3 Takeaways uit Los Angeles

Voor trainers en andere opleiders is het najaar een druk seizoen. Toch blijkt dat 40 % van het opleidingsbudget niet wordt opgemaakt en verdwijnt. Zonde, want de investering in een goede opleiding verdient zichzelf al snel terug. Medewerkers hebben vaak niet in de gaten dat er een ‘potje’ voor hen is. Ik kreeg een bericht met argumenten om mijn baas te overtuigen in mij te investeren.

Prima idee, maar ik werk voor mezelf en moet dus zelf investeren in tijd en geld. Nu geloof ik niet alleen in blijven leren, ik vind het ook nog eens ontzettend leuk. En ik merk dat het mijn bedrijf fris houdt en mijn trainingen verbetert. Zakelijk gezien heeft het me overigens ook geen windeieren gelegd. En dus investeer ik in lezingen, opleidingen en congressen. De inzichten verwerk ik in trainingen en artikelen.

Deze TrainersTip komt rechtstreeks uit Los Angeles, waar ik met 2500 anderen deelnemer ben aan de vijfdaagse conferentie ‘Megasuccess’.

Buckle your seatbelts!

De conferentie Megasucces ging van start met een lied en de hand op het hart

Drie takeaways uit Los Angeles, dag 1

 1. Kies een motto en zorg dat het blijft hangen –whatever it takes
 2. Stel veel vragen aan de groep
 3. Zorg voor ‘sleeky slides’

 1 Kies een motto en zorg dat het blijft hangen –whatever it takes

212, twee een twee, wat zou dat zijn? Wat blijkt, het is het equivalent van 100 graden, het moment dat water begint te koken. Het verschil tussen heet en stoom die een trein laat rijden. Daar zitten we dan, en scanderen two – one – two. Licht ongemakkelijk voor de nuchtere Nederlander, maar stiekem wel leuk. Ben ik een two-twelver? Iemand die er voor gaat? Ja! Het mooie is dat ik twee december jarig ben, 2-12, dus ik voel me direct aangesproken. De Amerikanen nemen ruimschoots de tijd om ons in de juiste stand te zetten om open te staan voor wat gaat komen. Een idee voor ons? Ik denk het wel. De laatste jaren heb ik verschillende docenten gehad die cum laude afstudeerden aan de Leergang Activerend Opleiden. 2-12’ers zeg maar.

Maak het groot en spannend. Niet: doe je best, maar: wees een tweetwaalver

2 Stel veel vragen aan de groep

Je komt bij een Amerikaans congres nooit weg zonder dat je het hemd van het lijf wordt gevraagd. Soms wordt een antwoord vereist, met vragen naar ervaringen (“Wie heeft meegemaakt..” of ‘Wie wil x leren/weten”). Handopsteken of ‘make some noise’ is verplicht en als er niet genoeg respons is, wordt de vraag gewoon herhaald. Met de staart tussen de benen opgeven, daar doen ze hier niet aan.

Soms word je meegenomen in het verhaal. Bijvoorbeeld door zinnetjes als: “Stel je eens voor dat..” of “Hoe zou het zijn als..” of “Zou het je helpen als..”. Op deze manier dwing je de deelnemers actief te blijven en met je mee te gaan in je verhaal en te bedenken hoe zinnig het is naar je te luisteren

3 Zorg voor ‘sleeky slides’

Een foto, een zin met een woord uitgelicht. Of een los woord. Geen logo’s of huisstijl. Het ziet er gelikt uit en de boodschap komt goed binnen. Maar ook het lef om af en toe slides op zwart te zetten en alle aandacht naar de spreker te laten gaan, zie ook tip 5. PS snel je scherm op zwart of wit zetten? Lees mijn eerdere artikel Minikick voor handige trucs.

Slides die de aandacht trekken

Tot slot is het natuurlijk ook een prima manier om anderen te ontmoeten en te netwerken :).

En je ontmoet nog eens iemand tijdens zo’n conferentie 🙂

Wat denk je, zijn deze drie takeaways ook bruikbaar in jouw praktijk? Ik ben benieuwd naar je reactie in het commentaarveld hieronder. Ik ben van plan nog meer ervaringen te delen. Zijn er zaken waar ik op moet letten?

Groeten van Titia

PS dit artikel delen op LinkedIn, Twitter of Facebook? Gebruik de knop hieronder

4 reacties

 1. Judith de Bruijn op 19 november 2017 om 18:27

  In aanvulling op Jan over hoe je C
  Keynotes tot echte blijvende leerervaringen maakt.

  https://www.worklearning.com/category/conference-learning/ 2. Judith de Bruijn op 19 november 2017 om 18:26

  Ook interessant is dit

  https://www.worklearning.com/category/conference-learning/

  Scientific approach. 3. Titia op 18 november 2017 om 18:23

  Dank voor je reactie Jan, en inderdaad belangrijk om de cirkel te sluiten 4. Jan Lelie op 18 november 2017 om 17:23

  Dank je, Titia. Een motto, slogan of thema werkt goed, vooral omdat we denken in metaforen. Dat is eigenlijk het gemeenschappeloijke van al je “take aways”. Ik streef er wel steeds naar om “de cirkel te sluiten” en door te vragen op wat de betekenis van het motto voor de deelnemers inhoudt. De betekenis zit namelijk (!) niet in de woorden, maar in de deelnemers.