Verdeel en Heers

In het vorige artikel kon je lezen wat je zoal kunt doen om verbinding te maken met deelnemers, nog voordat je training begonnen is. Daar blijft het uiteraard niet bij. In deze blog lees je 5 strategieën om te verbinden tijdens je training. Een van de successtrategieën voor een uitstekende training is: Verdeel en Heers. En dat is minder Machiavellistisch dan je denkt. Maar om die goed uit te kunnen voeren, is het handig als je strategie 6 beheerst.

Strategie # 6 Geef jezelf bloot

open en bloot

Een van mijn favoriete quotes is: Wees open, doch geen vergiet. Sommige mensen zijn emotioneel continent, zij vertellen je alles wat je wilt weten, en meer dan dat. Toch ben ik een groot voorstander van jezelf als trainer, docent of facilitator blootgeven, omdat dat de motivatie en het leren van je deelnemers zeer ten goede komt. Wat moet je doen?

 1. Wees benaderbaar:
  • geen gerommel in papieren of bezig met de installatie van powerpoint als iemand binnenkomt
 2.  Laat zien dat je menselijk bent
  • Stel je voor, ruim hiervoor een beetje tijd in
  • Vertel ook iets persoonlijks (liefst gekoppeld aan de inhoud van de bijeenkomst)
  • Vertel herkenbare problemen – en hoe je ze hebt overwonnen
 3. Sta open
  • Voor vragen
  • Voor aanvullingen en suggesties
  • Voor kritiek
 4. Schep actief een veilig klimaat
  • Non verbaal door: zelf te gaan zitten, vriendelijk te zijn, vragend te kijken en bemoedigend te knikken
  • Complimenten te geven, ook voor een mislukte poging tot een antwoord of voor de moed kritiek op jou te uiten

Strategie # 7 Meten = weten

examens uitslagHet is belangrijk om in de gaten te hebben of het kwartje gevallen is bij je deelnemers. Een misverstand is door te denken dat dat wel in orde komt of door te vragen of alles duidelijk is. Soms moet je gewoon meten, zodat er verbinding is met het doel en resultaat van de bijeenkomst. Of een verbinding met de inhoud.

Je kunt zelf vragen stellen ter controle -zeg maar het examen afnemen of dat door je deelnemers laten doen. Teams maken bijvoorbeeld quizvragen voor elkaar en jij kunt antwoorden goedkeuren, corrigeren of aanvullen. Blijkt er iets niet te kloppen of onduidelijk, blijf dan in verbinding door te zeggen: kennelijk heb ik het niet helder verteld (en geef dan weer een complimentje aan de groep, zie strategie # 6).

Maar er nog een tweede reden om te meten, waarmee je verbinding maakt met je deelnemers en zij met zichzelf. Dat is de relatieve of gevoelsmeting. Zet bijvoorbeeld een stoel neer en vraag je deelnemers om positie te kiezen ten opzichte van de stoel na een vraag die je hebt gesteld. Dat kan zijn: hoeveel zin heb je om aan dit tweede blok te beginnen? Of: hoe goed heb je je op vandaag voorbereid? Maar ook: hoe veel weet je van dit onderwerp? Ik geef altijd opties van op de stoel gaan zitten tot wegkruipen achter de plantenbak of de deurklink vasthouden. Er is geen oordeel van goed of fout, maar je krijgt snel inzicht en vaak eerlijker antwoorden dan wanneer iedereen op zijn plek blijft zitten. Uiteraard zorg je voor een veilige bespreking van de antwoorden.

Ook een relatieve meting kun je doen door te evalueren:

 • Heb je voldoende inhoud gekregen? Ben je gevuld?biertje
 • Hoe is je temperatuur? Gestegen? Kookpunt? Lauw? (Kan op inhoud en op sfeer).

