De magische ballon

Actief bezig zijn tijdens trainingen? Prima, maar energizers inzetten om een dip te bestrijden, nee dank u. Wie mij een beetje kent, weet dat ik bepaald geen voorstander ben van energizers. Zeker, het is handig om je deelnemers af en toe lichamelijk bezig te laten zijn, maar kinderachtige spelletjes met medecursisten zijn niet aan mij besteed.

En toch deelde ik ballonnen uit aan de groep, bij de overgang naar het onderwerp interactie.

Iedereen kreeg een ballon en blies die op en legde er een knoop in. Missie een was geslaagd. Nou zit er in vrijwel elke groep iemand met ballonnenangst, dus zorg ervoor dat je daar aandacht aan geeft. Geen overdreven geintjes dus..

foto-e1397164142206-225x300
De magische ballon, meer dan een energizer

Dan start de opdracht: doe een zelfbedachte oefening met jouw eigen ballon, terwijl je deze hoog houdt. Dat is een opdracht die gemakkelijk gaat, en mogelijk zelfs een beetje saai is.

Fase 2 is in duo; bereid een korte act voor. Je werkt samen met iemand die dezelfde kleur ballon heeft.

De duo’s bewonderen elkaars prestatie en gaan door naar fase 3: chaos. Want nu luidt de opdracht om met zijn allen de ballon hoog te houden. Als trainer doe je natuurlijk mee (je bent een rolmodel tenslotte) en duikt om afglijdende ballonnen weer in het spel te brengen.

Dan stop je het spel en zorg je dat iedereen een ballon in handen heeft of krijgt. Dit is de definitieve groepsindeling. De ballon waarmee je startte is zeer waarschijnlijk niet degene waar je mee eindigde.

Afhankelijk van je plan als trainer kun je de groep in duo’s verdelen of in grotere subgroepen door bijvoorbeeld meer ballonnen van dezelfde kleur bij elkaar te zetten of geel-wit, oranje-rood en groen-blauw te mengen.

Maar er is meer..
Je kunt er ook een eye-opener van maken over bijvoorbeeld:

samenwerking: in je eentje, met zijn tweeën en met de hele groep
hoe gaat dit, wat zijn voor en nadelen
beïnvloeding: hoe krijg je het als trainer voor elkaar om een groep volwassenen naar ballonnen te laten duiken onder werktijd
afspraken maken en beoordelen: als de tweetallen elkaar beoordelen op hun act: waar mogen ze op beoordeeld worden, kijk je naar harde criteria of (ook) naar inzet etc.
En zo is een gewone ballon een magisch trainingsinstrument geworden. Dat lichaam en geest prikkelt.

Heb je ook energizers met een boodschap? Laat het me weten, ik ben razend benieuwd!