met een activerende opening

Na de vorige stappen voorafgaand aan de training of opleiding start nu de eigenlijke bijeenkomst. Ik begin altijd met het stellen van enkele vragen, zodat iedereen even reageert, bij voorkeur via handopsteken. Door zelf mee te doen/het voorbeeld te geven, maak je het voor je deelnemers makkelijker om ook vanaf het eerste begin te participeren. Dat is noodzakelijk, omdat je deelnemers of studenten zelf aan de slag moeten met jouw aanbod. Dan volgt de eigenlijke opening, waarbij je van alles kunt gebruiken: een filmpje, voorwerp, citaat, verhaal, muziekfragment, cartoon, noem maar op. Het idee is meerdere deelnemers hierop te laten reageren en vervolgens de koppeling te maken naar het onderwerp van de bijeenkomst. Bij een nieuwe groep kies je vervolgens een werkvorm om jezelf voor te stellen en de deelnemers kennis met elkaar te laten maken. Meer hierover staat in deze blog.

Tot slot: koppel altijd terug naar je eerdere acties. Heb je een startopdracht gegeven? Gevraagd naar leerdoelen? Een test laten maken? Doe er iets mee!

Meer inspiratie over high impact in je trainingen of bijeenkomsten? Koop dan mijn boek Training 2.0.

2 reacties

 1. Titia op 21 augustus 2019 om 09:59

  Dankjewel Bert, heel fijn dat ook een zeer ervaren trainer als jij alert blijft :). Had je ook gezien dat er nog een verwijzing in deze blog staat naar een andere over intakevragen bij digitale intakes?

  https://5voor9.com/2019/08/19/handige-voorbeeldvragen-voor-digitale-intakes/

  Die had ik ook tegelijkertijd gemaakt met deze blog. Groeten van Titia 2. Bert van Dijk op 21 augustus 2019 om 09:25

  Dag Titia,
  wat een mooie, praktische nieuwsbrief is dit.
  Voor beginners heel nuttig, voor meer ervaren trainers een inspiratie om hun (soms toch een beetje vastgeroeste) methodes weer eens op te frissen. Heb ik zelf ook gedaan!
  Dank je wel.