 

thermometer

Strategie # 8 Verdeel en heers

Deelnemers vinden het vaak fijn om samen te werken met degenen die ze goed kennen en graag mogen. Maar soms wil je graag heterogene groepen maken. Om gedoe te voorkomen, kom je met een originele manier van verdelen, waardoor je deelnemers geen tijd hebben om hun vaste maatje te missen. Bijvoorbeeld door je te laten puzzelen om erachter te komen bij welk team ze horen. Of door duo’s te vormen die voor de hand lijken te liggen, maar net een twist hebben. Meer voorbeelden vind je in de Trainerstip groepen indelen.

groepen maken

En wat is er op tegen om mensen te laten kiezen op thema? Bijvoorbeeld voor- en tegenstanders, of mensen die voor- en nadelen op de flap gaan zetten. Misschien zijn er twee groepen voor de nadelen en eentje voor de voordelen. Niets aan de hand, bij de nabespreking kun je de opbrengst vertalen naar leerpunten voor een ieder.

Nog een stap verder is dat je de groepsleden zelf laat kiezen uit verschillende mogelijkheden om jouw inhoud te verwerken. Zij verdelen zichzelf en jij heerst. Waarom? Omdat je deelnemers hoog gemotiveerd aan de slag gaan. Ze hebben namelijk zelf mogen kiezen. Lijkt het je veel werk om allemaal verschillende werkvormen op hetzelfde moment aan te bieden? Laat je dan inspireren door Actiekaarten, die zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

Strategie # 9 Eer hun expertise

Lastig hè? Zo’n type dat jouw kennis op de proef stelt, met allemaal modellen en theorieën

baby gitaar

komt aanzetten waar je nog nooit van hebt gehoord en daar jouw mening over wil horen. Of die onderuit lijkt te willen halen. Voor je het weet is de verbinding verbroken en ben je met elkaar in intellectueel gevecht.

Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien: schakel je deelnemers en hun talenten in om jouw bijeenkomst beter te maken. Je kunt zelf niet alles weten (echt niet!) en dan is het prima als er iemand is die op onderdelen meer weet dan jij. Mocht het allemaal te diepgaand worden en je vreest dat anderen gaan afhaken, dan maak je er op een charmante manier een eind aan. Gewoon, door te focussen op waar je nu mee bezig bent met de groep.

Bij mijn ouders stond nog een dikke ecyclopedie. Later keken we naar het programma Twee voor Twaalf met de gevleugelde uitspraak: Dat zoeken we op! Goed nieuws: bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of tablet. Dus als je onverhoopt iets niet weet – en zij ook niet, dan zoeken we dat toch even op?!

Strategie # 10 Zorg dat het hun opbrengst is

Heel kort gezegd: het gaat niet om jou maar om je deelnemer. Als je zelf de highlights gaat herhalen, inzichten gaat samenvatten of conclusies nog eens deelt, dan steek jij er het meeste van op. Maar ja, jij wist het al.. Dus: laat je deelnemers highlights herhalen, inzichten samenvatten en conclusies delen.

Door hen zelf leerpunten te laten noteren wordt de training voor hen waardevoller en blijft de inhoud beter hangen. En mocht er een heel belangrijk onderdeel zijn ‘vergeten’, dan kun je er altijd nog naar vragen of aangeven dat deze jouw persoonlijke favoriet is.

Bonus: geef extra’sbonus

Wat is er leuker dan 10 tips? Een bonus! Geef je deelnemers dan ook altijd iets mee. Bijvoorbeeld in de vorm van huiswerk, een call to action (laat ze je bijvoorbeeld mailen naar aanleiding van een goed voornemen, een artikel, filmpje..

Zo blijven ze in verbinding met het resultaat en ook met jou. En wie weet komen ze dan weer bij je terug voor meer.

P.S. Als je deelnemers na de training met elkaar in verbinding laat blijven via een facebookgroep, vaste maatjes, linkedin etc, kunnen ze elkaar ook stimuleren tot het behalen en delen van successen. Daar gaat je rendement weer omhoog.

Tot slot: Gun je jezelf een cadeautje?

En wil je je meer verbinden met inhoud, groep, jezelf en met mij? Kom dan op 8 november naar het event Trainen met IMPACT. Ik garandeer je dat je je investering er binnen de kortste keren uit hebt. Want je krijgt meer energie van en plezier in je werk, en je behaalt betere resultaten met je groepen. En dat merk jij weer aan beoordelingen en omzet.