Trek de aandacht vanuit 7 journalistieke selectiecriteria

De meeste mensen kennen mij als trainer en auteur van onder andere Aan het werk met Actiekaarten! en Mindmappen. Een aantal herinnert zich mij als hogeschooldocent aan de School voor Journalistiek. De journalistieke selectiecriteria om nieuwswaarde te bepalen, die ik destijds aan studenten onderwees, bewijzen nog dagelijks goede diensten.
Ze helpen de aandacht van lezers te trekken en vast te houden. Ook voor onderwijs- en trainingsdoeleinden zijn deze zeer geschikt. Vandaar dat ik ze in deze trainerstip met je wil delen.

Eerst een kort bericht over iets anders waar ik je voor wil uitnodigen:

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat ik het prachtige trainersvak leerde kennen. Graag wil ik dit vieren met jou en andere trainers. Het programma gaat over Trainen met toekomst, waar ik de IMPACT-methode met je zal delen en andere tools. Tijdens deze dag gaan we in op op vragen als ‘Hoe kan ik als trainer inspelen op de huidige ontwikkelingen?’ en ‘Hoe kan ik een bloeiende praktijk krijgen of houden?’. Want de crisis is nog lang niet voorbij.
Bas van Riet zal de dag openen. Hij is de oprichter van Dutch Training Professionals. Zijn LinkedIn-groep is uitgegroeid tot het grootste trainersplatform van Nederland, waarbij bijna 12.000 trainers zijn aangesloten. De datum is 28 september, locatie in Utrecht bij Regardz La Vie.

En dan nu de zeven journalistieke selectiecriteria, samen te vatten in ABABA, omvang en de eerste de beste:

1 Actualiteit
Nieuws moet vers zijn. Of weer vers ‘opgebakken’. Dat betekent dat je moet aansluiten bij de actualiteit. Maar ook een gebeurtenis die 10, 25 of 100 jaar geleden plaatsvond, wordt weer vers. Mensen houden van mooie getallen (vijfentwintig jaar geleden leerde ik het trainersvak kennen).

2 Belang
Waarom moeten mensen dit weten, wat hebben ze aan de informatie? Is het leuk, interessant, zijn er voordeeltjes te halen of moet ik er echt iets mee omdat er anders iets misgaat. Gaat het mij aan? In dit geval: what”s in it for me –> IMPACT-methode, ervaringen delen met collega’s en what is it to me –> bijblijven, crisis te lijf gaan

3 Afstand
Iets wat dichterbij je staat is belangrijker dan iets wat elders in de wereld gebeurt. Fysieke afstand speelt hierbij een rol, maar kan verkleind worden als het om bekenden gaat. Voorbeeld: wat er in Afghanistan gebeurt is ver van mijn bed, tenzij er Nederlandse militairen naartoe gaan. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld ongelukken: als er in Egypte een bus verongelukt, heeft dat weinig nieuwswaarde, tenzij er landgenoten in de bus bleken te zitten. In dit geval gaat het bericht over trainen met toekomst. Als je zelf een trainer bent, is de afstand klein, en daarmee de nieuwswaarde groot.

4. Bekendheid of beroemdheid
Beroemde personen trekken snel de aandacht. Dagvoorzitters op congressen zijn vaak personen die bekend zijn van televisie, sprekers zijn toppers in hun vak. Dat wekt interesse op en/of zorgt voor betrouwbaarheid. Niet voor niets staan de kranten vol van het droevige nieuws van het overlijden van prins Friso. Maar ook als zanger Simon (van Nick en Simon) twittert dat hij zijn koffer kwijt is op Schiphol, kan hij op aandacht rekenen. Ik ben blij dat de bekende Bas van Riet mijn event wil openen.

5. Afwijking
Dit is soms ook de vrolijke noot in het nieuws. Vreemde prestaties zoals een kanaal overzwemmen in meer dan tien uur maar dan wel een deel met een zeehond naast je die je moed geeft, zijn niet belangrijk maar wel leuk om te lezen. En we onthouden ze ook vaker. Een achtling, een slang met 2 koppen.. Wat te denken van een honderdjarige vakkenvuller of het nieuws dat een kind niet als voornaam Messias mag heten?

6. Omvang
Hoe meer hoe beter, kortom: grote getallen en de overtreffende trap spreken aan. Zeg nou zelf: 12.000 mensen op je LinkedIn-groep is heel wat nietwaar? En dat we gemiddeld in ons leven 3 keer om de hele aarde heenlopen is ook indrukwekkend. Maar ook het kleinste telefoontje was ooit groot nieuws.

7. De eerste de beste
Je kunt maar een keer de eerste zijn, en dat is dus altijd nieuws. Alhoewel: de eerste vrouwelijke professor, de eerste Nederlander op de maan, het eerste lammetje (is er elk jaar 🙂 ). Mijn Actiekaarten zijn een voorbeeld van de eerste de beste: het is de eerste keer dat er een tool wordt aangeboden op de trainersmarkt waarbij deelnemers zelf kunnen kiezen om verschillende opdrachten tegelijkertijd uit te voeren.

Graag lees ik hoe je zelf deze criteria toepast om jouw trainingen en onderwijs aantrekkelijker te maken.