Coachend lesgeven

Dertig jaar ervaring als coach, valt er dan nog wat te leren? Zeker! En daarom ging ik terug in de lesbanken voor de opleiding de Docent als Coach bij Edufit. Grappig eigenlijk, want bij coachend lesgeven ben je als docent eerder facilitator, toch?

Een van de examenonderdelen was het voeren van een coachingsgesprek. Om de ander te laten groeien, motiveren of de zelfkennis te vergroten. Want ja, de ander zal het zelf moeten doen. Ik heb inmiddels de vuurproef doorstaan met 4 soorten examens op een dag: een mc-toets, een gesprek voeren, feedback geven op een coachingsgesprek en een eindpresentatie, allemaal volgens analytische en holistische criteria beoordeeld.

Opgeleid tot Docent als Coach bij Edufit. Een investering van 300 werkuren met tot gevolg een prachtige aanvulling op activerend opleiden.

Waar ik achter kwam, is dat het heel handig is om tijdens zo’n gesprek te werken met een model. Ik heb een hele serie verzameld, geprint, en geplastificeerd en het werkt heel fijn.

In de blog 12 Topmodellen deel ik met je de opzet van een coachingsgesprek, dat uit vier fasen bestaat. En ik deel de 12 modellen met je, die je direct kunt downloaden en die inzetten bij individuele coaching of begeleiding. Je kunt ze printen en plastificeren, zodat je ze er bij een gesprek gemakkelijk bij kunt pakken.

Wil je zelf ook de fijne kneepjes van het coachend lesgeven eigen maken? Of een docententeam laten bijscholen? Neem dan contact met me op, bijvoorbeeld via titia@5voor9.com. Ik denk graag met je mee.

2 reacties

  1. Titia op 28 november 2019 om 22:02

    Dankjewel Maria! Voor mij was het ook leuk om de modellen fysiek erbij te pakken. Meestal teken ik wat, maar op deze manier kan de coachee gelijk zelf aan de slag  2. Maria Jansen op 28 november 2019 om 12:35

    Hallo Titia,

    Hartelijke dank voor de mooi gebundelde 12 modellen. Een aantal ken ik en gebruik ik ook. Toch is het handig en leerzaam om te lezen wat er nog meer is op dit gebied.
    Fijn zo’n facilitator in mijn netwerk!!!