Minikick! Drie didactische cadeautjes voor jou

Heb je dat ook wel eens, dat het stoplicht (excuus verkeerslicht) zomaar ineens op groen springt, net als je aan komt rijden? Of dat de pindakaas bijna op is, maar je er nog net een vorstelijke boterham mee kunt beleggen? Of dat je …
Mijn oud-collega Mark Kortbeek noemde dat minikicks. En het leuke is, als je er op gaat letten, lijken ze steeds vaker voor te komen.

Vandaag wil ik graag drie minikicks met je delen op didactisch gebied. Het zijn digitale tips/werkvormen die stuk voor stuk makkelijk te gebruiken zijn, en ook nog eens heel handig. Dus wil je goede sier maken, up to date blijven en zelf ook een minikick ervaren: blijf erbij!

Hier komen ze:

Minikick 1: Woordwolkwonder

Een woordwolk maken is een aantrekkelijke manier om jezelf of een onderwerp te introduceren. Via wordle.net kan dat makkelijk en aantrekkelijk. Als je geen update van Java hebt tenminste. Collega-aanbieder Tagxedo laat je mooie woordwolken maken in de vorm die jij graag wilt hebben, een hartje bijvoorbeeld. Maar dan moet je wel het programma Silverlight hebben geïnstalleerd. Een woordwolk maken zonder programma’s te downloaden blijkt te kunnen, een mega minikick voor mij. De site heet woordwolk.nl. Je ziet hieronder een voorbeeld, waarbij ik een deel van de tekst van dit artikel als basis heb gebruikt.

Minikick 2: De magische knop

Er is niets mis met powerpoint, maar er zijn van die momenten dat je je presentatiescherm op zwart wilt zetten. Bijvoorbeeld als je een verhaal wilt vertellen en niet de hele tijd dezelfde dia in beeld wilt hebben. Of je doet een oefening tussendoor en je wilt niet dat je deelnemers letters over hun gezicht krijgen. Druk dan op de letter B en hopla, je scherm is zwart. Lukt dat niet? Geef niet op, het ligt aan de instelling van je toetsenbord. Druk op de letter Z en hopla, je scherm is zwart. Elke willekeurige andere toets brengt je presentatie weer terug. Liever tijdelijk een wit scherm? Druk dan op de letter W. Dit gaat zeker goed, want Wit en White beginnen allebei met een W. Magisch!

Een zwart of wit scherm? Zo gefikst met de magische knop

Minikick 3: De conversatiekamer

TodaysMeet is de plek waar je naartoe gaat en binnen twee tellen een ‘kamer’ opent. Je bepaalt hoe lang de kamer open blijft, bijvoorbeeld een paar uur of een week en vervolgens kun je in gesprek met anderen die ook de naam van de kamer hebben. Ideaal om te discussiëren over een onderwerp (op afstand is natuurlijk geen enkel probleem). Maar ook erg handig om feedback verzamelen, bijvoorbeeld als iemand een presentatie geeft. Of om vragen te verzamelen. Deelnemers lezen tegelijkertijd elkaars bijdrage en kunnen aanvullen. Wil je een overzicht van alles wat is geschreven? Geen punt, met het radertje onderaan je kamer maak je in een handomdraai een print of pdf.

Nog nooit had ik zo snel een digitaal leermiddel gemaakt!

En het mooie is: voor elk van deze tools heb je geen account nodig. Dus geen inlogprocedure, wachtwoorden, mailtjes van de site. Nada, niets! Een minikick op zich :).

update mei 2019: Helaas, TodaysMeet bestaat niet meer, maar gelukkig vond ik een goede vervanger: Backchannelchat.

Wat is voor jou een minikick? Laat het me weten in onderstaand commentaarveld. En deel deze blog gerust via een van de knoppen. Ik verheug me nu al op de minikicks van iedereen.

Bewaren

Bewaren

8 reacties

 1. Titia op 20 november 2017 om 09:55

  zo is het! 2. Marcus op 19 november 2017 om 14:33

  Awesome! 3. Marcel Bootsman op 10 maart 2017 om 14:49

  Handige tips, bedankt! 4. Titia op 9 maart 2017 om 08:56

  @Olga: Je hoeft geen account aan te maken, je kunt het echt direct gebruiken. Zelf heb ik wel een account (lees mailadres en wachtwoord), omdat ik dan wijzigingen kan aanbrengen in wat er gezegd is. Of ik ‘veeg het bord leeg’ zodat ik het weer kan gebruiken voor een nieuwe groep. Maar het hoeft dus niet. 5. Olga op 3 maart 2017 om 11:13

  Mooie ideeën! Ben het direct gaan proberen. Bij Todays Meet zie ik echter wel dat je een account kunt aanmaken? Of hoeft dit dus niet? 6. Johannes van der Schaaf op 27 februari 2017 om 15:58

  B (Black) Z (Zwart) W (Wit) wat een fijn idee. Eén druk op de knop en niemand kijkt meer mee! 7. Titia op 23 februari 2017 om 18:20

  fijn! ik voel weer een minikick aankomen Cor 🙂 8. Cor van Duinhoven op 23 februari 2017 om 11:52

  Zoals altijd bij jou bijzonder goed bruikbaar. Dank en fijne dag.