Gebruik jij deze kostbare trainingstool?

Goedkoop is ie niet, deze trainingstool. Je moet er vaak honderden euro’s voor neertellen. Het goede nieuws is, dat jij die kosten niet hoeft te maken.

Ook je opdrachtgever hoeft zich niet ongemakkelijk te voelen en bezwaard het budget te raadplegen. Deze kostbare trainingstool wordt betaald door de deelnemer zelf. Zonder protest is deze investering gedaan. En wij kunnen deze gebruiken.

Sterker nog, als we het niet doen, dan doen ze het waarschijnlijk zelf, maar dan niet op de manier die wij als opleider in gedachten hadden. Ja, het is hoog tijd de mobiele telefoon op waarde te schatten.

Natuurlijk is het irritant als deelnemers hun mail checken, spelletjes doen of met anderen gaan chatten als jij met jouw interessante uitleg bezig bent. Maar wat een mogelijkheden hebben we bij de hand als we het mobieltje als trainingstool benaderen.

Ik noem zeven toepassingen van de mobiele telefoon als trainingstool:

1. Testen kennis: met apps kun je heel gemakkelijk nagaan of de inhoud van wat je verteld of behandeld hebt goed is blijven hangen. Dit kun je doen aan het einde van een onderwerp of bij een vervolgens of training. Heel populair zijn Socrative, Kahoot en Quizlet, maar er is nog veel meer gratis verkrijgbaar op dit gebied. Je kunt individuele studenten of teams tegen elkaar laten strijden. Als je dat wilt kun je hen ook op eigen tempo de test laten maken. Al dan niet met voorbeeldantwoorden.

socrative demo

2. Meningen peilen: je geeft de groep een of meer stellingen en laat ze hier op reageren. Mentimeter is een bijzonder eenvoudige app hiervoor. Naast een stelling kun je ook een check-in doen voor de training op deze manier.

mentimeter chack in

3. Brainstormen: wil je snel weten wat je groepsleden ergens van vinden? Of een brainstorm doen? Denk dan eens aan Padlet. Je deelnemers tikken hun bericht in en het verschijnt op een reusachtig prikbord.

moble padelt

4. Zoekmachine: je gebruikt een moeilijk woord, hebt het over een model en hup sommige deelnemers gaan direct op zoek naar bijbehorende informatie en afbeeldingen. Prima toch? Je kunt als trainer of docent natuurlijk ook zelf bewust zoekopdrachten uitzetten. Waarbij deelnemers bijvoorbeeld informatie over hun groepsgenoten zoeken bij wijze van kennismaking of ter introductie van een nieuw trainingsonderwerp.

google-mobile-search

5. Fotocamera: steeds meer deelnemers maken foto’s van aantekeningen die op de flap zijn genoteerd door de trainer. Zij vinden dat een prettige aanvulling op hun eigen aantekeningen. Zeker als je zelf visueel werkt of modellen gebruikt is dit heel handig. Daarnaast kunnen deelnemers ook foto’s maken van elkaar in actie.

camera-phone-photos

6. Filmcamera: video’s maken is tegenwoordig een fluitje van een cent. En dat heel goed uit bij vaardigheidstrainingen. Laat deelnemers met elkaar oefenen en bijvoorbeeld feedback opnemen. Of laat ze iemand interviewen op het werk – of een werksituatie filmen. Mogelijkheden te over.

7. Reminder: Heb je je groep gesplitst of pauze gegeven? Laat hen de wekker zetten zodat iedereen weer op hetzelfde moment terug is. Bij oefeningen waar meerdere mensen aan de beurt komen, kun je bijvoorbeeld 30 minuten laten opknippen in drie delen van 10 minuten. Met de timer wordt het eerlijker verdeeld. Maar ook buiten de training kan deze tool als reminder worden gebruikt. Door bijvoorbeeld dagelijks op een vaste tijd met een eigen ringtone aan oefeningen of goede voornemens herinnerd te worden.

mobile timer

Ik ben benieuwd naar jouw aanvullingen en ervaringen! Je kunt ze hieronder kwijt.

 

1 reactie

 1. Karen de Vries op 17 mei 2016 om 10:09

  Leuk, Titia, dankjewel
  Ik heb een online cursus gemaakt en daarin maak ik ook gebruik van Padlet. De studenten stellen zich voor op een padlet. En ik heb er voor de Griekse taalcursus een les op gemaakt met plaatjes en audio.
  Ik maak veel video’s in moviemaker en audio’s met mobiele telefoon, Freemake om ze te converteren en Audicity om de audios te bewerken. Die audios zet ik vaak weer in video’s met plaatjes die ik in Canva heb gemaakt. Socrative ga ik uitproberen, die had ik al gevonden.
  Ik ben nog op zoek naar apps, of plugins (wordpress) voor puzzels en multiple choice en andere leuke spelletjes om een taal te leren. ( wel programma’s die Grieks ondersteunen, want dat is niet altijd zo)
  Tips zijn welkom.