Namen onthouden? De beste tips

Iedereen voelt zich graag persoonlijk gezien en als je de naam van je deelnemers of studenten weet, is dat een pre. Je kunt mensen makkelijker toespreken en waar nodig aanspreken. Toch valt het niet altijd mee om namen te onthouden, zeker wanneer je met veel verschillende of grote groepen werkt. Wat te doen?

TIP Gebruik naamkaartjes

Bij een eerste bijeenkomst heb ik graag naamkaartjes en spreek ik mensen graag en vaak aan bij hun naam. Daardoor lukt het me vrij snel hun namen te onthouden, in elk geval voor de korte termijn. Veel trainers schrijven de namen op in de opstelling zoals de deelnemers zitten. Ook dat kan helpen. Omdat veel deelnemers uit gewoonte dezelfde plaats kiezen als ze eerder hebben gedaan, loop je niet zo gauw de kans dat je ze per abuis verwisselt.

TIP Doe een namenspel

Bij een intensievere training gebruik ik ook namenspelletjes. Afhankelijk van het soort training kan het een eenvoudig overgooispelletje zijn met een bal. Hierbij zeg je je eigen naam en vervolgens de naam van degene naar wie je de bal gooit. Weet je het even niet meer, dan zeg je eenvoudigweg: ‘Ik weet je naam even niet’, waarna diegene zijn naam noemt. En zo gaat het verder. Na enige tijd vraag je wie denkt dat hij nog niet alle namen weet en laat die persoon vervolgens iedereen af gaan. Vaak blijkt het dan prima te gaan.

TIP Oefen!

Net als met andere vaardigheden, kun je jezelf ook trainen in het onthouden van namen. Klik op de link namenoefening of op de foto en je komt op een site waarin je dat kunt doen.

Mark, Hans, Sietse en Titia

Zie je deelnemers vaker, dan helpt het om voor de start van het tweede blok nog even de namenlijst (liefst met foto’s) door te bladeren. Als de personen de ruimte binnenlopen, herken je ze sneller.

TIP Gebruik een ‘peg’

Vrij vertaald is een peg een knijper of een pin. Met andere woorden: welke beelden kun je koppelen aan een naam om het beter te onthouden?

Enkele voorbeelden:

Mark –> marker

Marjolein Maree –> M&M

Hans –> worst

Titia –> forsythia (voor Titia)

Sietse –> fietsen

Het kan een associatie zijn met een voorwerp, direct aan de naam gekoppeld of afgeleid. Een rijmpje werkt ook altijd erg goed.

Mark, Hans, Sietse en Titia

Mark, Hans, Sietse en Titia

TIP Vraag hulp

Weet ik het echt niet meer en overkomt me dat vaker bij dezelfde persoon, dan vraag ik diegene om me te helpen. Karin was zo iemand. Of een of andere manier onthield ik haar naam niet. Tot ze me het ezelsbruggetje gaf: ‘Karin Karis, als het niet waar is!’ En nu weet ik niet alleen haar voornaam maar ook haar achternaam. Als het niet waar is!

Heb jij ook moeite met namen onthouden of juist niet? Welke trucs of ezelsbruggetjes heb jij bedacht? Graag lees ik je reactie hieronder. En natuurlijk ben ik benieuwd of je weet hoe degene heet van het plaatje bovenaan deze blog 🙂