Help! of het Duizend Euro Advies

Help! In deze blog twee werkvormen om elkaar te ondersteunen, foto Neil Thomas

Help! Deze blog gaat over hoe je elkaar bij kunt staan. Als trainer, docent en als deelnemer/student. Waarom? Omdat twee meer weten dan een, omdat het je veel tijd en zorgen kan schelen, omdat het tot betere keuze leidt en omdat het je versterkt als (aankomend) professional. En tot slot omdat het leuk is, maar dat terzijde.

Twee manieren wil ik met je delen om elkaar te helpen op een korte en krachtige manier; het Duizend euro advies en de Virtuele Actiesessie.

Afgelopen week verzorgde ik twee workshops en was ik panellid bij de afsluitende discussie tijdens het congres met als thema ‘Motivatieproblematiek in het voortgezet onderwijs’. Tweehonderd docenten kwamen bijeen om van experts te horen hoe ze kunnen omgaan met generatie Z, hoe zij hun klas kunnen flippen en nog veel meer. Mijn workshop was dicht bij huis: ‘Hoe blijf ik zelf als docent gemotiveerd?’ In een tijd van grote klassen, administratieve regels en hoge werkdruk. Als educatiespecialist kan ik natuurlijk van alles zeggen, maar hoe zou het zijn als de deelnemers elkaar als topconsultant zouden benaderen? Tijd voor:

Het Duizend Euro Advies

Doel: In korte tijd veel adviezen krijgen, daar een of enkele uitkiezen en mee aan de slag gaan.

 1. Vorm een groep van 4 tot 6 personen. Dit kunnen collega’s zijn, intervisiegenoten of deelnemers/studenten. Begeleid je een grote(re) groep, splits deze dan op. Zelfs met 1000 man zou je deze oefening kunnen doen, mits je stoelen in een kringetje kunt zetten.
 2. Laat elk groepslid zijn of haar probleem als een vraag opschrijven. Liefst in de vorm Hoe kan ik….? Geef daarna elk groepslid een volgnummer.
 3. Iedere deelnemer stelt zich op als een topadviseur met een uurtarief van duizend euro. In de hierna komende rondes, geeft de adviseur alles wat hij heeft aan degene die aan de beurt is.
 4. Nu komt de adviesronde, die 5 minuten duurt, zet een timer. In deze ronde vertelt de inbrenger zo kort mogelijk wat de situatie is en waar hij advies op wil hebben. Hoe korter de uitleg, hoe meer tijd voor advies. Hierna doen de consultants hun uiterste best met zoveel mogelijk ideeën en oplossingen te komen Maak zoveel rondes als er deelnemers zijn.
 5. Degene die advies krijgt, luistert en schrijft alles op. Geen ja maar of dat heb ik al geprobeerd. Als de tijd om is bedankt hij het adviesteam en beloont de adviseur met het beste advies. Dit kan met echt geld (iedereen geeft bijvoorbeeld 10 euro), of met een symbolische pokerfiche of gouden (chocolade)munt. Overige teamleden bedenken welk advies zij zelf kunnen gebruiken voor hun eigen situatie. Daarna is de volgende aan de beurt.

Variaties zijn uiteraard mogelijk, maar weet dat je al in het half uurtje heel veel informatie kunt delen. Mijn deelnemers waren in elk geval van plan zowel met de gekregen adviezen aan de slag te gaan, als met deze werkvorm.

Wie geeft het duizend euro advies?

Kun je niet gemakkelijk bij elkaar komen. omdat je op een andere plek zit of in een ander land? Dan is een virtuele actiesessie een uitkomst om elkaar te helpen. Ik werk graag met het programma Zoom om dit te faciliteren. Je maakt eenvoudig een virtuele ruimte aan, waarin deelnemers elkaar kunnen zien en waarbij je ook slides kunt laten zien. Je kunt de sessie desgewenst opnemen, om later terug te kijken of te delen met degenen die niet aanwezig konden zijn. Bij de gratis versie mag je sessie niet langer duren dan 40 minuten, wat stimuleert om het bondig te houden. Meer tijd nodig? Start een nieuwe sessie, of koop de pro versie.

De Virtuele Actiesessie

Doel: update stand van zaken, terugblik op bijvoorbeeld een trainingsbijeenkomst, informatie van een scherm delen en elkaar helpen op afstand.

Je kunt gemakkelijk deelnemers uitnodigen voor een Zoom-meeting

 1. Maak een Zoom-account aan. Wees niet bang, het is zo gebeurd. Ik kan het ook, en als ik het kan… Kijk even naar de mogelijkheden: je kunt delen van je scherm delen, wat handig is als je meerdere programma open hebt staan en niet wilt dat anderen in je mailbox kijken bijvoorbeeld. Ontdek hoe je de chatbox gebruikt en hoe je andere deelnemers toegang kunt geven tot elkaars of wanneer je ze op ‘mute’ wilt zetten – wat handig kan zijn bij een grotere groep. Er kunnen tot 100 mensen meedoen namelijk.
 2. Stuur deelnemers een uitnodiging. Ook dit gaat heel gemakkelijk. je rukt op de knop en je hoeft alleen nog maar de mailadressen in te vullen van degenen die je wilt uitnodigen. Er is dan een standaardmailtje met een link naar jouw sessie en die kun je aanpassen als je dat wilt.
 3. Bereid je voor. Wat wil je vertellen of delen? Wat is het gewenste resultaat? Wat verwacht je van de anderen? Of het nu gaat om cursisten om mensen met wie je zelf wilt sparren, met een opzet haal je er veel meer uit.
 4. Ga ervoor! Voer de sessie uit, al dan niet met dia’s van jezelf die je via je scherm deelt. Maar ook anderen kunnen kun scherm delen als jij dat als host goedvindt. Maak er een mooie sessie van en eindig met een of enkele conclusies en actiepunten. En vergeet niet de anderen te bedanken :).

Deelnemers aan de actiesessie kunnen elkaar zien, en je kunt ook makkelijk je scherm delen

Mijn voorstel: ga er mee aan de slag. En vind je het lastig om een virtuele actiesessie met een groep te houden? Start dan eerst met een overleg met een collega dat je toch al zou houden. Scheelt je mogelijk gelijk al reistijd.

Wat is jouw ervaring met samenwerken? Ik ben benieuwd. Graag lees ik je reactie op dit artikel. En mocht je tips hebben, graag! Hieronder kun je je reactie plaatsen.

Vind je dit artikel nuttig? Deel met anderen via een van de knoppen hieronder.

2 reacties

 1. Titia op 24 januari 2018 om 08:47

  Dankjewel Marie, veel succes met de werkvormen. 2. Marie Pastoor op 23 januari 2018 om 12:32

  Prachtige werkvorm, doet sterk denken aan durftevragen-sessie. Ik werk ook met onderwijsteams en ik ga m zeker uitproberen! En je tip over ZOOM is heel waardevol: dit lijkt een fantastisch tool voor meerdere toepassingen. Dank voor de inspiratie!