Faciliteren met IMPACT

Deelnemersinformatie

Beste deelnemer aan de basistraining Faciliteren met IMPACT. Op deze plek vind je hand-outs, de checklist voor de opdrachten en het bouwplan om te ontwerpen met IMPACT.

Zodra je op een link drukt, wordt je direct ‘doorgeschakeld’ naar het betreffende document. Klik je daarop, dan ontvang je direct de download van het betreffende bestand in je downloadmap. We hebben zowel de hand-outs van de online als die van de offline trainingen toegevoegd. Zo zie je hoe we geschakeld hebben bij het ombouwen van deze training.
Voor de deelnemers aan de online training: zodra het mogelijk is, organiseren we een extra trainingsdag zodat je ook (meer) ervaring kunt opdoen met het offline werken.

Veel plezier met nalezen en voorbereiden!

Vriendelijke groeten van Titia

Extra: helemaal onderaan vind je

 • een audio-opname en een video van een Q en A over hybride bijeenkomsten
 • een link naar een handleiding webex.

Dag 1

 • Online maken we mindmaps via Coggle. Je kunt een gratis account maken op: https://coggle.it/. Als je wilt dat meerdere mensen samen aan een mindmap werken, dan kun je ze een mail sturen om ze hiervoor uit te nodigen. Dit doe je als volgt: Als je over je eigen foto beweegt met de muis, dan komt er aan de rechterkant een +-teken tevoorschijn. Nu kun je andere bijdragers uitnodigen. Wil je meerdere groepen aan een mindmap laten werken waarvan je de basis hebt gemaakt? Weet dat je jouw mindmaps heel gemakkelijk kunt kopiëren.
 • Test leerstijlen en test meervoudige talenten (intelligenties). Deze testen zijn facultatief, maar kunnen je inzicht geven in jouw persoonlijke voorkeuren, En dat is handig om te weten als je je bijeenkomst voorbereidt. Met het aanbieden van keuzes aan jouw deelnemers, kun je hen tegemoet komen zonder jezelf geweld aan te doen.
 • Bouwplan design Faciliteren met IMPACT (direct downloadbaar).
  In dit bouwplan is nog een extra laag aangebracht ten opzichte van de basis uit de training. Als je wilt, kun je je design checken op variatie in werkvormen en organisatievormen, maar ook op het aanspreken van verschillende talenten.
  Elke bijeenkomst heeft een begin, kernsessie en slot. Duurt jouw bijeenkomst langer? Dan kun je meerdere kernsessies ontwerpen.
  Het is een invulbare pdf. Klik hier voor de eenvoudiger versie in word.

Dag 2

 • Checklist opdrachten voor dag 2.
  Je hebt gekozen om de volgende keer een activerende opening uit te voeren of een andere ijsbreker naar keuze. Of misschien heb je gekozen voor het leiden van een discussie of een groepverdeler met werkopdracht.
  In dit document lees je waar we op letten als je je opdracht uitvoert.
 • Wil je extra informatie over het voorbereiden van een activerende opening? Download dan dit document. (directe download). Let op: er zit een instructie bij waarbij het lijkt of het de bedoeling is dat iedereen deze opdracht uitvoert. Dat doen we niet bij deze training, maar ik wilde je de uitleg niet onthouden.

Extra: Hybride bijeenkomsten

Na afloop van de trainingsdag hebben we en petit comité nagepraat over hybride bijeenkomsten. Weet dat er heel verschillende definities worden gehanteerd. Hybride leren is alles online, hybride op kantoor is iedereen werkt thuis behalve bij speciale gelegenheden etc. Wat mij betreft is een hybride bijeenkomst er een waarbij een deel van de deelnemers online is, en een ander deel zich in een gezamenlijke ruimte bevindt.

Hieronder staat een link met tips hoe je een hybride event kunt organiseren:  https://www.evenementorganiseren.nl/artikel/tips-en-stappen-voor-het-organiseren-van-een-succesvol-hybride-event-235.html. Op zich al een hele opgave, maar een event is nog vrij makkelijk qua participatie van de deelnemers. In de video (van zoom) ga ik hier verder op in. Alleen luisteren kan ook.

Verder kreeg ik nog de vraag nog welke werkvormen geschikt zijn hiervoor en welke actiekaarten geschikt zijn. Mijn ervaring is dat vrijwel elke werkvorm is om te bouwen naar online. Bij hybride werken moet je wel extra letten op de organisatie, want het is lastig meerdere uitvoeringen tegelijk te laten doen. Iemand om mee samen te faciliteren is bij grotere groepen een must.

Klik op de link voor veel informatie over WEBEX

Tot slot

Heb je zelf aanvullende informatie? Mail me vooral! Mijn e-mailadres is titia@5voor9.com.