Neem nou een stripboek

“Ga nou eens een echt boek lezen”, verzuchtte mijn moeder als mijn jongere broer weer eens met zijn neus in de Suske & Wiske zat. De plaatjes trokken hem naar de volgende scene en gewone boeken boeiden hem voor geen meter. Maar als we met het hele gezin Twee voor Twaalf zaten te kijken, kwam hij opeens met antwoorden terwijl de rest van de familie met de oren zat te klapperen.

twee voor twaalf

Hoe weet je dat nou weer? Nou, dat staat in Suske en& Wiske en de Dappere Deurdouwertjes (of iets dergelijks, alle titels begonnen met dezelfde beginletters). Een royale dertig jaar later zijn mijn puberkinderen ook niet erg aan de verplichte literatuur te krijgen. Op school lenen ze het dunste boekje voor Duits en dan nog krijg ik brieven van de schoolbieb dat ze weer een boete hebben. Het wil gewoon niet. Toch ben ik regelmatig verbaasd over de dingen die ze blijken te weten. Een van hun bronnen blijkt Vsauce te heten, een Youtubekanaal waar allerlei wetenschappelijke zaken op een speelse en visuele manier worden uitgelegd.

Denk eens terug aan de laatste:

 • Training die je hebt gevolgd
 • Keer dat je deelnam aan een webinar
 • E-module die je hebt afgemaakt

Mogelijk:

 • Was je geestelijk afgehaakt
 • Was je tussentijds bezig met andere dingen
 • Kreeg je het gevoel dat je je tijd aan het verdoen was

Herkenbaar?

De inhoud was waarschijnlijk prima, maar hoe zat het met de context? De bruikbaarheid en toepasbaarheid van de informatie. En niet te vergeten: was je zelf actief?

Als trainer of docent zijn we vaak erg druk bezig om de inhoud over te brengen. Deelnemers of studenten doen hun mond open en de inhoud kan erin gestort worden. Maar er is maar een iemand blij als dit gedaan is, namelijk degene die zijn lading kwijt is.. Je verpakking bepaalt of het cadeautje wordt opengemaakt. Ofwel focus op de CONTEXT.

Maak van je deelnemer een speurneus en laat hem zelf de inhoud ontsluiten. Het is tijd om de strip in ere te herstellen. Een voorbeeld van ‘verstript’ leren vind je hier.

Hoe je via een stripverhaal deelnemers kunt laten oefenen met assertiviteit

Hoe je via een stripverhaal deelnemers kunt laten oefenen met assertiviteit

Heb je je deelnemers in een zaal, trainingsruimte of leslokaal? Zet hun breinen aan het werk door een situatie voor te leggen en vervolgens veel vragen te stellen:

 • Wat gaat er gebeuren?
 • Wat ging mis? Waarom?
 • Waarom deden de hoofdpersonen wat ze deden?
 • Hoe kun je dit koppelen aan je eigen situatie? Enz.

Je kunt een cartoon gebruiken om je onderwerp te introduceren, maar ook een filmpje, een verhaal of een rollenspel. Waar het om gaat is dat je je groep meeneemt in het (strip)verhaal en hen de hoofdrol laat spelen.

Fijne vakantie!

5 reacties

 1. GetSynapse op 2 april 2017 om 16:27

  Thank you a lot for sharing this with all folks you actually understand what you are talking about! Bookmarked. 2. titia op 21 juli 2014 om 15:17

  @Karin: daar zullen je kinderen zeker blij mee zijn. @Bert: mooie aanvulling van die uitvergroting. Daar ga ik iets mee doen.
  en dan @Ellen: dank voor het compliment. Mijn doel was een klantvriendelijker site te maken. Hoop dat dat gelukt is 🙂 3. Karin op 21 juli 2014 om 13:51

  Wat een leuk voorbeeld van ‘verstript’ leren. Ik krijg nu toch een andere kijk op stripboeken. Ook fijn voor de kinderen! (willen ook geen ‘normale’ boeken lezen…) 4. Bert van der Meer op 21 juli 2014 om 00:04

  Wat leuk; ik kreeg de tip van mijn vrouw jouw column te lezen. Als stripliefhebber ben ik het hier helemaal mee eens. En strips zijn zoveel meer alleen leerzaam; ze kunnen je ook een verhaal inzuigen, de verbeelding prikkelen en door cartooneske uitvergrotingen je in één beeld alles duidelijk maken. 5. Ellen op 18 juli 2014 om 10:42

  Ziet er prachtig uit!!! een echte verbetering! Fijne vakantie en lieve groet, Ellen